30 Νοε 2022

ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΕΛΑΙΟΠΥΡΗΝΑ

Με πρωτοβουλία του τέως Δημάρχου Καλλιθέας και νυν Δημοτικού Συμβούλου κ. Γιάννη Ιατρίδη το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε ενημερωτική επίσκεψη στο εργοστάσιο επεξεργασίας ελαιοπυρήνα που βρίσκεται κοντά στον οικισμό των Καλυθιών (περιοχή Κάκαρη) και για το οποίο υπάρχουν σοβαρά παράπονα από την τοπική κοινωνία για τη μυρωδιά που εκπέμπει. 
Παρών στην ενημέρωση από τους νέους ιδιοκτήτες, εκ μέρους του τοπικού συμβουλίου Καλυθιών,  έδωσε ο κ. Μιχάλης Βαγιανός.
Από τον Ιούλιο το εργοστάσιο έχει περιέλθει στην ευθύνη της Ελαιοπαραγωγικής - Ενεργειακής Δωδεκανήσου ΙΚΕ μετά από συμφωνία με την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου που έχει την ιδιοκτησία του χώρου. 
Το εργοστάσιο κατασκευάστηκε πριν 35 χρόνια και βρίσκεται σε κακή κατάσταση από πλευράς υποδομών. 
Οι νέοι ιδιοκτήτες απαίτησαν μακροχρόνιο συμβόλαιο για να μπορέσουν να προχωρήσουν σε πλήρη εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και υπέγραψαν συμφωνία παραχώρησης διάρκειας 25 ετών.
Μέτοχοι της εταιρείας με τον διακριτικό τίτλο ELAIONENERGY είναι οι κ.κ.  Μαρτίνος Κανελλάκης, Γιάννης Πάττας, Βασίλης Ναστούλης και Θωμάς Αγγελίδης. 
Το εργοστάσιο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας elaionenergy.gr παράγει πυρηνέλαιο (βρώσιμο), πυρηνόξυλο (διατίθεται από φέτος σε κλειστού τύπου θερμοκήπια) και πέλετ θέρμανσης.
Οι ιδιοκτήτες δεσμεύτηκαν ότι μετά την ολοκλήρωση της φετινής ελαιοκομικής περιόδου θα ξεκινήσουν οι εργασίες εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων αφού υπάρχουν μελέτες και χρηματοδοτικά προγράμματα από διεθνείς και εγχώριους πόρους. 
"Ο εκσυγχρονισμός και η λειτουργία του με προδιαγραφές μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος είναι μονόδρομος αφού τα τελευταία χρόνια οι εγκαταστάσεις υπολειτουργούσαν και ουδείς ενδιαφέρθηκε να επενδύσει. Αν δεν κάνουμε επενδύσεις δεν θα μπορέσουμε να βγάλουμε κέρδος", ανέφεραν σήμερα σημειώνοντας ότι η φετινή περίοδος είναι μεταβατική και πρόσθεσαν πως "φέτος αναγκαστήκαμε να συγκεντρώσουμε τον ελαιοπυρήνα που είχε μείνει τα τελευταία χρόνια στα ελαιουργεία με αποτέλεσμα να περιέχει μεγαλύτερα ποσοστά υγρασίας και να βγαίνει στην ατμόσφαιρα αυτή η μυρωδιά. Την επόμενη χρονιά στόχος θα είναι η άμεση επεξεργασία του ελαιοπυρήνα χωρίς κατάλοιπα και μυρωδιές". 


Η elaionenergy με δικό της κόστος συγκεντρώνει, με κλειστά, φορτηγά, ελαιοπυρήνα από τα 12 ενεργά ελαιουργεία του νησιού και παράγει λάδι και προϊόντα θέρμανσης.
Σε βάθος χρόνου θα μπορεί να παράγει και λιπάσματα ενώ στόχος είναι η εισαγωγή ειδικών καυστήρων που θα καίνε το πυρηνόξυλο και τα pelet ελαιοπυρήνα κάτι που θα βοηθήσει τους Ροδίτες να μειώσουν, σε σημαντικό βαθμό, το ενεργειακό κόστος. Η εταιρεία αναμένεται, με το τέλος της ελαιοκομικής περιόδου, να προχωρήσει σε ενημερωτική καμπάνια για το σχέδιο εκσυγχρονισμού και τα προϊόντα παραγωγής. 
Οι μέτοχοι της εταιρείας σημείωσαν ότι κατανοούν τα παράπονα των κατοίκων Καλυθιών και γνωρίζουν πως τα προηγούμενα χρόνια ο τρόπος λειτουργίας δεν ήταν γνώμονα τον σεβασμό στο περιβάλλον.
"Μας δόθηκε η άδεια να μπούμε στο εργοστάσιο τον Αύγουστο και παράλληλα μας ζητήθηκε να συγκεντρώσουμε και να επεξεργαστούμε τον ελαιοπυρήνα περασμένων ετών κάτι που σημαίνει ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα πολλών βελτιωτικών παρεμβάσεων φέτος. Κάνουμε καθημερινά βελτιωτικές κινήσεις στις υποδομές μας και δεσμευόμαστε στην τοπική κοινωνία ότι τα επόμενα χρόνια το εργοστάσιο θα είναι σύγχρονο και ελάχιστα ρυπογόνο. Φέτος δεν θα μολυνθεί η γύρω περιοχή αφού έχουμε λάβει τα κατάλληλα μέτρα. Θα συνεργαστούμε για να προσφέρουμε ανταποδοτικά οφέλη στην τοπική κοινωνία και ήδη έχουμε αποφασίσει να δώσουμε δωρεάν καυστήρα και πέλετ σε σχολείο των Καλυθιών. Θέλουμε τα επόμενα χρόνια να έχουμε μηδενικά παράπονα για τη λειτουργία του εργοστασίου και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να πετύχουμε". 


Το blog σημειώνει ότι για πρώτη φορά διαχειριστές του εργοστασίου δείχνουν διάθεση ενημέρωσης και συνεργασίας με την τοπική κοινωνία. Και είναι η πρώτη φορά που υπάρχει μακροχρόνιο σχέδιο για εκσυγχρονισμό και βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας. Δυστυχώς και φέτος η τοπική κοινωνία θα ζήσει με τις... άσχημες μυρωδιές αφού την τελευταία δεκαετία το εργοστάσιο λειτουργούσε με λογικές "να βγει η χρονιά για να μην κλείσουν τα ελαιουργεία" ή "να βγάλουμε κέρδη χωρίς επενδύσεις εκσυγχρονισμού". 

Η κοινωνία μας οφείλει να πιέζει, να ελέγχει και να ζητά επενδύσεις που θα μηδενίσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα στον αέρα, την ύπαιθρο και τον υδροφόρο ορίζοντα.     

Έγιναν ερωτήσεις και για το εάν υπάρχει υπογεγραμμένη άδεια λειτουργίας και η απάντηση που δόθηκε είναι "η εταιρεία έχει κάνει όλες τις νόμιμες ενέργειες για να κατατεθούν οι απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες και να μπορεί το εργοστάσιο να λειτουργεί με βάση τη νομοθεσία. Όταν το παραλάβαμε δεν υπήρχε καν πίνακας ηλεκτροδότησης και έπρεπε να γίνουν όλα από το μηδέν".

Από την εταιρεία eleonenergy υπάρχει ενημέρωση ότι αναζητούνται εργάτες και χειριστές μηχανημάτων από την τοπική κοινωνία προκειμένου να εργαστούν, τους επόμενους μήνες, στο εργοστάσιο. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6941633366 κ. Γιάννης

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, της Διεύθυνσης της Α' Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και της εξέ...