Ενα θέμα που ενδιαφέρει τους ιδιοκτήτες ακινήτων και εκτάσεων στις παραλίες μας.
Χιλιάδες στρέμματα που βρίσκονται στον αιγιαλό ή στην παραλία θα περάσουν τον επόμενο χρόνο από κρησάρα. Κάποια από αυτά που κάτοχοί τους εμφανίζονται ιδιώτες μπορεί να τα διεκδικήσει το υπουργείο Οικονομικών και κάποια άλλα που οι ιδιοκτήτες τους είναι σε θέση να αποδείξουν την ιδιοκτησία τους δεν πρόκειται να τα χάσουν. Οι σχετικές ρυθμίσεις θα κατατεθούν στις αρχές του 2009 στη Βουλή, έπειτα από μακρά επεξεργασία. Στο νομοσχέδιο ορίζονται αυστηρές ποινές σε όσους κατά παράβαση της νομοθεσίας επιφέρουν στον αιγιαλό και την παραλία μεταβολές με την κατασκευή έργων ή καταστροφή του εδάφους. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και με χρηματική ποινή από 10.000 ευρώ μέχρι 100.000 ευρώ. Στην περίπτωση που προκληθεί αλλοίωση των ζωνών του αιγιαλού το πρόστιμο θα ανέρχεται στα 400.000 ευρώ και στην περίπτωση που από τις παράνομες επεμβάσεις προκληθεί ευρείας εκτάσεως καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον το πρόστιμο θα φθάνει και τα 800.000 ευρώ.
Σκοπός των ρυθμίσεων είναι να επιτευχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα ο καθορισμός του αιγιαλού και ο εντοπισμός και καταγραφή του παλαιού αιγιαλού σε όλη την επικράτεια με βάση αντικειμενικά στοιχεία με τη χρήση σύγχρονων μεθόδων αλλά και των νέων τεχνολογιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία 70 χρόνια είχε χαρτογραφηθεί μόνο το 16% του αιγιαλού και στόχος πλέον είναι η χαρτογράφηση του συνόλου του αιγιαλού μέσω δορυφόρου.
Για την οριοθέτηση του αιγιαλού και του παλαιού αιγιαλού θα χρησιμοποιηθούν ψηφιακές αεροφωτογραφίες νέας τεχνολογίας από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ή εταιρείες οι οποίες λειτουργούν χάριν του δημοσίου συμφέροντος και εποπτεύονται από το Ελληνικό Δημόσιο, στο οποίο ανήκει το σύνολο του μετοχικού τους κεφαλαίου.
Τα νέα όρια
Είναι δυνατόν η οριοθέτηση αιγιαλού και παλαιού αιγιαλού να γίνεται από Επιτροπή κατόπιν αιτήσεως κάθε ενδιαφερομένου στις εξής περιπτώσεις:
α) Οπου δεν έχει γίνει ανάθεση της παραγωγής ορθοφωτοχαρτών.
β) Εφόσον συντρέχουν κατά την κρίση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών επείγοντες και εξαιρετικοί λόγοι γενικότερου συμφέροντος και
γ) Οταν προκύψει ανάγκη επανακαθορισμού.
Απαλλοτρίωση ιδιωτικών κτημάτων επί αιγιαλού.
Ακίνητα, τα οποία δεν είναι ιδιωτικά αλλά εμπίπτουν εντός της ζώνης αιγιαλού, απαλλοτριώνονται αναγκαστικά υπέρ του Δημοσίου για να περιληφθούν στον αιγιαλό. Ο καθορισμός του αιγιαλού αποτελεί σε κάθε περίπτωση αιτία αναγκαστικής απαλλοτριώσεως των ακινήτων αυτών για δημόσια ωφέλεια.
Στους κυρίους των ακινήτων αυτών και σε εκείνους, οι οποίοι αξιώνουν άλλα δικαιώματα σε αυτά, παρέχεται εξάμηνη προθεσμία, εντός της οποίας οφείλουν να αναγγείλουν στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών τις αξιώσεις τους και να υποβάλουν τους τίτλους, στους οποίους στηρίζουν τα δικαιώματά τους.
Ως προς τον καθορισμό της τιμής μονάδας αποζημιώσεως και την περαιτέρω διαδικασία απαλλοτριώσεως, εφαρμόζονται οι κείμενες διατάξεις περί αναγκαστικών απαλλοτριώσεων.
Οποιος έχει έννομο συμφέρον μπορεί εντός προθεσμίας ενός έτους να προβάλει τυχόν εμπράγματα δικαιώματά του επί εκτάσεων παλαιού αιγιαλού, οι οποίες φέρουν την ένδειξη «Φερόμενος Ιδιοκτήτης Ελληνικό Δημόσιο» και να ζητήσει την αναγνώρισή τους, αφού υποβάλει στην κατά τόπο αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία σχετική αίτηση.
Η παραχώρηση
Με απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και έναντι ανταλλάγματος, κατά τις διατάξεις για την εκμίσθωση δημοσίων κτημάτων θα πραγματοποιείται η παραχώρηση της χρήσεως του αιγιαλού και της παραλίας. Σε ΟΤΑ, φορείς διοικήσεως και εκμεταλλεύσεως λιμένων, που ανήκουν στον δημόσιο τομέα, οργανισμούς κοινής ωφελείας και ΝΠΔΔ η παραχώρηση δύναται να γίνει και απευθείας με ή χωρίς αντάλλαγμα. Είναι δυνατή η παραχώρηση της χρήσεως αιγιαλού και παραλίας για την άσκηση δραστηριοτήτων, οι οποίες εξυπηρετούν τους λουομένους ή την αναψυχή του κοινού (όπως εκμίσθωση θαλασσίων μέσων αναψυχής, καθισμάτων, ομπρελών, λειτουργία τροχήλατου αναψυκτηρίου και γενικά κατασκευών και εγκαταστάσεων αναψυχής προσωρινού χαρακτήρα). Οι παραχωρούμενες εκτάσεις δεν μπορούν να υπερβαίνουν για κάθε παραχωρησιούχο, με την εξαίρεση των όμορων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων τα πεντακόσια τετραγωνικά μέτρα και πρέπει να παρεμβάλλεται ελεύθερη ζώνη αιγιαλού τουλάχιστον εκατό μέτρων μήκους. Είναι δυνατή η παραχώρηση χωρίς δημοπρασία της χρήσεως αιγιαλού και παραλίας για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο του ενός ημερολογιακού έτους σε εκείνους οι οποίοι εκμεταλλεύονται όμορες προς τον αιγιαλό ξενοδοχειακές και τουριστικές γενικά επιχειρήσεις ή κέντρα αναψυχής προς εξυπηρέτηση του κοινού.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ
Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, της Διεύθυνσης της Α' Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και της εξέ...
-
Με την κοπή βασιλόπιτας και ομιλίες ξεκίνησε στο κτίριο της Δημοτικής Κοινότητας Καλυθιών η νέα πενταετία διοίκησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση...
-
Μετά την κατάθεση των υποψηφιοτήτων ξεκίνησε η μάχη για την εκλογή Δημάρχου Ρόδου με τις πρώτες εκλογές να είναι στις 8 Οκτωβρίου ενώ αν ο π...
-
Η παράδοση των Καλυθιών στην Ιεροσύνη συνεχίζεται καθώς αύριο ξεκινάει ο υπέροχος δρόμος που επέλεξε να ακολουθήσει ο Σάββας Σωτηράκης, ιερο...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου