11 Ιουν 2009

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Το υπουργείο Υγείας, απέστειλε σε όλους τους δήμους της χώρας (ανάμεσά τους και ο δήμος Καλλιθέας), τις λεπτομέρειες για την απαγόρευση του καπνίσματος που θα ισχύει από την 1η Ιουλίου σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους και τα καταστήματα υγειονομικούς ενδιαφέροντος.
Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρει ότι «η συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ουσιώδης για την επιτυχία της μεταρρύθμισης».
Οι δήμοι άμεσα πρέπει να ενημερώσουν το υπουργείο Υγείας για το ποια καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (μπαρ, καφενεία, εστιατόρια fast food) μέχρι 70 τετραγωνικά μέτρα θα επιλέξουν να είναι καταστήματα για καπνίζοντες ή μη.
Τα καταστήματα που σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας τους είναι μεγαλύτερα από 70 τετραγωνικά εμπίπτουν στη νομοθεσία για την απαγόρευση καπνίσματος.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας και η δημοτική Αστυνομία, είναι ανάμεσα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς που θα καταγράφουν παραβάσεις και θα εισηγούνται την επιβολή υψηλών χρηματικών προστίμων. Πρέπει να σημειωθεί ότι ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος διαμαρτύρονται ότι δεν υπήρξε σχετική έγκαιρη ενημέρωση από πλευράς του δήμου Καλλιθέας και σημειώνουν ότι από 1η Ιουλίου θα παρατηρηθούν τραγελαφικές καταστάσεις με εκείνους που από συνήθεια θα αρνούνται συμμορφωθούν στη νομοθεσία.
Τα πρόστιμα (από 500 ευρώ) θα τα πληρώνουν και οι πελάτες καπνιστές και οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων
Συγκεκριμένα προβλέπεται:

1. Σύμφωνα με την παρ.3 του Άρθρου 3 του Ν.3730/2008 «τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έως 70 τ.μ. της περίπτωσης β’ της παρ.1 του ιδίου Άρθρου, χαρακτηρίζονται με απόφαση του ιδιοκτήτη τους, που θα ενσωματώνεται στην άδεια λειτουργίας τους, ως καταστήματα αποκλειστικά για καπνίζοντες, ή μη καπνίζοντες. Με νεότερη αίτηση του ιδιοκτήτη, δύναται να τροποποιηθεί, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ο χαρακτηρισμός αυτός.»
2. Με δεδομένο ότι ο Νόμος 3730/2008 για την απαγόρευση του καπνίσματος στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα ισχύει από 01/07/2009, όπως προβλέπεται στην παρ.1 του Άρθρου 3, είναι αναγκαίο μέχρι 01/06/2009, οι υπεύθυνοι των καταστημάτων που εμπίπτουν στην παράγραφο 1 του Άρθρου 3, να δηλώσουν στην αρμόδια υπηρεσία του οικείου δήμου που χορήγησε την άδεια λειτουργίας τους εάν επιθυμούν να χαρακτηριστούν ως καταστήματα αποκλειστικά για καπνίζοντες ή όχι.
3. Εφόσον λειτουργεί το κατάστημα ως χώρος καπνιζόντων, θα υπάρξει σχετική καταχώρηση με μέριμνα της αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου, στην άδεια λειτουργίας του καταστήματος. Επιπρόσθετα η ίδια υπηρεσία του δήμου που χορηγεί την άδεια λειτουργίας, θα διαθέσει στο κατάστημα ειδικό σήμα. Το σήμα αυτό θα τοποθετηθεί σε εμφανές σημείο στην είσοδο του καταστήματος και θα αναφέρεται με αυτό, ότι το κατάστημα είναι για καπνίζοντες.
4. Τα καταστήματα για καπνίζοντες θα έχουν υποχρεωτικά ειδικές εγκαταστάσεις εξαερισμού του χώρου, όπως προβλέπεται στην παράγραφο 2 του Άρθρου 3 του Νόμου 3730/23-12-2009. Περαιτέρω θέματα-ζητήματα που σχετίζονται με την καλή και αποτελεσματική λειτουργία αυτών για την προστασία της δημόσιας υγείας θα ρυθμιστούν με Απόφαση του Υπουργού Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης που θα εκδοθεί.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Eγκύκλιο, με θέμα την απαγόρευση καπνίσματος στις δημόσιες υπηρεσίες από την 1η Ιουλίου 2009, υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος.
Η εγκύκλιος εστάλη προς τις διευθύνσεις Διοικητικού όλων των υπουργείων, των γενικών και ειδικών γραμματειών και των περιφερειών, τις ανεξάρτητες διοικητικές αρχές και τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις.
Στην εγκύκλιο αναφέρεται μεταξύ άλλων:
Δεδομένου ότι ο νόμος επιβάλλει τη διενέργεια ελέγχων και την επιβολή προστίμων, που κυμαίνονται από 50 έως 500 ευρώ, πρέπει να ενημερωθεί άμεσα το προσωπικό όλων των υπηρεσιών, ανεξαρτήτως κατηγορίας, κλάδου, ειδικότητας και βαθμού, ότι από 1ης Ιουλίου 2009 δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση το κάπνισμα σε όλους τους χώρους των υπηρεσιών.
Περαιτέρω, να τους γνωστοποιηθεί ότι η παραβίαση της απαγόρευσης αποτελεί και πειθαρχικό παράπτωμα, το οποίο διώκεται με την πειθαρχική διαδικασία που προβλέπεται από τις διατάξεις του κάθε φορέα (π.χ. Υπαλληλικό Κώδικα, Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων).
Ομως, παρά τα ανωτέρω, σε άλλο σημείο της εγκυκλίου, σημειώνεται ότι «εφεξής το κάπνισμα θα επιτρέπεται μόνο σε ειδικούς χώρους, σύμφωνα με τους όρους που θα καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία πρόκειται να εκδοθεί πριν από την έναρξη ισχύος της απαγόρευσης (άρθρο 3, παρ. 1)».
Κατόπιν των ανωτέρω, κρίνεται αναγκαία η προετοιμασία όλων των δημόσιων υπηρεσιών και η λήψη των απαραίτητων μέτρων για την εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 3730/08 (ΦΕΚ 262 Α').

Η ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ





Η ταλαιπωρία στους δρόμους μας είναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι πολιτικοί του τόπου μας εκφράζουν ικανοποίηση που τα έργα, πλέον, εκτελούνται με γρήγορους ρυθμούς. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο Νομάρχης, δήλωσε ότι είχε χθες συνεργασία με τον εργολάβο που έχει αναλάβει την αποκατάσταση μέρους της Εθνικής Οδού Ρόδου-Λίνδου κ. Στρίκο, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι θα παραδώσει το κομμάτι από Κοσκινού-Τσαΐρι μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να παραδοθεί και το άλλο κομμάτι από το Λίντλ μέχρι τα Κοσκινού. Οι εργασίες θα συνεχιστούν με την ελπίδα ότι μέχρι τις αρχές Ιουλίου θα έχει ολοκληρωθεί το κομμάτι από το Λίντλ έως τη δεξαμενή του Δήμου Ροδίων, ώστε να μπορέσει να απελευθερωθεί ο άξονας Ρόδος-Φαληρακίου. «Επειδή ο δρόμος από Φαληράκι-Κολύμπια έχει πρόβλημα διέλευσης του αγωγού γίνεται προσπάθεια μετατόπισης των λωρίδων ώστε να προχωρήσει η εργολαβία και στην άλλη πλευρά. Ολα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το επόμενο καλοκαίρι» είπε ο κ. Μαχαιρίδης. Πότε θα ξυπνήσουμε και θα τους κυνηγάμε με τις πέτρες; Πότε;

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, της Διεύθυνσης της Α' Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και της εξέ...