23 Σεπ 2016

"ΚΑΛΛΙΘΕΑ" ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ


Με επιστολές του σε ΜΜΕ του νησιού ο συγχωριανός μας ιστορικός, καθηγητής Αρχαιολογίας Κωνσταντίνος Φωτίου σημειώνει λάθη στην ονομασία του χωριού και του Φαληρακίου. 

ΚΑΛΛΙΘΕΑ - ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ: Παλιότερη γραπτή μαρτυρία του Καλλιθέα το 1899 στον Εκκλησ. κώδικα Δ, Καλλιθέας. Το Καλλιθέα έγινε αυθαίρετα Καλυθιές το 1947 με παρετυμολογία άγνωστου κακόηχου φυτού χωρίς σοβαρό λόγο επειδή κατά την άποψη του εισηγητή το χωριό δεν είχε καλή θέα!! Έτσι το όνομα Terme di Calitea (ελληνικά : Πηγές Καλλιθέας) βρέθηκε αστήριχτο με αποτέλεσμα η παραλία Καλλιθέας να πάει στα Κοσκινού και η πραγματική να μετονομαστεί Φαληράκι. Συνέπεια αυτών των αλλαγών ήταν η επικράτηση σύγχυσης στο ιστορικό όνομα Καλλιθέα. Λύση της σύγχυσης και αποκατάσταση των ιστορικών ονομάτων είναι η επαναφορά του ονόματος Καλλιθέα στη θέση του ξένου και άσχετου Καλυθιές και η χρήση του ορθού παραλία Καλλιθέας στη θέση Φαληρακίου. Ταυτόχρονα για τερματισμό της παράνομης αλλαγής ονομάτων να απαγορευτεί η χρήση και άλλων ονομάτων όπως του ονόματος Άντονυ Κουήν για το ιστορικό λιμάνι Λαδικό. Να γραφτεί το ιστορικό Τραουνού, αρχαίο λιμάνι αντί Traganou και Τραγανού. Λαδικό - Λάδη Μιλήτου και Τραουνού - Ταρανού ( turris).

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

  Πανελλήνια διάκριση του 2ου Δ.Σ. Καλυθιών στον μαθητικό διαγωνισμό σχολικής εφημερίδας, που διοργάνωσε ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός “ΟΡΙΖΟΝΤ...