22 Μαρ 2021

ΟΤΑΝ ΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΦΑΛΗΡΑΚΙΟΥ... ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Το πρόβλημα με τις ιδιοκτησίες στην παραλιακή ζώνη Φαληρακίου που το κράτος θεωρεί αυθαίρετες και ζητεί την κατεδάφισή τους (και πάντα οι πολιτικοί με αποφάσεις της... τελευταίας στιγμής αναστέλλουν λόγω πιέσεων) δεν είναι τωρινό. Έχει "ιστορία" πολλών δεκαετιών και ουδείς έχει φροντίσει να δοθεί οριστική λύση με τον έναν ή άλλον τρόπο με αποτέλεσμα την επιβολή προστίμων και την απειλή κατεδαφίσεων. Από τη μία οι πολιτικοί αναγνωρίζουν το... δίκαιο της ιδιοκτησίας και από την άλλη "σηκώνουν" τα χέρια ψηλά κάθε φορά που γίνονται προσπάθειες εξεύρεσης λύσης.
Το θέμα έχει συζητηθεί μέχρι και στο κοινοβούλιο με ερωτήσεις βουλευτών και απαντήσεις υπουργών. Το blog "ανακάλυψε" πρακτικά της Ελληνικής βουλή με ημερομηνία 12-11-1998 (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ) και αναφορά στα κτίσματα που υπάρχουν στην περιοχή γύρω από το λιμανάκι Φαληρακίου.
Την σχετική ερώτηση είχε καταθέσει ο αείμνηστος βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ Αναστάσιος Καραμάριος. 


Τα πρακτικά εκείνης της εποχής αναφέρουν τα εξής:
"Θα προηγηθεί -και πιστεύω να συμφωνεί το Σώμα, διότι ο κύριος Υφυπουργός Οικονομικών έχει κάποια υποχρέωση την οποία πρέπει να εκτελέσει- η δεύτερη επίκαιρη ερώτησή του δευτέρου κύκλου με αριθμό πρωτοκόλλου 100/6.11.98 του Βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας κ. Αναστάσιου Καραμάριου προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με την απόφαση της Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου για την κατεδάφιση κτισμάτων στην περιφέρεια Φαληράκι του Δήμου Καλλιθέας Ρόδου.
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Καραμάριου, εν περιλήψει, έχει ως εξής:
"Ο προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου κοινοποίησε σε είκοσι τρεις κατόχους ακινήτων στην περιφέρεια Φαληράκι του Δήμου Καλλιθέας Ρόδου ισάριθμα πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαιρέτων κτισμάτων και καθορισμού αποζημιώσεως, ζητώντας απ' αυτούς την κατεδάφιση των κτισμάτων τους και την καταβολή αποζημιώσεως για αυθαίρετη χρήση ύψους αρκετών εκατομμυρίων.
Η πράξη όμως αυτή του προϊσταμένου είναι αντίθετη προς την πραγματικότητα και την έννοια της χρηστής διοίκησης δεδομένου ότι οι κάτοχοι των παραπάνω ακινήτων, οι περισσότεροι των οποίων ήταν ψαράδες και φτωχοί αγρότες τα κατέχουν από την εποχή της ιταλικής κατοχής ή λίγο μετά την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου.

Για τους λόγους αυτούς ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός να απαντήσει
α) Αν γνωρίζει το παραπάνω πρόβλημα που αναστάτωσε πολλές οικογένειες στην εκεί περιφέρεια.
β) Γιατί ο αρμόδιος προϊστάμενος επέβαλε τα παραπάνω υπερβολικά πρόστιμα και
γ) Αν σκέφτεται να παρέμβει στην προκείμενη περίπτωση για τη νομιμοποίηση όσων κατέχουν τα ακίνητα αυτά.".
Ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Δρυς έχει το λόγο για τρία λεπτά να πρωτολογήσει.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΥΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): 'Οπως γνωρίζετε, στα Δωδεκάνησα ισχύει ειδικό ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Στον ισχύοντα κτηματολογικό κανονισμό αναφέρεται με σαφήνεια τι είναι κοινόχρηστο και καθορίζονται με ακρίβεια η κοινόχρηστη ζώνη του αιγιαλού και της παραλίας. Ο συγκεκριμένος χώρος που έγιναν οι αυθαίρετες καταλήψεις από ιδιώτες έχει την επωνυμία Βορεινό και βρίσκεται εντός των κτηματολογικών ορίων της περιοχής "Φαληράκι" της Κοινότητας Καλυθιών Ρόδου και είναι αδιαμφισβήτητα κοινόχρηστος χώρος αιγιαλού και παραλίας, ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου. Αυτό το τελευταίο προκύπτει από τους κτηματολογικούς χάρτες της περιοχής, από την αποτύπωση της περιοχής που έγινε το 1995 από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και από την αποτύπωση της περιοχής που έγινε εντελώς πρόσφατα δηλαδή το 1998, από τη Διεύθυνση Υποδομών και Τεχνικών 'Εργων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου, μετά από καταγγελίες του Λιμενικού Ταμείου, της κοινότητας Καλυθιών Ρόδου, του αστυνομικού σταθμού, αλλά και ιδιωτών. 'Ολα τα σχετικά στοιχεία με τις καταγγελίες είναι στη διάθεση των κυρίων Βουλευτών της Δωδεκανήσου.
Από τη σύγκριση των διαγραμμάτων των ετών 1975 και 1998, προκύπτουν σαφέστατα οι νέες καταλήψεις, αλλά και οι επεκτάσεις καθ' ύψος και κατ' έκταση των παλαιών κτισμάτων. Συνεπώς δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ο ισχυρισμός ότι οι καταλήψεις έγιναν κατά τη διάρκεια της ιταλικής κατοχής, εκτός βέβαια του γεγονότος ότι οι κατοχές αυτές θα εμφανίζοντο στους τότε κτηματολογικούς χάρτες.

Επίσης,από το διάγραμμα του 1998 φαίνεται ότι τα αυθαίρετα κτίσματα δεν χρησιμοποιούνται μόνο ως κατοικίες, αλλά πολλά απ' αυτά είναι επαγγελματική στέγη, εστιατόρια, μπαρ, αναψυκτήρια, ενοικιαζόμενα δωμάτια κλπ.
Τα πρωτόκολλα αποζημίωσης αυθαίρετης χρήσης και τα πρωτόκολλα κατεδάφισης εκδόθηκαν σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών, για την πλειοψηφία δε των περιπτώσεων αυτών, έχουν εκδοθεί και στο παρελθόν πρωτόκολλα αποζημίωσης αυθαίρετης χρήσης για τους καταπατητές.
Επειδή το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην περιοχή αυτή της Κοινότητας Καλυθιών, θέλω να σας ενημερώσω, κύριοι συνάδελφοι, ότι το Υπουργείο Οικονομικών μελετά σχέδιο Νόμου που θα ρυθμίζει θέματα αιγιαλού και παραλίας. Θα καταβληθεί προσπάθεια να ενταχθούν στις γενικές αυτές ρυθμίσεις και τα προβλήματα που έχουν οι περιοχές αυτές της Κοινότητας Καλυθιών. Ο νόμος, όπως γνωρίζετε ισχύει για όλους τους 'Ελληνες επομένως όποιες ρυθμίσεις θα ισχύσουν για την Καβάλα που έχει παρόμοια προβλήματα ή για την Ηλεία θα ισχύσουν και για το Νομό Δωδεκανήσου.
 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ευχαριστούμε τον κύριο Υφυπουργό.
Ο κ. Καραμάριος έχει το λόγο για δύο λεπτά.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΡΙΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, η πράξη για την οποία ελέγχεται ο προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου έχει δύο σκέλη. Το ένα είναι η έκδοση πρωτοκόλλων κατεδαφίσεως αυθαιρέτων κτισμάτων και το δεύτερο είναι η έκδοση πρωτοκόλλου καθορισμού αποζημιώσεων.
Θα ήθελα να ενημερώσω τον κύριο Υφυπουργό Οικονομικών ότι θα καταθέσω στη Βουλή έγγραφο με το οποίο αποδεικνύεται ότι κατά την καταγραφή των ακινήτων αυτών εκείνης της περιοχής, ορισμένα από τα παλαιά αυτά κτίσματα εμφανίζονται μέσα στο χάρτη, τουτέστιν ότι αυτά έχουν ανεγερθεί προ του 1940 και προ του 1948 από της απελευθερώσεως και ότι για ορισμένα κτίσματα εκδόθησαν και νόμιμες άδειες από το σταθμό Αφάντου το 1958.
Τι θέλω να ισχυρισθώ με αυτό: 'Ολα αυτά τα κτίσματα, κύριε Υφυπουργέ, έχουν ανεγερθεί στη μερίδα 581. Θα δείτε, λοιπόν, από το χάρτη των ιταλικών αρχών ότι αυτήν τη μερίδα 581 οι Ιταλοί την κατακράτησαν επ' ονόματί τους, επ' ονόματι τάχα του τότε ιταλικού δημοσίου, με το πρόσχημα ότι δεν ήθελαν να τα παραχωρήσουν στους ιδιώτες καίτοι οι ιδιώτες διέμεναν εκεί μέσα.
Είναι ένα γεγονός αναμφισβήτητο και από κει και πέρα αντιλαμβάνεσθε ότι κάθε φορά που το κράτος επενέβαινε, σταματούσε διότι έβλεπε μία πραγματικότητα.
Αυτό το κυριαρχικό δικαίωμα που είχαν οι ιταλικές αρχές να ρυθμίζουν όπως ήθελαν το θέμα εκείνο, δεν είναι δυνατόν σήμερα η ελληνική πολιτεία να το υιοθετεί και να παραβλέπει μία κατάσταση. Και δέχομαι πράγματι με ιδιαίτερη χαρά αυτό το οποίο λέτε ότι δηλαδή αναγνωρίζετε πως υπάρχει ένα πρόβλημα.
Μεταξύ αυτών που διαμένουν στον οικισμό αυτό είναι ένας και πρώτος-πρώτος στο πρωτόκολλο, που λέγεται Μπαρουτάς Στέργος, ήρωας της αντίστασης κατά των Ιταλών -ο οποίος μονίμως όταν παρελαύνει στις γιορτές που γίνονται, κύριε Υφυπουργέ, με τα παράσημά του, εμφανίζεται με μια πάμπτωχη ενδυμασία, από τον οποίο ζητάτε να γκρεμίσει και αυτός το σπίτι του που είναι με τερμίτες, όπως το λέει και η πράξη κατεδάφισης και να καταβάλει είκοσι εκατομμύρια (20.000.000) δραχμές πρόστιμο. Για όνομα του Θεού!
Αντιλαμβάνεσθε, λοιπόν, ότι είναι ένα γεγονός, το οποίο πρέπει να ρυθμισθεί οπωσδήποτε. Είναι άδικη αυτή η πράξη της διοικήσεως και σας παρακαλώ πάρα πολύ να δώσετε εντολή εν όψει και της ρυθμίσεως αυτού του προβλήματος, να σταματήσουν αυτά τα πρωτόκολλα.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αναστάσιος Καραμάριος καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο και τους προαναφερθέντες χάρτες, οι οποίοι βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΥΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Κύριε Πρόερε, επειδή είναι παρών εδώ και ο συνάδελφος κ. Σφυρίου, θέλω να τονίσω για άλλη μία φορά ότι η Κυβέρνηση αναγνωρίζει το πρόβλημα που υπάρχει στην Κοινότητα Καλυθιών Ρόδου.
Οφείλω να πω ότι είναι ακριβή ορισμένα από αυτά που αναφέρονται στην ερώτηση. Υπάρχει δηλαδή ένα παλιό καθεστώς καταπάτησης κτημάτων του Δημοσίου, το οποίο μπορεί να είναι ακόμα και προ του 1940.
Εκείνο το οποίο, όμως, συμβαίνει -και το αναγνωρίζετε και εσείς νομίζω- είναι ότι υπάρχει μία συνεχιζόμενη επέκταση των καταπατήσεων του αιγιαλού και της παραλίας.
Επαναλαμβάνω όμως ότι για όλα αυτά τα προβλήματα, θα καταβληθεί προσπάθεια να επιλυθούν με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η Κυβέρνηση για θέματα αιγιαλού και παραλίας. Εξάλλου δεν έχετε το "προνόμιο" μόνο οι Ροδίτες να έχουν καταπατήσει εκτάσεις του Δημοσίου. Υπάρχουν σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας μας αντίστοιχα προβλήματα.
Παρακαλώ, λοιπόν, να συνεργαστούμε, έτσι ώστε να υπάρξει μία ευνοϊκή αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν οι κάτοικοι αυτοί. Να συμφωνήσουμε, όμως όλοι ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται, ατιμωρητί τουλάχιστον, το φαινόμενο της καταπάτησης της Δημόσιας Περιουσίας". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΛΥΘΙΩΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΥΝ ΞΑΝΑ

  Μαθητές του Γυμνασίου Καλυθιών στα πλαίσια εκπαιδευτικού προγράμματος, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή τους Παναγιώτη Σαράντη, δημιούργησα...