19 Οκτ 2015

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ


Άλλη μία τουριστική σεζόν φτάνει στην ολοκλήρωσή της και είναι η στιγμή που πρέπει να ανοίξει δημόσιος διάλογος για το προϊόν που προσφέρουμε στους επισκέπτες μας.
Ο απολογισμός δεν πρέπει να γίνει μόνο με τον παρανομαστή έσοδα-έξοδα αλλά θα πρέπει να υπολογιστούν δεδομένα όπως η βελτίωση υποδομών και συμπεριφορών.
Το Φαληράκι ως τουριστικό θέρετρο έχει το... μειονέκτημα να "ανοίγει" τελευταίο, συνήθως την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου, και να "κλείνει" πρώτο, στο ξεκίνημα Οκτωβρίου. Αυτή η σημείωση δεν αφορά τις μεγάλες τουριστικές μονάδες που λειτουργούν κυρίως με το σύστημα all inclusive και η προσφορά όσων τις προτιμούν είναι δύσκολο να αποτυπωθεί στην τοπική οικονομία.
Άλλες περιοχές της Ρόδου (Λίνδος, Ιξιά, Πεύκοι, Κολύμπια κτλ) έχουν πετύχει να ξεκινάνε την σεζόν από τον Απρίλιο και να ολοκληρώνουν με καλές πληρότητες τον Οκτώβριο.
Το… παρελθόν του Φαληρακίου με επένδυση στην ποσότητα και την αυθαιρεσία έχει αφήσει τα αποτυπώματά του και η πρόκληση για ολική μετάλλαξη είναι δύσκολη.
Σε σχέση με το μακρύ παρελθόν η φετινή τουριστική περίοδος ήταν κακή. Σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν της κρίσης του Φαληρακίου η φετινή σεζόν ήταν ικανοποιητική.
Τα τελευταία τρία χρόνια, με αποκορύφωμα την περσινή σεζόν, οι μικρές μονάδες ενοικιαζομένων δωματίων και τα μεσαία ξενοδοχεία της περιοχής, που ανήκουν σε Καλυθενούς, είδαν τα έσοδά τους να σταθεροποιούνται με αποτέλεσμα να καλύπτονται οικονομικές «τρύπες» του παρελθόντος και να μένουν πόροι για επενδύσεις σε νέο εξοπλισμό.
Στην εποχή του internet, των ηλεκτρονικών κρατήσεων και του παγκοσμιοποιημένου τουρισμού για ένα ξενοδοχείο (και συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων) η εικόνα είναι το παν. Μία ωραία φωτογραφία από τα δωμάτια, την πισίνα και τους εξωτερικούς χώρους αποτελεί μία καλή βάση για επιτυχημένες πωλήσεις.
Στον ιδιωτικό τομέα οι επιχειρηματίες της περιοχής μας τα τελευταία χρόνια επενδύουν στην εικόνα αφού γνωρίζουν ότι οι επενδύσεις θα τους επιτρέψουν να πωλήσουν με καλύτερους οικονομικούς όρους χωρίς να βασίζονται στα… δυσκίνητα τουριστικά πρακτορεία με τα επισφαλή συμβόλαια.
Το Φαληράκι έχει μικρά ξενοδοχεία-κόσμημα και ενοικιαζόμενα δωμάτια σε ικανοποιητική κατάσταση. Αυτό αποτυπώνεται και στα σχόλια των επισκεπτών σε ειδικευμένες ιστοσελίδες όπως το tripadvisor και το booking.
Οι τιμές, ειδικά τους μήνες Μάιος-Ιούνιος-Σεπτέμβριος-Οκτώβριος παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα κάτι που σε συνδυασμό με την αυξημένη φορολογία (τακτική-έκτακτη-ΦΠΑ) βάζει αξεπέραστα εμπόδια στους μικρούς τουριστικούς επιχειρηματίες.
Οι ιδιώτες επιχειρηματίες αναγκαστικά θα τραβήξουν τον δρόμο των βελτιώσεων αφού διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν τον αφανισμό.
Υπάρχει όμως ο κρατικός τομέας που αδυνατεί να παρέμβει και να ανταποκριθεί στις συνθήκες της εποχής.
Το Φαληράκι πέρασε άλλη μία χρονιά με την τοπική δημοτική αρχή να κάνει μόνο τα απαραίτητα και τα αυτονόητα.
Μπορεί η θέληση των τοπικών αρχόντων να υπάρχει, δεν υπάρχει όμως η δυνατότητα και ας λένε το αντίθετο.
Το Φαληράκι ολοκλήρωσε και αυτή τη σεζόν αγκομαχώντας να διατηρηθεί καθαρό. Οι σπασμένοι και βρώμικοι κάδοι ήταν πολλαπλάσιοι. Τα ασυντήρητα πεζοδρόμια και τα σπασμένα κάγκελα στον κεντρικό οδικό άξονα γινόταν αντικείμενο χλευασμού από τους επισκέπτες.
Η δημοτική αρχή φόρτωσε το παραθαλάσσιο μέτωπο με χρήσεις θαλασσίων σπορ (από παιδικές χαρές στο νερό μέχρι αμέτρητα πλοιάρια) χωρίς να έσοδα να επαναεπενδύονται στο Φαληράκι με αποτέλεσμα το πλεονέκτημα της θάλασσας μας να διατηρείται χάρη στις δράσεις των μελών του συλλόγου Ομπρελάδων.   
Ο δήμος Ρόδου αντιμετωπίζει το Φαληράκι όπως το κράτος τη Ρόδο. Σαν την αγελάδα που αρμέγει καθημερινά και τις προσφέρει μόνο την απαραίτητη τροφή για να επιβιώσει.
Όσοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή διαπιστώνουν ότι ο δήμαρχος Χατζηδιάκος και οι κορυφαίοι συνεργάτες του ελάχιστα ασχολούνται με τα πολλαπλά προβλήματα.
Το καθημερινό τρέξιμο του τοπικού προέδρου Μιχάλη Καφετζή δεν αρκεί για να λυθούν τα εκατοντάδες μικρά και μεγάλα προβλήματα.
Πέρα από τη θάλασσα η περιοχή μας αδυνατεί να προσφέρει κάτι περισσότερο στους επισκέπτες της.
Ακόμη και ο οικισμός των Καλυθιών που βρίσκεται σε απόσταση 2 χλμ από το Φαληράκι και θα μπορούσε να προβληθεί κατάλληλα στους τουρίστες που αναζητούν κάτι διαφορετικό από τη πολύβουη καθημερινότητα των μπαρ και των εστιατορίων πέρασε το καλοκαίρι αφημένος στη…. μοίρα του.
Γιατί η δημοτική αρχή (κεντρική και τοπική) δεν φροντίζει να προβάλει τους τρόπους πρόσβασης στο χωριό;. Σε συνεργασία με τον σύλλογο ΦΑΡΟ θα μπορούσε να λειτουργεί κάθε απόγευμα το μουσείο ιστορίας και σε συνεργασία με τον σύλλογο Τερψιχόρη θα μπορούσαν να καθιερωθούν βραδιές ελληνικών χορών. Επίσης θα μπορούσαν να οργανωθούν βραδιές ελληνικού φαγητού που σίγουρα θα προσέλκυαν στον οικισμό εκατοντάδες επισκέπτες. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει δημοτική αρχή με όραμα που θα λάβει αποφάσεις και δεν θα αρκείται στη διαχείριση της καθημερινότητας… Όταν όμως δεν υπάρχουν απορριμματοφόρα για το άδειασμα των κάδων όλα τα υπόλοιπα είναι… πολυτέλεια. Δυστυχώς…
Παρόμοια αντιμετώπιση έχει η περιοχή και από το κεντρικό κράτος που σε εποχές πτώχευσης έχει αφήσει το Φαληράκι χωρίς αστυνόμευση με αποτέλεσμα  κάθε… κατεργάρης να κάνει πάρτι πρωί, μεσημέρι και βράδυ.
Όπως λέει και ο λαός «η σάρα και η μάρα μαζεύτηκε και πλουτίζει από τους τουρίστες».
Το Φαληράκι και οι Καλυθιές έχουν αναξιοποίητους θησαυρούς που καταρρέουν. Σημεία όπως ο Σαραντάπηχος, το Ερημόκαστρο, ο Προφήτης Αμώς, ο Αγιος Ιωάννης, το σπήλαιο Αγίου Γεωργίου, οι Καμαρίτσες, ο Προφήτης Ηλίας θα μπορούσαν να γεμίσουν με αμέτρητες αναμνήσεις τους τουρίστες ώστε να περνάνε περισσότερες ώρες στην περιοχή μας ξοδεύοντας περισσότερα χρήματα στην τοπική οικονομία και διαφημίζοντας ακόμα περισσότερο το θέρετρό μας.
Επειδή η Ελλάδα και η Ρόδος βρίσκονται σε κατάσταση «προσφέρουμε μόνο τα απαραίτητα και ψάχνουμε πως θα εισπράξουμε περισσότερα κάνοντας λιγότερα» ας πορευτούμε με τη βελτίωση των ιδιωτών και ας ευχηθούμε να συνεχιστεί το ρεύμα αγάπης προς τη χώρα μας. Οι Ελληνες με ένα χαμόγελο μπορούμε να κρατήσουμε τους επισκέπτες ικανοποιημένους. Και ας ρίξουμε ένα «κράξιμο» σε όλους εκείνους που κάνουν… αρπαχτές.
Τάσος Κώστας, διαχειριστής του kalithies.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΛΥΘΙΩΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΥΝ ΞΑΝΑ

  Μαθητές του Γυμνασίου Καλυθιών στα πλαίσια εκπαιδευτικού προγράμματος, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή τους Παναγιώτη Σαράντη, δημιούργησα...