3 Σεπ 2023

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ


Μετά την κατάθεση των υποψηφιοτήτων ξεκίνησε η μάχη για την εκλογή Δημάρχου Ρόδου με τις πρώτες εκλογές να είναι στις 8 Οκτωβρίου ενώ αν ο πρώτος συνδυασμός δεν συγκεντρώσει 43% θα ακολουθήσει νέα εκλογική διαδικασία στις 15 Οκτωβρίου ανάμεσα στις δύο πρώτες παρατάξεις. 
Υποψήφιοι Δήμαρχοι είναι οι Αντώνης Καμπουράκης, Αλέξανδρος Κολιάδης, Νίκος Γερονικόλας και Τάκης Πότσος.
Στο παρακάτω κείμενο γίνεται ανάλυση των θετικών και αρνητικών στοιχείων των τριών συνδυασμών που μιλάνε για νίκη στις εκλογές μια και η πάράταξη του ΚΚΕ θα παλέψει για το 5% όπως στις προηγούμενες εκλογές. 

Παράταξη Αντώνη Καμπουράκη

"Με δύναμη για τη Ρόδο"

(σύμπραξη με Γιάννη Φλεβάρη, Σάββα Διακοσταματίου)



Ο Δήμαρχος Αντώνης Καμπουράκης κατεβαίνει στη μάχη για την επανεκλογή του έχοντας πολλά υπέρ και αρκετά κατά δεδομένα.
Η ΝΔ ανακοίνωσε την στήριξη στο πρόσωπό του με δήλωση του Πρωθυπουργού και στελεχών του κόμματος. Είναι ο μοναδικός υποψήφιος, που διεκδικεί πρώτη θέση, που έχει κομματική στήριξη μια και ΠΑΣΟΚ  - ΣΥΡΙΖΑ κρατάνε αποστάσεις από τις εκλογές στον Α' βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης. 
Στις Δημοτικές εκλογές του 2019 πήρε, την πρώτη Κυριακή, 41,56% κάτι που σημαίνει ότι αν πλησιάσει ή ξεπεράσει αυτό το ποσοστό θα είναι εκ νέου Δήμαρχος για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Φέτος με ποσοστό 43% μπορεί να επανεκλεγεί Δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή.
Τον τελευταίο χρόνο, μετά την αδράνεια μεγάλου διαστήματος, η δημοτική αρχή έκανε σημαντικές παρεμβάσεις στον τομέα καθαριότητας όπου ολοκληρώθηκε η υπογραφή σύμβασης με ιδιώτες και σε παρεμβάσεις σε κτίρια (σε συνεργασία με την Περιφέρεια), σχολεία, αθλητικούς χώρους.
Ο κ. Καμπουράκης έχει δεχθεί σκληρή κριτική καθώς πριν τις προηγούμενες εκλογές μίλησε για "λάμψη" και η διαχείριση της καθημερινότητας δεν τον δικαίωσε μια και το νησί δεν ήταν, κατά γενική ομολογία, καθαρό στο μεγαλύτερο διάστημα της θητείας του.
Επίσης δέχεται κριτική ότι είναι μακριά από τους δημότες και απέκτησε προσωπικές επαφές μόνο την περίοδο κατάρτισης ψηφοδελτίου.
Σε μικρές κοινωνίες του νησιού υπάρχουν παράπονα ότι η δημοτική αρχή δεν στάθηκε στο πλευρό των τοπικών συμβουλίων με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικά προβλήματα σε χωριά της Ρόδου.
Χρόνια προβλήματα όπως ο καταυλισμός των Ρομά στρο Κορακόνερο, το κυκλοφοριακό κομφούζιο, η Ροδιακή Επαύλη, το Ηχος και Φως, το Πάρκο Ροδινιού, δεν "ακουμπήθηκαν" ή δεν δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις.
Υπάρχει και η σημαντική πληγή της Ρόδου από την τεράστια πυρκαγιά του Ιουλίου που άφησε όλους τους Ροδίτες οργισμένους και απογοητευμένους.
Οσα ακολούθησαν στη Χαβάη και τον Εβρο κόπασαν κάπως την οργή και δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση και τη Δημοτική αρχή να υπερτονίσουν τα θετικά κομμάτια της Ρόδου όπου δεν χάθηκε ανθρώπινη ζωή και με τη βοήθεια των εθελοντών πραγματοποιήθηκε μία επική εκκένωση περιοχών. 
Υπάρχει αίσθηση ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ανοίξει το θέμα των οικονομικών του Δήμου αφού υπάρχουν βάσιμες πληροφορίες για άσχημη εικόνα στα ταμεία. 
Αγκάθι για τη δημοτική αρχή είναι η εικόνα των παραλιών με τις πανάκριβες ομπρέλες - ξαπλώστρες και την έλλειψη ελεύθερου χώρου στην άμμο. Η δημοτική αρχή μπορεί να έχει στο πλάι της πανίσχυρους επιχειρηματίες του νησιού έχει όμως απέναντί της αρκετούς δυσαρεστημένους πολίτες που βλέπουν να καθιερώνονται στο  νησί φαινόμενα Μυκόνου. Η δικαιολογία ότι φταίνε άλλες υπηρεσίες και όχι ο Δήμος μπορεί, τυπικά να στέκει, όμως η Δημοτική αρχή της Ρόδου και η Κυβέρνηση της ΝΔ είναι στο ίδιο καράβι.  
 Η σύμπραξη με τους πρώην υποψήφιους Δημάρχους Γιάννη Φλεβάρη, Σάββα Διακοσταματίου, η απορρόφηση στελεχών από την παρτάταξη Χατζηδιάκου και οι "μεταγραφές" από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ έχουν διπλή ανάγνωση.
Από τη μια η Δημοτική αρχή μπορεί να κάνει σημαία της την συνένωση και την συνεργασία δυνάμεων και να έχει στο ψηφοδέλτιο ισχυρά στελέχη όμως από την άλλη έχει δώσει το δικαίωμα στους αντίπαλους συνδυασμούς και σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας να μιλάει για ανήερες συμμαχίες και διαπλοκή πίσω από τις κλειστές πόρτες. 
Στα υπέρ της Δημοτικής αρχής η φιλική στάση που κρατάνε υπέρ της ισχυρά Μέσα Ενημέρωσης του νησιού. 
Σε κάθε Δημοτική Ενότητα και σε κάθε Τοπικό Συμβούλιο ο Αντώνης Καμπουράκης συγκρότησε ψηφοδέλτια με ισχυρές προσωπικότητες κάτι που αναμένεται να λειτουργήσει θετικά εκτός κι αν οι ψηφοφόροι θεωρήσουν ότι έγιναν πολλές.... κυβιστήσεις και ρίξουν ψήφο αποδοκιμασίας.
Οταν επί πολλούς μήνες ο κόσμος της Ρόδου άκουγε και διάβαζε πολιτικούς να ασκούν σκληρή κριτική στον Αντώνη Καμπουράκη χαρακτηριζοντάς τον ανάξιο, επικίνδυνο, ανύπαρκτο και άσχετο τώρα διαβάζει και ακούει τα ίδια πρόσωπα να τον... αποθεώνουν. 

Αλέξανδρος Κολιάδης
"ΕΝΑ Ενωμένοι Αλλάζουμε"
Σύμπραξη με Βάιο Καλοπήτα 



Ο Αλέξανδρος Κολιάδης από ισχυρό στέλεχος με πολλαπλές αρμοδιότητες στη Δημοτική αρχή κατέρχεται πλέον στη μάχη των δημοτικών εκλογών ως αντίπαλος υποψήφιος Δήμαρχος.
Ο Κολιάδης κράτησε τα θετικά από τις θέσεις εξουσίας που είχε όπως η επαφή με τους συλλόγους (πολιτιστικούς και αθλητικούς), η διοργάνωση πάρα πολλών εκδηλώσεων σε κάθε άκρη του νησιού, ο εντυπωσιακός στολισμός την περίοδο των εορτών, τα πάρα πολλά χρήματα που διαχειρίστηκε και μοίρασε για δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού ενώ κατάφερε να μην έχει φθορά από την καθημερινότητα της Δημοτικής αρχής και την γκρίνια των περασμένων ετών για τα σκουπίδια. 
Ο Κολιάδης έγινε ισχυρός παίκτης στην πολιτική σκηνή του νησιού γιατί ο δήμαρχος Αντώνης Καμπουράκης του... έδωσε τα πάντα. Θέσης ισχύος, προβολή από τα ΜΜΕ, εξουσία και χρήματα. 
Οταν ξέσπασε η καταστροφική φωτιά του Ιουλίου είχε ήδη βρεθεί απέναντι από την νυν Δημοτική Αρχή με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίσει την οργή των πολιτών.
Το παράδοξο με τον Κολιάδη είναι ότι επί σχεδόν τέσσερα χρόνια υπερασπιζόταν τον Αντώνη Καμπουράκη και τη Δημοτική Αρχή και τους τελευταίους μήνες βρέθηκε να είναι επικριτικός απέναντι σε πρώην συνεργάτες.
Οσο ήταν μέλος της Δημοτικής Αρχής είχε θετική προβολή από τα ΜΜΕ αλλά τους τελευταίους μήνες δέχεται ανελέητη, χυδαία, κατευθυνόμενη κρτική κυρίως από ανώνυμα προφίλ και δημοσιογράφους χωρίς κανέναν σεβασμό στη δεοντολογία.
Αυτή η κριτκή τον έχει κάνει συμπαθή σε μεγάλη μερίδα δημοτών που τον υπερασπίζονται με πάθος και θεωρούν ότι είναι ο κατάλληλος για να αναλάβει τα ηνία του νησιού.
Μάλιστα έχει δημιουργήσει μεγάλη ομάδα φανατικών υποστηρικτών που είτε συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο είτε κάνουν αγώνα υπέρ του.
Εχει τη φανερή στήριξη σημαντικών στελεχών της Περιφερειακής; Αρχης με μεγάλη επιρροή σε μεγάλα κομμάτια της Ροδίτικης κοινωνίας ενώ ακούγονται φήμες και για στήριξη από δυνατό βουλευτή, κόντρα στην επίσημη θέση της ΝΔ.    
Εχει καθημερινή επαφή με τους απλούς πολίτες του νησιού και έχει το χάρισμα να κάνει τους συνομιλητές του να νιώθουν άνετα μαζί του. 
Υπάρχουν πληροφορίες ότι τις επόμενες εβδομάδες θα βγουν, από τη δημοτική αρχή, στοιχεία εις βάρος του για τη διαχείριση της περιόδου που ήταν επικεφαλής σε ΠΡΟΤΟΥΡ, ΔΟΠΑΡ, ΔΕΡΜΑΕ αλλά ο ίδιος σημειώνει με έμφαση ότι ανεξάρτητοι αξιόπιστοι οργανισμοί έλεγξαν τα οικονομικά της θητείας του και δεν βρήκαν κάτι μεμπτό. 
Σε γενικές γραμμές δημιούργησε ένα πολύ καλό ψηφοδέλτιο με πρόσωπα αναγνωρίσιμα στην τοπική κοινωνία, πρόσωπα άφθαρτα από διαχείριση εξουσίας και κάποιες πολύ ισχυρές και γνωστές προσωπικότητες της Ρόδου.
Σε κάποια τοπικά ψηφοδέλτια υπάρχουν κενά που θα κληθεί να καλύψει με παρουσία συνολικά η παράταξη. 
Η σύμπραξη με τον Βάιο Καλοπήτα δεν προσφέρει ιδιαίτερη δυναμική.
Ο Αλέξανδρος Κολιάδης ξεκίνησε με τρομερή δυναμική όταν αποχώρησε από τη δημοτική αρχή και έκανε γνωστή την πρόθεσή του να διεκδικήσει τη θέση Δημάρχου όμως η απόφασή του να μην κάνει δημόσιες τοποθετήσεις και να μην απαντά σε δημοσιεύματα μέχρι να ολοκληρωθεί η κατάρτιση συνδυασμού τον έφερε βήματα πίσω. Θα πρέπει άμεσα να μιλήσει δημόσια και να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για όσα προηγήθηκαν και όσα φιλοδοξεί να αλλάξει στο νησί. 

Νίκος Γερονικόλας
"Αρχή Οργάνωσης για το νησί μας"



Ο Νίκος Γερονικόλας κατέρχεται στη μάχη του Δήμου έχοντας θητεία ως Περιφερειακός Σύμβουλος αρχικά με την παράταξη του Μανώλη Γλυνού και στην συνέχεια ως ανεξάρτητος.
Δεν μπορεί να κριθεί για τα πεπραγμένα του αφού δεν ήταν σε θέση εξουσίας ούτε κλήθηκε να διαχειριστεί κρίσεις, δημόσια χρήματα και καταστάσεις. Ετσι δεν έχει φθορά ως πολιτικό πρόσωπο, αλλά για πολλούς είναι άγνωστο αν μπορεί να σηκώσει το βάρος του Δημάρχου.
Εχει ήδη καταθέσει ενδιαφέρουσες προτάσεις για το πως οραματίζεται τη Ρόδο μας.
Είναι πολιτικός χαμηλών τόνων, αποφεύγει τις κραυγές και τις εντάσεις και προσπαθεί να έχει πάντα επιχειρήματα στο δημόσιο διάλογο.
Δεν λειτουργεί με διαρροές ούτε έχει μηχανισμούς που παράγουν λάσπη και άδικη κριτκή.
Μοιάζει να είναι μια έντιμη επιλογή για τους δημότες της Ρόδου και εκφράζει εκείνους που θέλουν μετριοπάθεια και λογική.  
Εχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να ασκήσει κριτική στον Αντώνη Καμπουράκη και στον Αλέξανδρο Κολιάδη για τα πεπρ;αγμένα τους ενώ εκείνοι δεν μπορούν να μιλήσουν για λάθη του.

Τις τελευταίες εβδομάδες βρώμικοι μηχανισμοί προσπαθούν να τον πλήξουν επειδή έχει στο πλευρό του στελέχη από το κίνημα που παλεύει για ελεύθερες παραλίες. 
Το ψηφοδέλτιό του έχει κάποια δυνατά στελέχη αλά κατά γενική ομολογία δεν είναι τόσο ισχυρό όσο θα περίμενε ο ίδιος. Ειδικά σε κάποια χωριά της Ρόδου είχε σημαντικές δυσκολίες στο να καταρτίσει τοπικά ψηφοδέλτια. 
Δεν έκανε συμπράξεις με άλλους υποψήφιους Δημάρχους, παρότι συζήτησε σχεδόν με όλους, και αυτό μπορεί να το χρησιμοποιήσει ως θετικό επιχείρημα για την παράταξή του. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, της Διεύθυνσης της Α' Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και της εξέ...