25 Μαΐ 2008

ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ



Μνήμες από την περσινή μεγάλη φωτιά του Ιουνίου ξύπνησαν το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής χωριό. Λίγο μετά την μία ξέσπασε φωτιά στο λόφο που βρίσκεται πίσω από το παλιό βενζινάδικο του οικισμού (στην στροφή για Φαληράκι). Οι περίοικοι άμεσα με λάστιχα κατάφεραν να αποτρέψουν την επέκτασή της, αφού παρότι οι φλόγες δεν είχαν μεγάλες διαστάσεις υπήρχε κίνδυνος εξαιτίας των παρακείμενων κατοικιών και γκαράζ αυτοκινήτων.
Πέρα από τους κατοίκους στην κατάσβεση βοήθησαν υπάλληλοι του δήμου Καλλιθέας με το νέο αποφρακτικό – αποθηκευτικό αυτοκίνητο που προμηθεύτηκε η ΔΕΥΑΚ σε συνεργασία με το δήμο Ιαλυσού (είναι πάντα γεμάτο με 18 κυβικά νερού για έκτακτες περιπτώσεις), αλλά και δύο πυροσβεστικά οχήματα με επικεφαλής το διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Σταύρο Παραλούση. Στο σημείο βρέθηκαν άμεσα ο αντιδήμαρχος Αθηνόδωρος Κωνσταντίνου και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Δημήτρης Τσαλίκης.
Η φωτιά σβήστηκε μετά από μία ώρα αφού πρόλαβε να κάψει λίγα στρέμματα θάμνων και χορτολιβαδικής έκτασης. Προανάκριση για τα αίτια της πυρκαγιάς διενεργεί το αρμόδιο τμήμα της Πυροσβεστικής.
Η νέα φωτιά δείχνει ότι υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι ενόψει των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται τους επόμενους μήνες και οι πολίτες θα πρέπει να λάβουν προληπτικά μέτρα καθαρίζοντας τα χόρτα και τα σκουπίδια που βρίσκονται δίπλα από τα σπίτια τους. Ας μην τα περιμένουμε όλα από τους κρατικούς φορείς. Ας ενεργήσουμε μόνοι μας για να μην ζήσουμε άλλες στιγμές αγωνίας.

104 ΧΡΟΝΩΝ!!!


Σε ηλικία 104 ετών η κυρία Παρασκευή Γρηγορίου διεκδικεί επάξια τον τίτλο της γηραιότερης, εν ζωή, δημότισσας Καλυθιών. Η κυρία Γρηγορίου γεννήθηκε στις Καλυθιές το μακρινό 1905 και έχει ζήσει δύο παγκόσμιους πολέμους, βαλκανικές συρράξεις, την μικρασιατική καταστροφή, όσα συνέβησαν τον περασμένο αιώνα και φυσικά την αλλαγή χιλιετίας. Με τον σύζυγό της Δημήτρη Γρηγορίου έζησαν πολλά χρόνια στην Αμερική, όπως χιλιάδες άλλοι οικονομικοί μετανάστες. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες η γιαγιά Παρασκευή πηγαινοερχόταν από την Αμερική στη Ρόδο αφού δυσκολευόταν να αποχωριστεί τον τόπο που γεννήθηκε, αλλά και τα μέλη της οικογένειάς της, αλλά τώρα μένει μόνιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες κοντά στα τρία παιδιά της, τα οκτώ εγγόνια και τα πολλά δισέγγονα που απέκτησε.
Το καλοκαίρι του 2005 όλη η οικογένειά της ήρθε στις Καλυθιές και διοργάνωσε πάρτι γενεθλίων με 100 κεράκια στην τούρτα.
Η φωτογραφία που δημοσιεύει σήμερα Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ τραβήχτηκε πριν 1,5 χρόνο στην Αμερική. Παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει η γιαγιά Παρασκευή μπορεί και επικοινωνεί με τα μέλη της οικογένειάς της και πάντα θέλει να μαθαίνει νέα από τους συγγενείς που έχει στο χωριό.
* Αν υπάρχει δημότης ή δημότισσα Καλυθιών που έχει αγγίξει ή ξεπεράσει τα 100 χρόνια ζωής ενημερώστε σχετικά

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

  Πανελλήνια διάκριση του 2ου Δ.Σ. Καλυθιών στον μαθητικό διαγωνισμό σχολικής εφημερίδας, που διοργάνωσε ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός “ΟΡΙΖΟΝΤ...