12 Μαΐ 2012

ΤΟ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ΚΑΛΥΘΕΝΟ ΓΛΩΣΣΑΡΙ


Με υπομονή και μεθοδικότητα, εδώ και πολλά χρόνια ο δάσκαλος Κώστας Πολυχρονάς καταγράφει με κάθε λεπτομέρεια τη γνήσια γλώσσα που μιλούσαν οι κάτοικοι των Καλυθιών τον περασμένο αιώνα.
Μιλώντας καθημερινά με ηλικιωμένους Καλυθενούς ο Κώστας Πολυχρονάς συγκέντρωσε έναν λεκτικό πλούτο που αγγίζει τις 5.000 λέξεις. Ο θησαυρός του Καλυθενού λεξικού αποτελεί έργο ζωής για τον δημιουργό του που φροντίζει να προσθέτει συνεχώς νέες λέξεις και φράσεις.
Ολη η εργασία του ακούραστου δασκάλου Κωστή παρουσιάζεται όπως έχει καταγραφεί στο blog του http://kallithenosentouki.blogspot.com

α ρτει = θα έρθει
α σιχτίρ = (βρισιά τούρκικη)
αβκερινός (ο) = ο αυγερινός
αβκή (η) = η αυγή
αβκό (το) = το αυγό
άβκω = να βγω ( Ττου και βκαίνω)
αβράτος (γάδαρος) = δυνατός
αβτέλλα(η) =η βδέλλα
αγανιά (η) = οξείδωση, συκοφαντία
αγάφτιστος = αβάπτιστος
άγαφτος =ο  άβαφος
αγγειό (το) = πήλινο δοχείο (Σπας τα’ αγγειά, πας τα’ αφτιά)
άγγονας (ο) = ο εγγονός
αγγουράκια = καρπός του άγριου τριφυλλιού
αγγούρκια = τα αγγούρια
αγέρας = ο αέρας

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ή ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ;




Και ξαφνικά το πρωί του Σαββάτου άνοιξαν οι ουρανοί στην πρώτη καλοκαιρινή καταιγίδα που είχε χαρακτηριστικό την έντονη βροχόπτωση και τα "μπαμ" των κεραυνών. Η δυνατή βροχή που κράτησε 40' είχε ως αποτέλεσμα οι δρόμοι να μετατραπούν σε ποτάμια και τα... προβληματικά σημεία στο Φαληράκι να γίνουν λίμνες που φωτογράφιζαν οι πρώτοι τουρίστες. 

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Θέματα γενικού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Καλυθιών το βράδυ της Τετάρτης. * Εγκρίθηκαν οι χώροι συγκέν...