20 Οκτ 2011

ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΡΟΔΟΥ



Το βράδυ της Πέμπτης συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Καλυθιών μέλη της επιτροπής αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση καταυλισμού τσιγγάνων στο βουνό Λούκα και πάρθηκε απόφαση να γίνει την Παρασκευή πορεία διαμαρτυρίας προς το δημαρχείο Ρόδου προκειμένου να σταλεί δυναμικό μήνυμα πως δεν θα περάσουν τα σχέδια του δημάρχου Κουσουρνά.
Το βράδυ της Παρασκευής (7.30 μ.μ.) υπάρχει προγραμματισμένη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ροδίων και οι κάτοικοι των Καλυθιών μαζί με κατοίκους Μαριτσών και Παστίδας θα δώσουν το παρών για να εκφράσουν την αντίθεση στη δημιουργία καταυλισμού τσιγγάνων. Η παρουσία όλων κρίνεται απαραίτητη.
Καλούνται ΟΛΟΙ οι Καλυθενοί να βρίσκονται στην πλατεία του χωριού την Παρασκευή στις 6.00 μ.μ. προκειμένου να ξεκινήσει η πορεία προς το δημαρχείο Ρόδου. Για όσους δεν διαθέτουν μεταφορικό μέσο θα υπάρχουν λεωφορεία
.

ΠΑΡΑΛΟΓΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΟΥΣΟΥΡΝΑ

Με βάση την πρόταση της επιτροπής για την επιλογή χώρου αποδεικνύεται πως ο δήμαρχος Ρόδου κ. Κουσουρνάς για λόγους που οφείλει να εξηγήσει διάλεξε το χειρότερο οικόπεδο.
Σε σημείο της εισήγησης της επιτροπής για την επιλογή χώρου δημιουργίας καταυλισμού τσιγγάνων αναφέρονται τα εξής:
"Στο συγκεκριμένο χώρο θα πρέπει να προβλεφθούν οι λειτουργίες:
1. Ιατρικού Κέντρου (πρωτοβάθμια περίθαλψη, συμβουλευτική, σεμινάρια υγιεινής, ανατροφής παιδιών κτλ για διοχέτευση των τσιγγάνων σε όλες τις κλίμακες ιατρικής περίθαλψης.)
2. Πολιτιστικού Κέντρου (εκδηλώσεις, εκμάθηση καλλιτεχνιών)
3. Κοινωνικού Κέντρου ενισχυμένου με αρμοδιότητες ΚΕΠ (καθοδήγηση και ενημέρωσή σε νομικά, λογιστικά, φορολογικά, ασφαλιστικά, εργασιακά, και κοινωνικά ζητήματα. Η ενημέρωση τους σε θέματα δικαιωμάτων–υποχρεώσεων, η ενθάρρυνση - διευκόλυνση της πρόσβασης τους στις Δημόσιες υπηρεσίες ανοίγει το δρόμο της αξιοποίησης των θεσμοθετημένων δομών της πολιτείας και της παρακολούθησης των ειδικών προγραμμάτων αποκατάστασης.)
4. Βρεφονηπιακού Παιδικού Σταθμού ή Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης (για την πρώτη ένταξη των παιδιών)
5. Εκκλησίας (με λειτουργία κατηχητικού)"

Ο κ. Κουσουρνάς δηλαδή αποφάσισε στη μέση του πουθενά (όπως φαίνεται στη φωτογραφία του σημείου που επέλεξε ο δήμαρχος Ρόδου) να κατασκευάσει από το μηδέν οικίες και άλλα κτίρια όπως προτείνει η επιτροπή (φωτογραφίες) την στιγμή που τα οικονομικά του δήμου και της χώρας είναι σε άθλια κατάσταση. Γιατί ο κ. Κουσουρνάς δεν επέλεξε έναν εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο όπου υπάρχουν ήδη κτιριακές εγκαταστάσεις;

Αλλωστε στο τέλος η εισήγηση της επιτροπής αναφέρει:
"Στο ακίνητο στο πρώην στρατόπεδο 542 στο Τσαϊρι, έγινε μία προσπάθεια χωροθέτησης των κατοικιών σε γειτονιές στις Μ.Γ.149,150,153,155 και των κοινόχρηστων κτηρίων και διοικητικών χρήσεων στις Μ.Γ. 151,152,154 στα υφιστάμενα κτίρια.
Οι κατοικίες είναι στα 80μ2 καλυπτόμενη επιφάνεια στο ισόγειο και με δυνατότητα ορόφου όπου κριθεί αναγκαίο, και αυλή προς το δίκτυο των δρόμων περίπου στα 100μ2. Σε κάθε γειτονιά υπάρχει χώρος για φυτεύσεις ώστε να ενισχύεται η ιδιωτικότητα της καθεμιάς. Η είσοδος του κάθε σπιτιού γίνεται διαμέσου της αυλής του.
Με αυτό τον τρόπο προέκυψαν εξήντα εννέα (69) κατοικίες, περικλεισμένες σε γειτονιές ανά 4-6-10 σπίτια, από δρόμους πλάτους 4μ. για άνετη πρόσβαση από οχήματα.
Στους χώρους που παρέμειναν κοινόχρηστοι υπάρχει δυνατότητα για γήπεδο μπάσκετ, βόλεϋ και παιδική χαρά.
Τα υφιστάμενα κτίρια μπορούν να στεγάσουν ένα ιατρείο-φαρμακείο, ένα χώρο διοίκησης και ένα χώρο για τον νομικό σύμβουλο, χώρο εκπαίδευσης και ανάδειξης του πολιτισμού τους, ένα μίνι μάρκετ για είδη πρώτης ανάγκης καθώς και μια τράπεζα ειδών για τρόφιμα- ένδυση- υπόδηση. Ακόμη υπάρχει και μία εκκλησία. Κάποια από αυτά τα κτίρια είναι σε καλή κατάσταση για άμεση χρήση.
Στο σύνολο του χώρου πρέπει να εγκατασταθεί ένας μικρός βιολογικός, και να γίνουν οι συνδέσεις με τα δίκτυα της ΔΕΗ και της ΔΕΥΑΡ, όπως και ένα πλάνο για την αποχέτευση των ομβρίων.
Η προσπέλαση του ακινήτου είναι δυνατόν να γίνει μέσω του δρόμου Τσαϊρι – Αεροδρομίου από ένα δίκτυο δευτερευόντων οδών".


Επίσης η εισήγηση της επιτροπής αναφέρει ξεκάθαρα:
"Η εξυπηρέτηση από αστική συγκοινωνία είναι απαραίτητη".
Εκτός και αν ο κ. Κουσουρνάς πιστεύει ότι θα βάλει γραμμή λεωφορείου στο Βουνό Λούκα.

Μετά την σύσκεψη της Τρίτης ο δήμαρχος Ροδίων είχε πει τα εξής: «Συζητήσαμε αναλυτικά, για το θέμα της χωροθέτησης των τσιγγάνων. Καταλήξαμε πως δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και πρέπει να εξευρεθεί χώρος, στον οποίο θα μεταφερθούν οι άνθρωποι αυτοί. Με βάση αυτά που έχει προτείνει η ομάδα εργασίας που είχαμε συστήσει κρίναμε ότι ίσως η πιο ενδεδειγμένη λύση είναι η περιοχή που βρίσκεται κοντά στα νέα λατομεία, μεταξύ Δουκέρη και Μαντζόν. Αναλύσαμε τους λόγους για τους οποίους θεωρήσαμε ως πιο κατάλληλο το χώρο αυτό».
Ποια ανθρώπινη λογική τοποθετεί οικογένειες με μικρά παιδιά σε έκταση δίπλα σε λατομεία, εκεί που καθημερίνα γίνονται εκρήξεις και βγαίνουν στην ατμόσφαιρα μεγάλες ποσότητες σκόνης και πυρίτιδας; Εκτός και αν ο κ. Κουσουρνάς έχει στο μυαλό του να "εξαφανίσει" τους τσιγγάνους προκαλώντας τους σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η επιλογή της συγκεκριμένης θέσης και με βάση την εισηγήση της επιτροπής είναι ΠΑΡΑΛΟΓΗ. Ο κ. Κουσουρνάς οφείλει να εξηγήσει πως κατέληξε σε αυτή την απόφαση; Φοβήθηκε να συγκρουστεί με συγκεκριμένες κοινωνίες θεωρώντας πως δεν θα υπάρχει αντίδραση από Καλυθενούς, Μαριτσενούς, Παστιδενούς; Δυστυχώς γι' αυτόν θεώρησε λάθος και τώρα τρέχει να τα μαζέψει...

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Θέματα γενικού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Καλυθιών το βράδυ της Τετάρτης. * Εγκρίθηκαν οι χώροι συγκέν...