24 Σεπ 2016

ΑΘΛΟΣ Η ΕΠΙΧΕΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΚΑΛΥΘΙΕΣ

Εμπόδια παντού

Η προσοχή όλων μας είναι στραμμένη στο Φαληράκι που ουσιαστικά αποτελεί τον οικονομικό αιμοδότη της τοπικής μας κοινωνίας και τον πόλο ανάπτυξης των Καλυθιών.
Η επιχειρηματικότητα στο Φαληράκι αναπτύσσεται με μικρές και μεγάλες επενδύσεις και μικρή η μεγάλη φαντασία. 
Αυτό που έχει βαλτώσει επικίνδυνα είναι η επιχειρηματικότητα στον οικισμό των Καλυθιών. Οι μικρές επιχειρήσεις του χωριού φυλλορροούν και παλεύουν για να μείνουν ανοικτές αφού τα έσοδα είναι περιορισμένα και τα έξοδα αυξημένα. Ουσιαστικά η επιχειρηματικότητα στο χωριό περιορίζεται σε καφέ, γρήγορο φαγητό, ποτό, κούρεμα και... μπακάλικα.
Η μόνη εξέλιξη και καινοτομία των τελευταίων ετών είναι τα πολλά μηχανάκια delivery που μεταφέρουν από μία πίτσα μέχρι ένα πακέτο τσιγάρα.  
Το κυκλοφοριακό χάος στην πλατεία και το δρόμο που οδηγεί προς τη Ψίνθο, η έλλειψη θέσεων στάθμευσης και η.. τεμπέλικη λογική των ντόπιων άρνησης να περπατήσουν περισσότερο από 50 μέτρα οδηγεί τα μικρά μαγαζιά του χωριού σε κλείσιμο. 
Τα ενοίκια καταστημάτων στις Καλυθιές παραμένουν σε υψηλά, για τα δεδομένα της εποχής, αφού οι ιδιοκτήτες θεωρούν ότι υπάρχει αξία για μαγαζιά που παραμένουν ανοικτά 12 μήνες τον χρόνο.
Και αν το ενοίκιο αποτελεί προϊόν διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες αυτό που δεν... διαπραγματεύεται είναι η απουσία πελατών για τα καταστήματα από κατοίκους εκτός Καλυθιών. Ελάχιστοι είναι αυτοί που έρχονται από την πόλη της Ρόδου ή άλλα χωριά για να ξοδέψουν στο χωριό μας. 
Ως κοινωνία δεν έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ελκυστικές προϋποθέσεις επίσκεψης στο χωριό μας.
Τους καλοκαιρινούς μήνες αρκετοί τουρίστες αναζητούν κάποιο εστιατόριο αλλά οι επιλογές τους περιορίζονται σε μεζέδες, σουβλάκια και πίτσα. 
Πρέπει να είμαστε το μοναδικό χωριό στο νησί που δεν διαθέτει ολοκληρωμένο εστιατόριο με φαγητά του φούρνου, κλασικές επιλογές όπως ο μουσακάς και πλήρη τιμοκατάλογο!
Τεράστιο μειονέκτημα για τις Καλυθιές είναι, αν είναι δυνατόν, η απουσία μηχανήματος ανάληψης μετρητών. ΑΤΜ έχει στο Φαληράκι και στ' Αφάντου με αποτέλεσμα Καλυθενοί και Ψινθενοί (που αναγκαστικά περνάνε από τις Καλυθιές) να επιλέγουν άλλες αγορές για τα καθημερινά ψώνια.
Επίσης η εικόνα του χωριού (από αισθητική μέχρι καθαριότητα κάδων και δρόμων) είναι τραγική ώστε ακόμα και ντόπιοι να αποφεύγουν τις αγορές από τα καταστήματα.
Αν μία γυναίκα επιλέξει να περπατήσει στο χωριό πέρα από τα θορυβώδη μηχανάκια θα πρέπει να αντιμετωπίσει τους αρκετούς μεθυσμένους που πίνουν και... κάνουν την ανάγκη τους στα στενά, τους τσιγγάνους που παραμονεύουν για να αρπάξουν χρήματα και τα παιδιά - έφηβους που ακόμη και ημέρες σχολείων κάνουν βόλτες και φασαρίες μέχρι τα μεσάνυχτα.
Οι καυγάδες νεαρών στην πλατεία για τα μάτια... κορασίδων είναι πλέον εβδομαδιαίο "θεατρικό" στην μικρή πλατεία μας. 
Η επιχειρηματικότητα στο χωριό είναι σαν την οικονομία της Ελλάδας. Και δυστυχώς δεν έχουμε ΔΝΤ να λάβει απαραίτητα μέτρα. Όσοι επιμένουν να δραστηριοποιούνται στις Καλυθιές είναι πραγματικά άξιοι.
Η καθημερινή συναλλαγή με τα... ίδια και τα ίδια πρόσωπα-πελάτες κόβει το "οξυγόνο" των μετρητών και καταστρέφει, την απαραίτητη για κάθε επιχειρηματία, φαντασία για ανάπτυξη και νέες ιδέες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, της Διεύθυνσης της Α' Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και της εξέ...