28 Νοε 2013

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ

















Εντονα είναι τα σημάδια της κακοκαιρίας που ταλαιπώρησε την περιοχή μας την περασμένη Δευτέρα. Σε όλο το παραλιακό μέτωπο Φαληρακίου υπάρχουν καταστροφές από τις μεγάλες ποσότητες νερού.
Για άλλη μία φόρα η έντονη τετράωρη βροχόπτωση φανέρωσε τις αδυναμίες στις υποδομές αλλά και τη μη έγκαιρη προετοιμασία τόσο των κρατικών δομών όσο και των ιδιωτών.
Στο κέντρο του Φαληρακίου το σκεπασμένο ρέμα δίπλα στο εστιατόριο Ποσειδών καταλήγει πολύ στενό με αποτέλεσμα το νερό να προκαλεί μεγάλες καταστροφές όπως φαίνεται στις φωτογραφίες. Σε πολλά σημεία, ειδικά παράλληλα της οδού Ερμού (bar street) το ρέμα είναι πολύ μικρό και δεν μπορεί να φιλοξενήσει τα όμβρια ύδατα με συνέπεια οι δρόμοι να ξεχειλίζουν και να γίνονται αδιάβατοι.
Το ίδιο συμβαίνει και με το ρέμα που καταλήγει δίπλα στην παραλιακή επιχείρηση Aquarius με αποτέλεσμα να ξεχιλίζει συνεχώς και να προκαλεί ζημιές στα παρακείμενα υπόγεια κτίρια. Το συγκεκριμένο ρέμα είναι ακαθάριστο και τα καλάμια κυριαρχούν στην κοίτη του μια και εδώ και πολλά χρόνια δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες παρεμβάσεις.
Αυτό που προκαλεί εντύπωση και προβληματισμό είναι πως από το συγκεκριμένο ρέμα μέχρι και την περιοχή της παραλίας γυμνιστών δεν υπάρχει άλλη δίοδος του νερού προς τη θάλασσα.
Όλα τα όμβρια ύδατα των περιοχών Μητροπολίτης, Γυμνιστές, Προφήτης Ηλίας, Προφήτης Αμώς, Ανω Κάμπος φτάνουν στη θάλασσα περνώντας από δρόμους και οικόπεδα. Οσα ρέματα υπήρχαν στο παρελθόν σε αυτή τη μεγάλη έκταση έχουν καταπατηθεί.
Και μία τελευταία παρατήρηση.
 Ο πρόχειρος τρόπος με τον οποίο «έκλεισε» η πρόσβαση στην παραλία Αντονι Κουίν δείχνει πως εννοούν στην τοπική αυτοδιοίκηση την έννοια «πρόληψη και προστασία». Σε ένα σημείο με συχνές κατολισθήσεις βράχων (αφού καμία σοβαρή παρέμβαση δεν έχει γίνει) η πλαστική κορδέλα «προστασίας» μόνο οργή προκαλεί.  
Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να υπολογιστεί πως η περιοχή Φαληρακίου υπέστη τις λιγότερες ζημιές, συγκρινόμενες με τη διάλυση τοπίων σε Αφάντου, Κρεμαστή, Ιαλυσό.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνουν πρόσθετα αντιπλημμυρικά έργα αφού η τελευταία εβδομάδα στη Ρόδο απέδειξε πως ο καιρός... αγρίεψε για τα καλά.

ΟΙ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΑΡΟΥ



Ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός σύλλογος Καλυθιών "Ο ΦΑΡΟΣ" θα είναι παρών και φέτος τα Χριστούγεννα με εκδηλώσεις στην πλατεία Καλυθιών, την 1η Δεκεμβρίου και στις 20, 21 & 22 Δεκεμβρίου.
 Την Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου στις 5:30 μ.μ. θα ξεκινήσει ο στολισμός του χριστουγεννιάτικου δέντρου και θα κορυφωθεί με τη φωταγώγησή του στις 7:30 μ.μ. υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Καλλιθέας.
*Σε περίπτωση βροχόπτωσης ο στολισμός θα αναβάλλεται για την επόμενη μέρα, την ίδια ώρα, οπότε και θα είναι δυνατή η προσέλευση!
Στις 20, 21 & 22 Δεκεμβρίου πλούσιο θα είναι το εορταστικό πρόγραμμα εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα στην πλατεία Καλυθιών.
 Το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί εντός των ημερών.
Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με μια φαντασμαγορική χριστουγεννιάτικη παρέλαση που θα περιλαμβάνει πεζοπόρα τμήματα και άρματα.
Εκτός από τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν αυτό το τριήμερο, στις οποίες θα μπορούν να πάρουν μέρος μεγάλοι και παιδιά, θα υπάρχει παζάρι από τους συλλόγους των Καλυθιών.
Όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στην παρέλαση μπορούν να το δηλώσουν έως τις 15/12 για τα άρματα και ως τις 20/12 για τα πεζοπόρα τμήματα αλλά και οι σύλλογοι για τη συμμετοχή τους το παζάρι, στο τηλέφωνο επικοινωνίας του Φάρου : 6998718653 (Χατζηγεωρίου Τάσος)

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Θέματα γενικού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Καλυθιών το βράδυ της Τετάρτης. * Εγκρίθηκαν οι χώροι συγκέν...