9 Ιαν 2020

ΚΑΛΥΘΕΝΑ "ΠΑΡΑΞΥΠΝΗΜΑΤΑ"



Το ηλεκτρονικό κανάλι kourostatis στην εφαρμογή youtube (σχεδόν 30 χιλιάδες ακόλουθοι) ανέβασε πριν τρεις εβδομάδες βίντεο με τίτλο «Παραξυπνήματα από τις Καλυθιές Ρόδου». Όπως αναφέρεται στην περιγραφή του βίντεο:
Τα  «Παραξυπνήματα» τα έλεγαν τη Δευτέρα του γάμου σε πολλά χωριά της Ρόδου και ήταν κάτι παρόμοιο με τα κυπριακά  «Ξημερώματα». Τα «Παραξυπνήματα» τα τραγουδούσαν συγγενείς και φίλοι στο αντρόγυνο έξω στην αυλή του σπιτιού τους. Εδώ παρουσιάζεται μια ζωντανή εκτέλεση με κατοίκους του χωριού και η ηχογράφηση έγινε από το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας. Παίζει βιολί και τραγουδά ο Σάββας Φλεβάρης.

ΑΠΟΨΙΛΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Ζούμε την εποχή που η ηλεκτρονική μετάλλαξη των μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας απειλεί να αφήσει χωρίς σημαντικές υποδομές τις μικρότερες κοινωνίες.
Μετά το κλείσιμο του υποκαταστήματος της ALPHA BANK στο Φαληράκι ( η εκκλησιαστική επιτροπή Αγίου Νεκταρίου έχει ξεκινήσει διαδικασίες για εκ νέου ενοικίαση του χώρου) αρκετοί ηλικιωμένοι πελάτες της τράπεζας αναγκάζονται να μεταβαίνουν στην πόλη για συναλλαγές αφού τους είναι δύσκολο να μπουν σε διαδικασίες χρήσης κάρτας ή εξυπηρέτησης από εφαρμογές ebanking.Πρακτικά αυτό σημαίνει αύξηση του κόστους διαβίωσης κάτι που δημιουργεί σημαντικά θέματα στους μικροσυνταξιούχους.
 Στον επιχειρηματικό κόσμο υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο να αποφασίσει και η τράπεζα Eurobank να κλείσει το υποκατάστημά της στο Φαληράκι. Τα τοπικά στελέχη της τράπεζας διαβεβαιώνουν ότι το κατάστημα Φαληρακίου δεν θα κλείσει αλλά κανείς δεν γνωρίζει ποιος είναι ο κεντρικός σχεδιασμός.

                          Αποτέλεσμα εικόνας για no atm

Ο οικισμός των Καλυθιών εδώ και 5 χρόνια παραμένει χωρίς μηχάνημα Αναλήψεων και Καταθέσεων κάτι που δημιουργεί προβλήματα σε εκείνους που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν μετρητά.
Κατά καιρούς κυκλοφορούν σενάρια κλεισίματος και του Ταχυδρομείου Καλυθιών αφού ο όμιλος ΕΛΤΑ βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση και υπάρχει μελέτη που αναφέρει ότι πρέπει να μπει λουκέτο σε χιλιάδες υποκαταστήματα μικρών χωριών και οι υπηρεσίες να ανατεθούν σε ιδιωτικά πρακτορεία.
Σήμερα υπήρξε αναστάτωση γιατί διέρρευσε η πληροφορία ότι το ταχυδρομείο θα κλείσει άμεσα σε λιγότερο από δέκα ημέρες. Μετά από κάποια τηλεφωνήματα και με δεδομένο πως το πρακτορείο των Καλυθιών είναι κερδοφόρο υπήρξαν διαβεβαιώσεις πως θα εξεταστεί η πιθανότητα αναστολής της απόφασης για άμεσο κλείσιμο.
Σε άλλα χωριά της Ρόδου η αλληλογραφία παραδίδεται σε καταστήματα υγιειονομικού ενδιαφέροντος ενώ οι μεγάλες εταιρείες προτρέπουν τους πελάτες τους να επιλέγουν ηλεκτρονικούς λογαριασμούς ή αποστέλλουν φακέλους με εταιρείες courier.
Μετά την καθιέρωση του ενιαίου δήμου πολλές υπηρεσίες μεταφέρθηκαν από τα χωριά στην πόλη ή προσφέρονται κάποιες ημέρες την εβδομάδα (πχ πληρωμή λογαριασμών ΔΕΥΑΡ). Το ίδιο συνέβη και με το προσωπικό και τα μηχανήματα που εξυπηρετούσαν τα χωριά του πρώην δήμου Καλλιθέας.
Αντί να ενισχύονται οι μικρές κοινωνίες διατηρώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, απογυμνώνονται από υποδομές και τελικά συρρικνώνεται η οικονομική δραστηριότητα. Το νέο διοικητικό σχήμα της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν επιτρέπει σε πρώην κοινότητες όπως οι Καλυθιές να έχουν δυνατή φωνή και τρόπους αντίστασης στον κεντρικό σχεδιασμό. ΄
Τα χωριά μας είναι πλέον αγελάδες αρμέγματος πόρων χωρίς ανταποδοτικές επιστροφές είτε σε χρήματα είτε σε υποδομές. 

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Θέματα γενικού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Καλυθιών το βράδυ της Τετάρτης. * Εγκρίθηκαν οι χώροι συγκέν...