4 Απρ 2020

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΩΝ


 Beach Cleaning: Honolulu Chooses Cherrington's 5500 for Island of ...

Δημόσιο διαγωνισμό με κατάθεση προσφορών για την ετήσια συντήρηση - καθαρισμό των παραλιών της Δημοτικής Ενότητας Καλλιθέας προκήρυξε ο δήμος Ροδίων.
Ο διαγωνιισμός αφορά την ανάθεση των εργασιών επιφανειακής διαμόρφωσης παραλιών με μηχανικά και  χειροκίνητα  μέσα  Δ.Ε. Καλλιθέας, εκτιμώμενης  αξίας 19.827,23 ευρώ συμπεριλαμβανομένου τουΦ.Π.Α., με τη διαδικασία του άρθρου 118 του Ν. 4412/2016 τηνΠαρασκευή  10/4/2020 και  ώρα  9:30  π.μ.στα  γραφεία  του  τμήματος Προμηθειών,  Καποδιστρίου  3-5.
Οι  προσφορές   θα  κατατίθενται στο κεντρικό πρωτόκολλο του Δήμου Ρόδου στην οδό Πλατεία Ελευθερίας αριθ. 1, μέχρι και την προηγούμενη εργάσιμη ημέρα της διενέργειας της διαδικασίας δηλαδή την Πέμπτη 9/4/2020 και καταληκτική ώρα κατάθεσης προσφοράς, ώρα 14:00 μ.μ.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α ́ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ –ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ
Δεδομένου  ότι  απαγορεύεται  η  χρήση  οποιοδήποτε  μηχανήματος  έργου  εντός  των παραλιών, η επιφανειακή διάστρωση τους μετά τις μεταβολές της χειμερινής περιόδου, επιτρέπεται να γίνεται μόνον με τη χρήση ακτοκαθαριστών ή/και χειρωνακτικών μέσων.
Οι εργασίες θα γίνουν σε τρία στάδια με την χρήση μηχανικών μέσων. Πρώτα θα γίνει η αναμόχλευση  της  άμμου  η  οποία  και  θα  οδηγήσει  κατά  περίπτωση  στην  συγκέντρωση φερτών υλικών, καλαμιών,  φυκιών και της ξεβρασμένης θαλάσσιας χλωρίδας αλλά και την εμφάνιση στην επιφάνεια των θαμμένων όγκων αυτών των υλικών καθώς και των εκριζώσεων ζιζανίων.
Το  δεύτερο  στάδιο  αφορά  στο  καθαρισμό  της  άμμου  και  την  διάστρωση  του  καθαρού υλικού στο αυτό σημείο, χωρίς την μεταβολή του ανάγλυφου του φυσικού περιβάλλοντος.
Το  τρίτο  στάδιο  αφορά  στην  φόρτωση  των  όσων  συγκεντρωμένων  υλικών  προς απομάκρυνση και την μεταφορά τους.
Η εκτέλεση των εργασιών θα γίνει μία φορά για όλες τις παραλίες της ΔΕ Καλλιθέας και επαναληπτικές κατά την εμπειρία προηγουμένων ετών  για το 50-60% της επιφάνειάς τους  (πολυσύχναστα  σημεία)  προκειμένου  οι  παραλίες  να  διατηρούνται  σε  άψογη κατάσταση, επισκέψιμες, χρηστικές και ακίνδυνες. Σύμφωνα με τα διδάγματα της κοινής πείρας, των καιρικών φαινομένων και συνθηκών που επικρατούν τόσο κατά τη χειμερινή περίοδο (επιβάρυνση παραλιών) αλλά και τη θερινή (κυματισμοί, άνεμοι) και σύμφωνα με τις  ιδιαιτερότητες  κάθε  παραλίας,  απαιτείται  παρέμβαση  του  Δήμου  τουλάχιστον  μία επιπλέον φορά πέραν της αρχικής πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου.
 Για την εκτέλεση των εργασιών απαιτείται η χρήση τουλάχιστον των ακόλουθων μηχανικών μέσων:-
Δύο Ειδικά μηχάνημα ακτών (αναμόχλευση-καθαρισμό-διάστρωση) άνω των 100 ίππων (> 100hp) –(ως μοναδικό είδος μηχανήματος που επιτρέπεται στις ακτές)
-Ένα  Φορτηγό ανατρεπόμενου ωφέλιμου φορτίου  6 t και άνω.
Απαγορεύεται η απομάκρυνση βότσαλων από τις παραλίες.



Αφορά τις παραλίες:
Εμπροσθεν των ξενοδοχείων: SUNWING, EDEN ROCK, ALILA, PALLADIUM, ELISIUM, LA MARQUISE, COLOSSOS, ESPEROS, ESPERIDES, GRECOTEL, EPSINOL, BLUE SEA, APOLLON BEACH, FALIRAKI BEACH και έμπροσθεν των παραλιών Καστρί, Γαλάζιο, Μοναξιά, Καθαρά, Μαντώματα, Λαδικό, Τραουνού.
Η συνολική επιφάνεια των ακτών που θα εκτελεσθούν οι εργασίες εκτιμάται σε διακόσια πενήντα (250) στρέμματα. Για την ασφαλή και ευπρεπή κατάσταση των ακτών εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν επαναληπτικές εργασίες μέσα στη τουριστική περίοδο για μεγάλο μέρος αυτών.

ΔΙΠΛΑ ΣΕ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ - ΑΡΡΩΣΤΟΥΣ

Στις πρώτες δέκα μέρες λειτουργίας του Επιχειρησιακού Κέντρου του Δήμου Ρόδου έχει δεχτεί και εξυπηρετήσει συνολικά 141 αιτήματα από ηλικιωμένους συμπολίτες μας που είναι απομονωμένοι στα σπίτια τους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από μόνοι τους και δεν έχουν συγγενείς ή/και φίλους.
Συγκεκριμένα, το 31,2% των ηλικιωμένων ζήτησε υποστήριξη στη συνταγογράφηση φαρμάκων, το 27% στην αγορά φαρμάκων και το 14,2% στην αγορά τροφίμων. Το 8,5% των αιτημάτων αφορούσε υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, όπως το ίδιο ποσοστό (8,5%) ζήτησε και δέχτηκε νοσηλευτικές υπηρεσίες, από τις νοσηλεύτριες του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι. Το 4,3% των ωφελούμενων ζήτησε υποστήριξη στην παραλαβή της σύνταξής του,  ενώ το 6,4% υποστηρίχτηκε σε διαφορετικά αιτήματα (συσσίτιο, κοινωνικό παντοπωλείο κα)
Τα περισσότερα αιτήματα (63,6%) είναι από γυναίκες και κατά το 92,4% ελληνικής υπηκοότητας. Ο μέσος όρος ηλικίας των ηλικιωμένων είναι τα 73 έτη, με τον μεγαλύτερο να είναι 96 χρονών, ενώ ο μέσος όρος ηλικιών αυτών που ζητούν ψυχοκοινωνική υποστήριξη είναι τα 49 έτη. Το 53% διαθέτει ασφάλιση ΙΚΑ/ΕΦΚΑ, το 24,2% ΟΓΑ και το 13,6% είναι ανασφάλιστοι. Τα περισσότερα αιτήματα καταγράφονται στη Δημοτική Ενότητα Πεταλούδων με ποσοστό 40,6%, ακολουθεί η Δημοτική Ενότητα Ρόδου με 33,1% και στη συνέχεια της Ιαλυσού με 8,3%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 90% των αιτημάτων ολοκληρώνεται την επόμενη μέρα της αίτησης, τα υπόλοιπα τη μεθεπόμενη, γιατί καθημερινά 11 οχήματα με υπαλλήλους του Βοήθεια στο Σπίτι βρίσκονται κοντά στους ωφελούμενους, ένα σε κάθε Δημοτική Ενότητα και δύο στην πόλη της Ρόδου. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ολόκληρο το νησί, σε φαρμακεία και σούπερ μάρκετ, μοιράσθηκαν φυλλάδια με μέτρα πρόληψης κατά του κορωνοϊού. Επίσης, από την πρώτη στιγμή λειτούργησε στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Ρόδου (www.rhodes.gr) εξειδικευμένο link με θέματα που σχετίζονται με την πανδημία, για την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών.
Όσοι ηλικιωμένοι επιθυμούν να εξυπηρετηθούν μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 22410-44744, 22410-44755 και 2241044742 από τις 8 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα από τη Δευτέρα έως την Κυριακή για συνταγογραφήσεις φαρμάκων και αγορά φαρμάκων και τροφίμων. Επίσης, από τις 9 μέχρι τις 2 στο τηλέφωνο 22410-44743 λειτουργεί γραμμή κοινωνικοψυχολογικής υποστήριξης.

ΑΔΕΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥ 1946


Τον Σεπτέμβριος 1946, λίγο πριν την οριστική παράδοση της Ρόδου στην Ελλάδα, η Αγγλική στρατιωτική διοίκηση των νησιών παραχωρούσε έγγραφες άδειες καλλιέργειας στους κατοίκους των χωριών.
Στο συγκεκριμένο ιστορικό έγγραφο επιτρέπεται στην Τσαμπίκα Αργύρα να καλλιεργήσει στην περιοχή Λούκα Καλλιθέας (Καλλιθέα ονομαζόταν το χωριό μας) και να πληρώσει 10 ltr προϊόντος ανά 500 τετραγωνικά μέτρα γης.
Την άδεια καλλιέργειας υπέγραφε ο εκπρόσωπος της Αγγλικής διοίκησης και δύο μάρτυρες, ενώ υπάρχει αναφορά για επίλυση διαφορών με βάση το Αγγλικό δίκαιο.
Το 1946 τα Δωδεκάνησα βρισκόταν στη διαδικασία επιστροφής στην Ελλάδα με τους Βρετανούς να ασκούν προσωρινή διοίκηση μετά την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων Γερμανίας και Ιταλίας.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΔΙΕΞΟΔΟ ΣΕ ΧΟΡΟ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗ


Οι δύσκολες στιγμές που περνάει ο πλανήτης και ο υποχρεωτικός, για το καλό μας, εγκλεισμός οδηγούν τους ανθρώπους σε αναζήτηση δημιουργικού διεξόδου. Εδώ στις Καλυθιές τις τελευταίες ημέρες δημιουργήθηκαν βίντεο από κατοίκους του χωριού που βρίσκουν "ανάσα" στα προβλήματα της κρίσης χορεύοντας και πλησιάζοντας ακόμα πιο κοντά στον Θεό.
Τα δύο βίντεο βρήκαν μεγάλη απήχηση και έξω από τα όρια του χωριού μας αφού δημιουργήθηκαν με αγάπη και πάθος. Απολαύστε τα και χειροκροτήστε νοερά ή και φυσικά!



Μένουμε Σπίτι και Χορεύουμε! «Χορεύουμε για το γέλιο, χορεύουμε για τα δάκρυα, χορεύουμε για την τρέλα, χορεύουμε για τους φόβους, χορεύουμε για τις ελπίδες, χορεύουμε για τις κραυγές, είμαστε οι χορευτές, εμείς δημιουργούμε τα όνειρα.» Albert Einstein
Βιολί:Λογοθέτης Παντελής
Σαντούρι:Ελιάμος Φώτιος
Λαούτο:Ροδίτης Γιάννης
Η μουσική της Σούστας περιλαμβάνεται στον υπό έκδοση ψηφιακό δίσκο "ΚΑΛΥΘΙΕΣ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ"
Συμμετέχουν χορευτές του συλλόγου Λαογραφικός Σύλλογος Καλυθιών Ρόδου " Η ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ"



H Πόπη Μαγκλη από το στούντιο Creative moments σκέφτηκε, κινητοποίησε και δημιούργησε το βίντεο με τις ψαλμωδίες σε πολλά σημεία των Καλυθιών. Οπως ανέφερε στην σελίδα της στο facebook "Καλυθιές, και έγινε κάθε σπίτι, ένας μικρός ναός!
Στο όμορφο Χωριουδάκι μας τίποτα δεν μας πτοεί, καθε Παρασκευή ενώνουμε τις φωνές μας απά τα σπίτια μας και ακούγονται οι ύμνοι σε όλο το χωριό!
Μπορεί τα πράγματα να είναι  δύσκολα αλλά τίποτα δεν σταμάταει την ελπίδα, την ζωή"!
Στην προσπάθεια συμμετείχαν οι ιερείς Ελευθέριος Κατιάκος, Θεόδουλος Κασταμούλας και με την ομάδα της Creative moments συνεργάστηκαν οι Γιώργος Παγωνάκης, Λάζαρος Ιωάννίδης, Αννα Καστρουνή, Γιώργος Απέργης, Ελευθερία Πασσάλη και φυσικά πολλοί κάτοικοι των Καλυθιών. Μάλιστα ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Μεγάλη Εβδομάδα με παρόμοια πρωτοβουλία.
Το αρχικό βίντεο ανέβηκε στον παρακάτω σύνδεσμο

https://www.facebook.com/CreativeMomentsVideography

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, της Διεύθυνσης της Α' Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και της εξέ...