10 Νοε 2011

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ, ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΡΗΝΙΟΥ ΜΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Η ΡΟΔΙΑΚΗ
Οργή και αγανάκτηση επικρατεί μεταξύ των κατοίκων του πρώην δήμου Καλλιθέας (των χωριών Καλυθιών, Κοσκινού και Ψίνθου) αφού καλούνται να πληρώσουν...διπλάσιο χαράτσι για το τέλος ακινήτων!
Αυτό συμβαίνει επειδή οι πρώην κοινότητες και ο πρώην δήμος είχαν πάρει αποφάσεις για διπλασιασμό του εμβαδού κάθε κτίσματος, με αποτέλεσμα τώρα, να καλούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώσουν αστρονομικά ποσά!
Ήδη επί του θέματος (όπως και χθες έγραψε η “Ροδιακή”) υπήρξε παρέμβαση του εισαγγελέα κ. Κων. Μπούτσικου, ενώ κάτοικοι της περιοχής, ιδιαίτερα εξοργισμένοι από την εξέλιξη του θέματος, απειλούν να κινηθούν δικαστικά εναντίον της πρώην δημοτικής αρχής.
Ήδη πάντως ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κ. Μπούτσικος παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθεί αν και σε ποιους υπάρχουν ευθύνες για να αποδοθούν.
Συγκεκριμένα, ο κ. εισαγγελέας ζητά να διαπιστωθεί αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της απάτης κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση από την οποία το περιουσιακό όφελος ή η προξενηθείσα ζημία υπερβαίνει τις 73.000 ευρώ. Στο πλαίσιο αυτής της δικαστικής έρευνας
θα δώσουν εξηγήσεις οι πρώην δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι Αρχαγγέλου
και Καλλιθέας καθώς και οι αρμόδιοι υπάλληλοι της ΔΕΗ.
Για το ίδιο θέμα πάντως, σύμβουλοι της μειοψηφίας στον πρώην δήμο Καλλιθέας, είχαν ζητήσει εξηγήσεις τα προηγούμενα χρόνια, με επιστολές τους στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στον εισαγγελέα κ.λπ.

ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΡΗΝΙΟΥ ΜΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Για την κατάσταση πάντως, και κυρίως πως προέκυψε το θέμα, εξηγήσεις δίνει με επιστολή του ο πρώην αντιδήμαρχος Καλλιθέας κ. Στέλιος Ρηνιού, ο οποίος παραδέχεται ότι οι πρώην κοινοτικές και δημοτικές αρχές, προκάλεσαν το πρόβλημα.
Ειδικότερα αναφέρει τα εξής:
“Με αφορμή το θέμα που ανέκυψε σχετικά με το ΤΑΠ στον πρώην Δήμο Καλλιθέας και τις πιθανές οικονομικές συνέπειες, έχω να διευκρινίσω τα εξής:
1. Ο Ν. 2130/1993 υποχρέωσε τους ΟΤΑ να επιβάλλουν ΤΑΠ σε όλα τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα σε συνδυασμό πάντα με το εμβαδόν, την περιοχή και την αντικειμενική αξία τους. Η επίμαχη διάταξη λέει “Στα κάθε είδους κτίσματα που βρίσκονταιεκτός εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως ή εκτός ορίων οικισμών με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων κατοίκων λαμβάνεται υπόψη η αξία των κτισμάτων και η αξία της διπλάσιας έκτασης από εκείνη που καταλαμβάνουν τα κτίσματα.
Αυτό σημαίνει ότι σε όλα τα κτίσματα εκτός σχεδίου πόλεως χρεώνεται ΤΑΠ με πλασματικό εμβαδόν-ασφαλώς μεγαλύτερο από τα τετραγωνικά μέτρα του κτίσματος, όχι κατά ανάγκη βέβαια διπλάσιο.
Με την ίδια διάταξη επιβλήθηκε ΤΑΠ σε όλα τα ξενοδοχεία της περιοχής. Εμείς σαν δήμος επικαιροποιήσαμε αποφάσεις των πρώην Κοινοτήτων με την ομόφωνη απόφασή μας υπ. αρ. 13/12.10.10, ημερομηνία από την οποία ισχύει η διάταξη αυτή.
2. Καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του Δήμου η Τεχνική Υπηρεσία ήταν θεσμικά αρμόδια για την χορήγηση των απαραίτητων εγγράφων ηλεκτροδότησης των νέων κτισμάτων και των βεβαιώσεων ΤΑΠ, χωρίς αυτό να ενέχει καμμία απολύτως μομφή για την Υπηρεσία ούτε και να προσάπτει καμία υστεροβουλία στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που αποδέχτηκαν αβασάνιστα (ίσως) την εισήγηση και ερμηνεία οικονομολόγου υπαλλήλου του Δήμου.
Κανένας απολύτως δεν φανταζόταν ότι κάποια στιγμή θα επιβάλλεται αυτή η εισφορά με βάση το ΤΑΠ.
Σημειώνεται ότι η οικονομική επιβάρυνση σαν ΤΑΠ ήταν από 3,5 ευρώ μέχρι 7 ευρώ ετησίως για κτίσμα 100 τ.μ.
Προσωπικά πιστεύω ότι κακώς το Υπουργείο επέλεξε αυτό τον τρόπο και όχι να λάβει υπόψη την πραγματική επιφάνεια των κτισμάτων, αφού το ΤΑΠ είναι αναμοιόμορφα διαμορφωμένο σε όλη την Ελλάδα.
Είναι δικαιολογημένη η αναστάτωση, όχι μόνο εδώ στη Ρόδο αλλά και σε όλη την επικράτεια. Εγώ αισθάνομαι συνυπεύθυνος-σαν στέλεχος του Δήμου-γιατί το θέμα αυτό δεν το αντιμετωπίσαμε στις λεπτομέρειές του. Αυτή είναι η ευθύνη μας. Δεν ήμουν όμως, ούτε ο εμπνευστής, ούτε ο εισηγητής, ούτε καν ο θεσμικά αρμόδιος για να το υλοποιήσω.
Κακώς-κάκιστα- ο χωρικός αντιδήμαρχος αποποιούμενος της δικής του ευθύνης ή τουλάχιστον συνευθύνη αναζητά εξιλαστήρια θύματα. Θα πρέπει επιτέλους- αντί να καταγγείλλει- να μελετά τα θέματα, να τα εμπεδώνει και να επιλύει προβλήματα της κοινωνίας που τον επέλεξε να την αντιπροσωπεύει, προσπαθώντας μάλιστα να τα προλαβαίνει αν είναι δυνατόν!
Ήταν αντιδεοντολογική και μικρόψυχη η αντίδρασή του, όταν μάλιστα ήταν εκείνος που επί σειρά ετών υπέγραφε όλα τα έγγραφα της ηλεκτροδότησης και της χορήγησης βεβαιώσεων ΤΑΠ, κάτι μάλιστα που είχε αναγάγει σε προσφιλές χόμπι.
Εκφράζω την λύπη μου για την αναστάτωση αυτή. Αναλαμβάνω και την όποια ευθύνη μου επιμερίζεται. Δεν είχαμε ποτέ όμως καμία ένσταση ή αμφισβήτηση από κανέναν όλα αυτά τα χρόνια.
Αρνούμαι την πατρότητα της διαδικασίας αυτής καθώς τα οικονομικά του Δήμου τα ανέλαβα το 2006 και η διάταξη αυτή ισχύει από το 2000.
Ωστόσο δεν υπήρξε καμία σκοπιμότητα από κανένα, καμία υστεροβουλία, αφού το έσοδο αυτό (που ήταν πολύ μικρό), δεν αποδίδεται εξ’ ολοκλήρου στο Δήμο.
Εκτιμώ όμως ότι θα πρέπει να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος (για να αποφύγουν οι δημότες την υπερβολική και άδικη χρέωση) αλλά και για τον οριστικό εξορθολογισμό των τελών. Ο Δήμος έχει στα χέρια του σε ηλεκτρονική μορφή την γεωγραφική αποτύπωση όλων των κτισμάτων, αλλά και το αρχείο των καταναλωτών, εργαλεία που μπορούν να αποτυπώσουν επί το δικαιότερο τα τέλη αυτά.
Ευχαριστώ
Στέλιος Ρηνιού”

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλά τα γράφει ο Ρηνιού "Μαζί τα κάναμε" και όχι "μαζί τα φάγαμε" για να μην παρεξηγηθούμε κιόλας.

Ανώνυμος είπε...

Βρε αντε στο καλό ολοι σας!όλο το φαληράκι είναι μια παράγκα και κανένας δεν πληρώνει για τα πραγματικα τετραγωνικα των ακινητων (εχουν κτίσμα 20-30 τετραγωνικα και μαζί με τις αυλές κάνουν μαγαζια 100 τετραγωνικων και πήραν την αποφαση να τα πέρνουν διπλά απ τα νοικοκυρια!!!!!Ε τί να πώ που θέλουν και τα ρέστα!!!!!!!!!!!!

ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΛΥΘΙΩΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΥΝ ΞΑΝΑ

  Μαθητές του Γυμνασίου Καλυθιών στα πλαίσια εκπαιδευτικού προγράμματος, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή τους Παναγιώτη Σαράντη, δημιούργησα...