26 Απρ 2020

Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ



Στο Φαληράκι υπάρχει η μοναδικής ομορφιάς παραλία Μαντώματα που έχει καθιερωθεί να φιλοξενεί επισκέπτες που είναι λάτρεις του γυμνισμού και έτσι η περιοχή μας αποκτά συγκριτικό πλεονέκτημα για να προσελκύσει τουρίστες από άλλα σημεία της Ρόδου.
Αυτές τις ημέρες που είναι άδεια από κόσμο, από ξαπλώστρες και ομπρέλες και η στάθμη του νερού έχει υποχωρήσει είναι ιδανική για... εξερεύνηση από οικογένειες και μία βουτιά στα δροσερά νερά. Το καλοκαίρι την απολαμβάνουν μόνο εκείνοι που τολμούν να κολυμπήσουν γυμνοί.
Με λίγη προσοχή μεγάλοι και παιδιά μπορούν να περπατήσουν στα βράχια και το νερό, μπορούν να δουν ψαράκια και καβουράκια στις αλμυρές λιμνούλες και να θαυμάσουν το μαγικό τοπίο. 
Παραλία αισθήσεων και απόλαυσης στην γειτονιά μας!







Η... ΖΥΓΑΡΙΑ ΤΟΥ ΦΑΛΗΡΑΚΙΟΥ


Η εκνευριστική αναμονή αποφάσεων για την τύχη της φετινής τουριστικής περιόδου επιτρέπει να κάνουμε καταγραφή γεγονότων και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ώστε η περιοχή μας να συνεχίσει να καταγράφεται ως ελκυστική για τους Ευρωπαίους τουρίστες.

Στο
blog στο παρελθόν έχουν καταγραφεί τόσο τα προβλήματα όσο και τα πλεονεκτήματα πάνω στα οποία πρέπει να στηριχθεί το Φαληράκι για τις επόμενες δεκαετίες.
Από το 2012, μετά την κρίση που είχε η περιοχή λόγω «επεισοδίων» και διεθνούς διασυρμού,  οι τουρίστες επέστρεψαν δυναμικά στο Φαληράκι και πλέον δεν περιορίζονται σε νεαρούς Βρετανούς αφού μας επιλέγουν σχεδόν απ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης και επισκέπτες όλων των ηλικιών.
Το Φαληράκι συνεχίζει να έχει πολλά μειονεκτήματα ως προορισμός που έχουν να κάνουν κυρίως με θέματα υποδομών και ανυπαρξίας παρέμβασης και παρουσίας από τις τοπικές αρχές. Έλλειψη προσωπικού, έλλειψη χρημάτων, έλλειψη σχεδιασμού και άμεσων παρεμβάσεων είναι οι "πληγές" του ελληνικού δημόσιου τομέα που αντανακλούν και στον τουρισμό.



Μετά την ενσωμάτωση της περιοχής στον ενιαίο δήμο Ροδίων οι «πόροι» χάθηκαν και τα έσοδα αντί να κατευθύνονται σε επενδύσεις «χάνονται» για άλλους σκοπούς χωρίς να δίνονται εξηγήσεις. Οι εκλεγμένοι τοπικοί άρχοντες αποδείχθηκαν "λίγοι" στην εποχή του ενιαίου δήμου.
Κάποιες περιστασιακές επεμβάσεις απλά… χρυσώνουν το χάπι.
Υπάρχουν σίγουρα πολλά πλεονεκτήματα που οφείλουμε και πρέπει να αναδείξουμε γιατί η κεντρική διοίκηση του νησιού αδυνατεί να το κάνει .
Σε σχέση με άλλα θέρετρα του νησιού (κεντρική και Νότια Ρόδος) το Φαληράκι είναι σε καλό σημείο αφού απέχει λίγα χιλιόμετρα από την πόλη και το αεροδρόμιο. Οι τουρίστες μπορούν να εκμεταλλευτούν την συχνή συγκοινωνία και να μεταβούν στην πόλη της Ρόδου χωρίς να χρειαστεί να προχωρήσουν σε ενοικίαση αυτοκινήτου ή μηχανής. Επίσης συχνή είναι η συγκοινωνία με τη δημοφιλή Λίνδο τόσο μέσω δρομολογίων λεωφορείων αλλά και τουριστικών πλοιαρίων. Παραμένει η εκκρεμότητα της απευθείας σύνδεσης με τις δυτικές ακτές και το αεροδρόμιο αφού οι τοπικές αρχές δεν δείχνουν διάθεση να… σπάσουν αυγά και να συγκρουστούν.

Το Φαληράκι προσφέρεται για όλες τις ηλικίες αφού η νεολαία θα βρει αρκετές και ικανοποιητικές επιλογές διασκέδασης (όχι όσες στο παρελθόν) ενώ οι μεγαλύτεροι τουρίστες μπορούν να απολαύσουν την πανέμορφη παραλία και να δοκιμάσουν ελληνικές γεύσεις σε πολλά εστιατόρια. Η ρηχή θάλασσα και η αμμώδης παραλία αποτελούν μεγάλο πλεονέκτημα αφού δύσκολα συναντούνται παρόμοιες συνθήκες στο υπόλοιπο νησί. Οι οικογένειες απολαμβάνουν την ασφάλεια και την ομορφιά του τοπίου παράλληλα με τις αυξημένες επιλογές διασκέδασης σε στεριά και θάλασσα.
Η παραλία στο Φαληράκι είναι… ατελείωτη, βρίσκεται σε απόσταση λίγων λεπτών απ’ όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες και τα συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων και η αμμουδιά της σε τέτοια έκταση δεν υπάρχει αλλού.
Γύρω από το Φαληράκι υπάρχουν μοναδικές μικρές παραλίες όπως το Αντονι Κουίν, Λαδικό, Καλλιθέα, Καθαρά, Γυμνιστές, Τραουνού που  με τα βάθη τους, τα βράχια και τις σπηλιές μπορούν να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα των επισκεπτών.


Πέρα από τα fast food που απευθύνονται στους νέους στο Φαληράκι υπάρχουν αρκετά εστιατόρια που προσφέρουν ελληνικό ποιοτικό φαγητό σε προσιτές τιμές κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλες περιοχές όπως η Παλιά Πόλη και η Λίνδος όπου όλο είναι… τσιμπημένα. Η γαστρονομία κάθε χρόνο ανεβάζει τον πήχη και οι απαιτητικοί ουρανίσκοι μένουν ικανοποιημένοι από τις τοπικές επιχειρήσεις εστίασης.
Το water park του ομίλου Βασιλάκη και άλλα μικρότερα παρόμοια σε ξενοδοχειακές μονάδες προσελκύουν τουρίστες και από άλλα θέρετρα της Ρόδου. Θετικό σημείο αναφοράς για το Φαληράκι είναι και η γειτνίαση με τις όμορφες Πηγές Καλλιθέας.
Στους δρόμους του Φαληρακίου υπάρχουν δεκάδες τουριστικά καταστήματα ώστε οι επισκέπτες να μπορέσουν να ικανοποιήσουν την ανάγκη για περπάτημα και ψώνια, κάτι που έχουν ανάγκη όλοι οι τουρίστες στον πλανήτη. Και φυσικά οι τιμές είναι χαμηλότερες σε σύγκριση με άλλα σημεία του νησιού.
Ακόμη και η ύπαρξη των πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων επί της Λεωφόρου Καλλιθέας αποτελεί τεράστιο πλεονέκτημα αφού όσοι διαμένουν σε αυτές, έστω και με το σύστημα all inclusive, κάθε βράδυ περπατάνε στους δρόμους της περιοχής μας προσφέροντας εικόνες ζωντάνιας.
Ενα μεγάλο συν για το Φαληράκι είναι οι μικρές μονάδες, τα τουριστικά καταλύματα που διατηρούν την οικογενειακή μορφή διαχείρισης και έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία στενής φιλίας με τουρίστες που κάθε χρόνο επιστρέφουν και αποτελούν την καλύτερη διαφήμιση για τον τόπο. Χιλιάδες είναι οι ευρωπαίοι που διατηρούν σχέσεις φιλίας με επιχειρηματίες στο Φαληράκι. Αυτό ίσχυε και πριν την... εποχή του διαδικτύου και έχει εκτοξευθεί στα χρόνια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Οι φίλοι μας είναι πολύτιμοι σύμμαχοι στον αγώνα για εδραίωση στον τουριστικό χάρτη.


Ο τόπος χρειάζεται βελτίωση σε τομείς όπως οι τακτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, η άμεση συγκοινωνία με το αεροδρόμιο, η καλύτερη αποκομιδή των απορριμμάτων, ο σεβασμός στο περιβάλλον και την αισθητική, η παροχή περισσότερων τοπικών προϊόντων και η προσφορά μικρών αναμνηστικών. Η παραλία πρέπει να έχει περισσότερους ελεύθερους χώρους και οι επιχειρηματίες να αντιληφθούν πως η άμμος είναι δημόσια απόλαυση και όχι χώρος επέκτασης. Κάτι ανάλογο με τα πεζοδρόμια σε κεντρικά σημεία... 
Με σωστές αποφάσεις το Φαληράκι μπορεί να κρατηθεί ψηλά στον χάρτη των προτιμήσεων.
Ο κεντρικός δήμος οφείλει να επενδύσει για νέες σύγχρονες υποδομές στην παραλία Φαληρακίου καταγράφοντας τις ελλείψεις και «αντιγράφοντας» πετυχημένες δράσεις άλλων χωρών.
Ο επισκέπτης επιπλέον αναζητεί ασφάλεια και πρέπει με προσοχή να επανασχεδιαστεί ο κεντρικός οδικός άξονας του νησιού αφού η ΕΟ Ρόδου – Λίνδου στο Φαληράκι είναι «παγίδα» για τους πεζούς που προσπαθούν να την διασχίσουν. Τα κάγκελα στα πεζοδρόμια είναι «σάπια» και η ασφάλεια πρέπει να τεθεί σε προτεραιότητα.  Λύσεις πρέπει να δοθούν και στο θέμα του πάρκινγκ αφού κάθε χρόνο τα ενοικιαζόμενα οχήματα πολλαπλασιάζονται.  
Φυσικά χρειάζεται εξειδικευμένη διαφήμιση που να αφορά την περιοχή μας αφού ο δήμος Ροδίων εξακολουθεί να μας αντιμετωπίζει σαν την… αγελάδα που είναι χρήσιμη για το άρμεγμα.

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, της Διεύθυνσης της Α' Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και της εξέ...