23 Ιαν 2015

ΤΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΚΑΛΥΘΙΕΣ - ΦΑΛΗΡΑΚΙ

Η αναλυτική έκθεση μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του πρώην Καλλιθέας που εγκρίθηκε από τον δήμο Ροδίων έχει αναρτηθεί στο διαδύκτιο και περιλαμβάνει ενδιαφέροντα στοιχεία για τις Καλυθιές και το Φαληράκι.

Π.3.1. ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΛΥΘΙΕΣ
Αξιολόγηση ∆εδοµένων

 Η έντονη οικοπεδοποίηση τα τελευταία χρόνια, µε την ισοπέδωση των πρανών, τα µπαζώµατα κλπ, έχει δηµιουργήσει σοβαρά προβλήµατα µε κίνδυνο για πιθανές πληµµύρες και κατολισθήσεις και συνέπεια την αλλοίωση του οικισµού και του φυσικού περιβάλλοντος στις Καλυθιές.
 Η άναρχη δόµηση, και τα διώροφα τυποποιηµένα κτίρια µεγάλου όγκου, που παρουσιάζουν εικόνα µικροαστικής πολυκατοικίας, είναι χαρακτηριστικά δείγµατα, που αν δεν υπάρξει άµεση παρέµβαση µε σχεδιασµό και πολεοδοµικές ρυθµίσεις θα οδηγήσουν νοµοτελειακά στην πλήρη αλλοίωση της φυσιογνωµίας του οικισµού, ο πυρήνας του οποίου διατηρεί τα παραδοσιακά του χαρακτηριστικά.
 Ο οικισµός των Καλυθιών λειτουργεί σαν µια Πολεοδοµική Ενότητα, παρότι διασχίζεται από την Επαρχιακή οδό Ρόδου – Καλυθιών – Ψίνθου, µε κέντρο και τόπο συγκέντρωσης των κατοίκων την περιοχή γύρω από την πλατεία και την µοναδική εκκλησία του οικισµού. Κεντρικές λειτουργίες αναπτύσσονται, επίσης, γραµµικά κατά µήκος των δρόµων που ξεκινούν ακτινωτά από την πλατεία και συγκεντρώνουν κυρίως καταστήµατα λιανικού εµπορίου και χώρους εστίασης και αναψυχής.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται επέκταση του κέντρου κατά µήκος της κύριας εισόδου του οικισµού µε καταστήµατα παροχής υπηρεσιών ( Ταχυδροµείο, κοµµωτήρια κ.ά.) αλλά και υπερτοπικές χρήσεις (βενζινάδικο, κέντρα αναψυχής κ.ά.).
Επισηµαίνεται ότι, η ανάπτυξη των κεντρικών λειτουργιών, και κυρίως του λιανικού εµπορίου, είναι σχετικά περιορισµένη λόγω της εξυπηρέτησης από την πόλη της Ρόδου και διότι οι κάτοικοι το µεγαλύτερο µέρος του χρόνου, από την άνοιξη µέχρι και το φθινόπωρο που είναι η τουριστική περίοδος, εξυπηρετούνται από τα καταστήµατα λιανικού εµπορίου που υπάρχουν στο Φαληράκι.
Η βασική χρήση που επικρατεί στις Καλυθιές είναι η Κατοικία, ενώ το κέντρο αναπτύσσεται γύρω από την κεντρική διασταύρωση, µε κύρια επέκταση προς το ∆ηµαρχείο, όπου υπάρχουν αρκετές καφετέριες, λίγες ψησταριές και ακόµη λιγότερα bars, καταστήµατα τροφίµων και ένα φαρµακείο.
Η βιοτεχνική δραστηριότητα περιορίζεται σε επαγγελµατικά εργαστήρια (ξυλουργεία κλπ) ή συνεργεία µοτοποδηλάτων κ.ά, και αναπτύσσεται κυρίως κατά µήκος του δρόµου προς Ψίνθο.
Στα όρια του οικισµού, επίσης, λειτουργούν δύο ελαιουργεία, τα οποία την περίοδο της λειτουργίας τους παράγουν απόβλητα και δηµιουργούν περιβαλλοντική επιβάρυνση στον οικισµό.
Στις Καλυθιές, σήµερα, επικρατούν τα καινούργια κτίσµατα χωρίς να διατηρούν τα παραδοσιακά µορφολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Τα παλιά αξιόλογα κτίσµατα είναι, πλέον, λίγα.
Η Κοινωνική Υποδοµή του οικισµού περιλαµβάνει:
- 3 Νηπιαγωγεία. - ∆ηµοτικό σχολείο. - Γυµνάσιο . - Αγροτικό Ιατρείο στο ίδιο κτίριο στεγάζεται το Κατηχητικό και ο Αθλητικός Σύλλογος. - Γήπεδο ποδοσφαίρου. - Πολιτιστικό Κέντρο, που στεγάζεται στο κτίριο του πρώην Κοινοτικού Καταστήµατος.
Στον όροφο στεγάζεται ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Οργανισµός του ∆ήµου, η Φιλαρµονική καθώς και ο ∆ηµοτικός Οργανισµός Πρόνοιας. - Μουσείο, που στεγάζεται σε παλαιό ελαιοτριβείο, πλήρως εξοπλισµένο, στο κέντρο του οικισµού, την εκµετάλλευση του οποίου έχει ο ∆ήµος Καλλιθέας. - Γραφείο των ΕΛΤΑ. - ∆ηµαρχείο, που στεγάζεται σε διατηρητέο κτίριο.
Επίσης, ο ∆ήµος για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και την καλύτερη εξυπηρέτηση τους έχει ιδρύσει τους εξής Οργανισµούς & Επιχειρήσεις: - ∆ηµοτικός Οργανισµός Πρόνοιας (∆.Ο.Π.) - Μορφωτικός, Εκπολιτιστικός, Καλλιτεχνικός, Τουριστικός Οργανισµός (Μ.Ε.Κ.Τ.Ο.) - ∆ηµοτικός Οργανισµός Άθλησης και Νεολαίας (∆.Ο.Α.Ν.) - Αναπτυξιακή ∆ηµοτική Επιχείρηση (Α.Ε.∆.) - ∆ηµοτική Επιχείρηση Αστικών Συγκοινωνιών Καλλιθέας (∆.Ε.Α.Σ.Κ.) - ∆ηµοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Καλλιθέας (∆.Ε.Υ.Α.Κ.)

Π.3.3. ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΦΑΛΗΡΑΚΙ
Αξιολόγηση ∆εδοµένων 


Το Φαληράκι αναπτύσσεται κατά µήκος της παραλίας και στον πολεοδοµικό του ιστό επικρατούν οι τουριστικές εγκαταστάσεις και χρήσεις αναψυχής και εµπορίου, απαραίτητες για την υποστήριξη της τουριστικής δραστηριότητας.
 Η δόµηση παρουσιάζεται διάσπαρτη και το κέντρο του αναπτύσσεται κυρίως κατά µήκος του δρόµου που οδηγεί στην παραλία. Από τον πολεοδοµικό ιστό του οικισµού διέρχεται η Εθνική Οδός Ρόδου – Λίνδου, γεγονός που δηµιουργεί περιβαλλοντικά και κυκλοφοριακά προβλήµατα.
Επίσης, στο νότιο άκρο της παραλίας υπάρχει εγκατάσταση ελλιµενισµού µικρών σκαφών. ΑΔΑ: ΒΙΦΓΩ1Ρ-9ΧΩ31 Για την εξυπηρέτηση του τουρισµού εκτός από τα µπαρ, τις ντισκοτέκ, τα εστιατόρια κλπ υπάρχουν ορισµένες υπαίθριες εγκαταστάσεις αναψυχής (λούνα παρκ κ.α.).
 Το Φαληράκι δεν διαθέτει Κοινωνική Υποδοµή. Είναι οικισµός που “έχει ζωή” µόνο την τουριστική περίοδο, από τον Μάιο µέχρι και τον Οκτώβριο. Τους υπόλοιπους µήνες οι περισσότεροι κάτοικοι µένουν στις Καλυθιές από τις οποίες απέχει, περίπου, 1,5 χλµ.
 Είναι χαρακτηριστικό ότι η οικιστική και η γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής καθορίστηκε από τον τουρισµό. Η έλλειψη όµως σχεδιασµού του χώρου και η επιβολή µέτρων, κυρίως αισθητικού χαρακτήρα, έχουν οδηγήσει τον οικισµό σε υποβάθµιση που δρα εις βάρος του ίδιου του τουρισµού.
Η διαφοροποίηση του τοπίου της παραλίας είναι έντονη. Στη βόρεια περιοχή, όπου βρίσκονται τα µεγάλα ξενοδοχεία, οι εκτάσεις της παραλίας είναι διαµορφωµένες και εξοπλισµένες κατάλληλα για να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών και µόνον µε ξύλινους διαδρόµους, οµπρέλες “εν σειρα”, ντους, πισίνες κλπ. Αντίθετα, οι αδόµητες, εκτάσεις, που βρίσκονται ανάµεσα στα ξενοδοχεία είναι αναξιοποίητες και αδιαµόρφωτες, µε συνέπεια να παρατηρείται η εντύπωση ότι πρόκειται για ιδιωτικές παραλίες διαθέσιµες µόνο στους ενοίκους των ξενοδοχείων.
 Επίσης, λείπουν οι δηµόσιοι χώροι για αθλητισµό, καθώς και οι εγκαταστάσεις για ποιοτική αναψυχή και πολιτιστικές εκδηλώσεις, δραστηριότητες που θα συνέβαλαν στην αναβάθµιση και στην, επιπλέον, τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
 Το τµήµα της παραλίας από τον οικισµό µέχρι το αλιευτικό καταφύγιο είναι αδιαµόρφωτο και χωρίς κατάλληλο εξοπλισµό. Εκεί, είναι συγκεντρωµένες οι περισσότερες εγκαταστάσεις αναψυχής (ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες κλπ).
Πρόκειται για κατασκευές, πολλές εκ των οποίων, είναι πρόχειρες και κακόγουστες, οι οποίες, αντί να αναβαθµίσουν, υποβαθµίζουν την παραλία.
Αποτέλεσµα της µέχρι σήµερα, µη οργανωµένης ανάπτυξης, της περιοχής είναι τα εµφανή λειτουργικά και αισθητικά προβλήµατα που έχουν δηµιουργηθεί και οδηγούν στην υποβάθµιση του οικιστικού και φυσικού περιβάλλοντος.
 Ο οικισµός Φαληρακίου είναι σύγχρονος οικισµός µε απρόσωπα κτίσµατα χωρίς ιδιαίτερα µορφολογικά στοιχεία. ∆εν πρόκειται για οργανωµένο οικισµό αλλά για ένα σύνολο κατοικιών που πυκνώνουν σταδιακά χωρίς να υπάρχει διαµορφωµένο κέντρο πόλης (γειτονιάς) χωρίς πλατεία, ελεύθερους χώρους σε κοινή χρήση και χωρίς κοινωνικό εξοπλισµό.(σχολείο – εκκλησία – παιδική χαρά)

Το πλήρες κείμενο δημοσιεύεται στον παρακάτω ηλεκτρονικό σύνδεσμο: 


Να σημειωθεί ότι με απόφαση που εξέδωσε η επιτροπή του άρθρου 152 απορρίφθηκε η νέα προσφυγή για την ακύρωση της τροποποίησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του πρώην Δήμου Καλλιθέας, που ψήφισε την 15η Απριλίου 2014, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ρόδου, που υπέβαλαν δύο κάτοικοι της περιοχής.
Η επιτροπή αποφάνθηκε ότι η προσβαλλόμενη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, αποτελεί γνωμοδότηση εντεταγμένη κατά νόμο, στην διαδικασία εκδόσεως της κατά το άρθρο 3 του ν. 1337/1983 (άρθρο 39 του Κώδικα βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας), απόφασης Υπουργού Περιβάλλοντος, περί έγκρισης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δημοτικής Ενάτητας Καλλιθέας, στερείται δε, ως εκ τούτου εκτελεστότητας και απαραδέκτως προσβάλλεται.
Το περίεργο στην υπόθεση είναι ότι οι κάτοικοι είχαν πετύχει την ακύρωση της προηγούμενης τροποποίησης από τον καποδιστριακό δήμο, με προσφυγή στο ίδιο όργανο που έγινε δεκτή!

Ενίστανται δε διότι και η νέα τροποποίηση, που θεωρούν καταστροφική για την περιοχή, έγινε χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση!

Διαβάστε το πλήρες ρεπορτάζ της τοπικής εφημερίδας Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΛΥΘΙΩΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΥΝ ΞΑΝΑ

  Μαθητές του Γυμνασίου Καλυθιών στα πλαίσια εκπαιδευτικού προγράμματος, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή τους Παναγιώτη Σαράντη, δημιούργησα...