Προς: Υπουργό Δικαιοσύνης
κ. Δένδια
κ.κ. Αρμοδίους
& Βουλευτές Νομού Δωδεκανήσου
Θέμα: «Εκσυγχρονισμός Νομοθεσίας για να σταματήσει η σύλληψη με τη διαδικασία του αυτοφώρου και η κράτηση επαγγελματιών & μικρό-επιχειρηματιών για καταλόγους και λαδόξυδα».
Κύριε Υπουργέ Δικαιοσύνης
Κύριοι κύριοι συναρμόδιοι Υπουργοί
Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξεως και Τουρισμού
Κύριοι κύριοι Βουλευτές,
Κύριοι Αρμόδιοι,
Στο νησί της Ρόδου, στον κατεξοχήν τουριστικό Δήμο του νησιού μας, τον Δήμο Καλλιθέας Ρόδου (Φαληράκι, Καλυθιές, Κοσκινού, Ψίνθος) και σε ολόκληρη την Ελλάδα που εν πολλοίς ζει από τη βιομηχανία του τουρισμού, βρίσκεται στην κορύφωσή της η τουριστική περίοδος. Παράλληλα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το φαινόμενο, η Ελληνική Αστυνομία (μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της) και στη βάση μιας αναχρονιστικής και επιεικώς τριτοκοσμικής νομοθεσίας να συλλαμβάνει καθημερινώς πολλούς μικροεπιχειρηματίες μέσα στα καταστήματά τους, παρουσία των πελατών-τουριστών, να τους προσάγει στο Αστυνομικό Τμήμα και εν συνεχεία συχνά σιδηροδέσμιους (με χειροπέδες) στο Δικαστήριο για να δικαστούν με τη διαδικασία του αυτοφώρου ή για να τους δοθεί ρητή δικάσιμος για την εκδίκαση κάποιας αγορανομικής φύσεως παράβασης.
Με την επιστολή μου αυτή δεν στρέφομαι κατά της Αστυνομίας σε καμία περίπτωση. Η Αστυνομία κάνει καλά τη δουλειά της, διαπιστώνει παραβάσεις και εφαρμόζει τα προβλεπόμενα. Ολόκληρο το ανθρώπινο δυναμικό της Αστυνομίας με τα όποια μέσα διαθέτει και του έχουν χορηγηθεί από την Πολιτεία, προσπαθεί για το καλύτερο. Αυτό το γνωρίζω καλά. Δεν φταίει η Αστυνομία η Πολιτεία φταίει, που δεν προχωρεί στην νομοθέτηση ενός σύγχρονου Δικαίου που θα σέβεται περισσότερο τον πολίτη. Αυτούς τους Νόμους έχουμε, αυτούς εφαρμόζει. Αυτές τις εντολές έχει, αυτές εφαρμόζει. Αναφέρομαι στο σύνολο της Νομοθεσίας. «Durra lex send lex» έλεγαν οι Λατίνοι, δηλαδή «Σκληρός νόμος, αλλά νόμος». Αυτούς τους νόμους, αυτή την αρτηριοσκληρωτική Νομοθεσία πρέπει να αλλάξουμε.
Βεβαίως και οι παραβάτες των αγορανομικών και λοιπών νομοθετικών διατάξεων πρέπει να τιμωρούνται αν δεν είναι νόμιμοι και δεν εφαρμόζουν όσα προβλέπονται. Οι νόμοι πρεπει να τηρούνται και οι παραβάτες να τιμωρούνται, αλλά η τιμωρία τους να είναι ανάλογη και όχι δυσανάλογη με την πράξη τους. Στο κάτω – κάτω δεν διαπράττει έγκλημα ο κάθε επαγγελματίας για να υφίσταται τέτοιο διασυρμό και ταπείνωση. Τι ποιο λογικό από την επιβολή χρηματικού προστίμου ή διοικητικής ποινής ή κίνηση της ποινικής διαδικασίας εναντίον τους για να δικαστούν σε ρητή δικάσιμο ή ακόμη και την άλλη μέρα το μεσημέρι στο αυτόφωρο, αλλά όχι σύλληψη μέσα στο μαγαζί, όχι στον εγκλεισμό τους στο κρατητήριο, συχνά στοιβαγμένους ο ένας πάνω στον άλλο σαν κοινοί κακοποιοί, οπού ούτε να κοιμηθούν μπορούν αν είναι πολλοί (δεν χωράνε λ.χ. 10 άνθρωποι στο στενό κρατητήριο ενός Αστυνομικού Σταθμού [σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελληνικής Επικρατείας και στις τουριστικές περιοχές] με περιορισμένο αριθμό κρεβατιών και με ένα παραθυράκι - φεγγίτη ελάχιστων διαστάσεων). Πιστεύω πως με την νομοθεσία αυτή παραβιάζοντας ουσιώδη ανθρώπινα δικαιώματα τους. Αυτές είναι η συνθήκες που επικρατούν στην τουριστική Ελλάδα, η στο μεγαλύτερο μέρος της (ίσως σε κάποιες περιοχές να ισχύει κάτι διαφορετικό και να εφαρμόζονται δυο μέτρα και δυο σταθμά, δεν το ξέρω εξ ιδίων αλλά το υποθέτω ότι από ότι διαβάζουμε στα διάφορα έντυπα, κάπου υπάρχει ολονύκτια διασκέδαση κάπου όχι, κάπου ανοχή, κάπου όχι. Ήρθε η ώρα να μπουν κανόνες στις τουριστικές επιχειρήσεις , ενιαίοι για ολόκληρη τη χώρα. Ζούμε από τον τουρισμό, αλλά δεν έχουμε νομοθετήσει για όλα τα θέματα που αφορούν τον τουρισμό.
Μέσα σε ένα περιβάλλον συνεχιζόμενης κρισης, θέλουμε να γεμίσουν ξανά οι επιχειρήσεις μας με τουρίστες. Θέλουμε τον τουρισμό. Θέλουμε να δείξουμε στους τουρίστες ότι ο τόπος μας είναι ο πλέον κατάλληλος [από όλες τις πλευρές] για να έρχονται να κάνουν τις διακοπές τους.
Όχι στο διασυρμό τους με την άρον –άρον σύλληψή τους μέσα στο κατάστημά τους. Ναι φυσικά και πρέπει να τιμωρούνται οι παραβάτες. Ποιος είπε το αντίθετο. Φυσικά όταν κάποιος επιχειρηματίας επιδεικνύει συνεχή παραβατική συμπεριφορά πρέπει να φθάνουμε ως την σφράγιση του καταστήματός του και την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας. Αλλά όχι κι έτσι, όπως γίνεται σήμερα.
Ως αυτοδιοικητικός, ως νομικός και ως μέλος της κοινωνίας, πιστεύω ότι η κατάσταση αυτή προσβάλει πολιτισμό μας. Ας γίνει μια ευχή να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα. Οι Κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά τα προβλήματα παραμένουν. Πολλά θέματα στην ελληνική κοινωνία δεν είναι πολιτικά ούτε κομματικά, αλλά κοινωνικά και απαιτούν σύνθεση δυνάμεων. Μεταρρυθμίσεις ακούμε και μεταρρυθμίσεις δεν βλέπουμε. Έχω αναλάβει πρωτοβουλίες ως ενεργός πολίτης σε εθνικό επίπεδο για την τροποποίηση της αναχρονιστικής νομοθεσίας (Αντιδωδεκανησιακός Νόμος 1892/90, για την κατάρτιση δασολογίου στην Δωδεκάνησο κ.α.) όμως η τροποποίηση των διατάξεων αυτών για το αυτόφωρο είναι άμεση και επιτακτική.
Να δώσετε εντολή σήμερα κιόλας, όλοι εσείς οι αρμόδιοι εντολή στους κατά τόπον υπευθύνους αστυνομικούς διευθυντές να εξακολουθήσουν να κάνουν την δουλειά τους και να καταμηνύουν τους παραβάτες όμως να μην σύρουν τους επιχειρηματίες στο αυτόφωρο, μέσα από το μαγαζί τους.
Ρεζίλι γίνονται οι επιχειρηματίες και ή χώρα μας, μαζί με αυτούς, όταν συλλαμβάνονται για μια μικροπαράβαση και οι τουρίστες, θαμώνες των εστιατορίων, μπαρ κλπ., αναρωτιούνται τι να συμβαίνει άραγε και συλλαμβάνεται ο επιχειρηματίας-υπεύθυνος λειτουργίας του καταστήματος. Το μυαλό τους πάει στο κακό. Ναρκωτικά, κοινό έγκλημα, σοβαρές παραβάσεις και ούτω καθ’ εξής.
Κανένας τουρίστας δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι συλλαμβάνεται άνθρωπος επειδή λ.χ. δεν γράφει τους καταλόγους αν χρησιμοποιεί ελαιόλαδο στις σαλάτες, αφήστε που κανονικά θα έπρεπε να γίνει και χημική ανάλυση του λαδιού από το Χημείο για να διαπιστωθεί τι τύπος λαδιού είναι. Για τέτοιες καταστάσεις μιλάμε δυστυχώς κ. Υπουργέ και αν δεν τις γνωρίζετε ελάτε στη Ρόδο να δείτε τα αποτελέσματα την Νομοθεσίας μας. μέσα στην καθημερινότητα του κάθε επαγγελματία που προσπαθεί να επιβιώσει στις δύσκολες σημερινές συνθήκες.
Αναρωτήθηκε κανένας από εσάς του υπεύθυνους και τους αρμόδιους Υπουργούς και Βουλευτές όλων ανεξαιρέτως των κομμάτων πώς ζουν αυτοί οι άνθρωποι ; Πως πληρώνουν τα δάνεια τους, τα χρέη τους, το προσωπικό τους, τα ενοίκια των μαγαζιών.
Επίσης ένα θέμα που πρέπει να δείτε άμεσα είναι η Νομοθεσία για τη χρήση στερεοφωνικών συστημάτων με ενισχυτή και ηχεία. Η ισχύουσα νομοθεσία είναι της δεκαετίας του 1930, δηλαδή προπολεμική. Είναι δυνατόν να λειτουργεί μια επιχείρηση σήμερα χωρίς τη χρήση ηχοσυστήματος με ενισχυτή και ηχεία; Δηλαδή τρανζίστορ ή ραδιόφωνο πρέπει να μπει στα καταστήματα; Για όνομα του Θεού τι πράγματα είναι αυτά;
Στα νησιά μας χιλιάδες επιχειρήσεις είναι εποχικές και λειτουργούν 3-4 μήνες το πολύ, δηλαδή κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Όταν πάρουν τον επιχειρηματία αυτόφωρο η επιχείρησή του πρέπει να κλείσει ή να μείνει στο έλεος του Θεού.
Δείτε σας παρακαλώ άμεσα το θέμα, διότι είναι ιδιαίτερα σοβαρό αι η χώρα μας διασύρεται καθημερινά λόγω της κακής και αναχρονιστικής Νομοθεσίας, κυρίως στα μάτια των ίδιων των πολιτών της που δικαίως αγανακτούν!
Φαληράκι 21- 8-2009
Με εκτίμηση
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΛΕΒΑΡΗΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΑΡ΄ ΑΡΕΙΩ ΠΑΓΩ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
21 Αυγ 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ
Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, της Διεύθυνσης της Α' Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και της εξέ...
-
Μετά την κατάθεση των υποψηφιοτήτων ξεκίνησε η μάχη για την εκλογή Δημάρχου Ρόδου με τις πρώτες εκλογές να είναι στις 8 Οκτωβρίου ενώ αν ο π...
-
Με την κοπή βασιλόπιτας και ομιλίες ξεκίνησε στο κτίριο της Δημοτικής Κοινότητας Καλυθιών η νέα πενταετία διοίκησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση...
-
Στο κορυφαίο επίπεδο της Πανεπιστημιακής Κοινότητας ανεβαίνει ο Καλυθενός Ιατρός Στέφανος Κορφιάς. Ο κορυφαίος Νευροχειρούργος, Μέλος της Δι...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου