11 Οκτ 2013

ΑΘΩΩΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ




Aθώοι κρίθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου, τρεις ιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία ασθενούς από αμέλεια. H υπόθεση αφορούσε άτυχη γυναίκα από τις Καλυθιές που έχασε τη μάχη με τη ζωή πριν 3,5 χρόνια.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ www.dimokratiki.gr
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο από έλλειψη προσοχής, την οποία όφειλαν κατά τις περιστάσεις και μπορούσαν να καταβάλουν, δεν προέβλεψαν το αξιόποινο αποτέλεσμα της πράξης τους και επέφεραν το θάνατο της Ευ. Κ., στις 8 Μαρτίου 2010.
Ειδικότερα, ο πρώτος κατηγορούμενος, με την ιδιότητα του ειδικευόμενου ιατρού, εφέρετο στις 2 Μαρτίου 2010 να εκτελούσε εικοσιτετράωρη ενεργό εφημερία στο τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου.
Στο ΤΕΠ προσήλθε η Κ. Ευ. η οποία φέρεται να του ανέφερε ότι έπασχε από βρογχικό άσθμα και σακχαρώδη διαβήτη. Ο ιατρός φέρεται να διέγνωσε ότι έπασχε από αναφυλαξία μετά από λήψη γαστροπροστατευτικού δισκίου και να της χορήγησε φάρμακα για την αντιμετώπισή της.
Κατηγορήθηκε ότι δεν μερίμνησε να πληροφορηθεί για ποιο λόγο αρχικώς η γυναίκα κατανάλωσε το γαστρεντερικό δισκίο, ούτε παρήγγειλε τη διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων και έτσι δεν διέγνωσε την ύπαρξη λοιμώξεως, συνεπεία γαστρεντερίτιδας, η οποία οδήγησε σε εκτεταμένη σηψαιμία και εν τέλει στο θάνατό της.
Ο δεύτερος κατηγορούμενος, στις 3 Μαρτίου 2010, με την ιδιότητα του ιατρού ειδικού παθολόγου, επιμελητή Α' ΤΕΠ στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, κατηγορήθηκε, ότι ενώ είχε ενημερωθεί νωρίτερα για την επικείμενη επίσκεψη της ασθενούς στο Νοσοκομείο, εξαιτίας υπεργλυκαιμίας, λόγω του σακχαρώδους διαβήτη από τον οποίο έπασχε, από αμέλειά του, παρέλειψε να δώσει εντολή για τη διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων και έτσι δεν διέγνωσε την ύπαρξη λοιμώξεως.
Η τρίτη κατηγορούμενη, ενώ εφημέρευε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, ως βοηθός παθολόγου, υπό την επίβλεψη του δευτέρου κατηγορούμενου, κατηγορήθηκε ομοίως να παρέλειψε να δώσει εντολή για τη διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων.
Από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε ότι η ειδικευόμενη την 3η Μαρτίου 2010 εφημέρευε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), ως βοηθός παθολόγου, και περί ώρα 10:00 π.μ. εδέχθη τηλεφωνική κλήση από γενικό ιατρό, επιμελητή Α' στο Περιφερειακό Ιατρείο Καλυθιών, ο οποίος την ενημέρωσε για την παραπομπή της ασθενούς στο ΤΕΠ.
Την ενημέρωσε ότι επρόκειτο για μια σακχαροδιαβητική ασθενή, της οποίας ο διαβήτης ελεγχόταν χρονίως δυσχερώς, όπως αποδεικνύεται από την έκθεση εξέτασής του.
Η παραπομπή της έγινε εξαιτίας υπεργλυκαιμίας, που παρουσίαζε την συγκεκριμένη ημέρα. Την ενημέρωσε επίσης για την προ 12ώρου περίπου επίσκεψη της ασθενούς στο ΤΕΠ, λόγω αλλεργικής αντίδρασης. Άμεσα, πριν την προσέλευση της ασθενούς ενημέρωσε, ως όφειλε, τον υπεύθυνο παθολόγο και ειδικευμένο ιατρό του ΤΕΠ για την κατάσταση της ασθενούς, ακριβώς όπως της ελέχθη. Άμεσα, επίσης, ανέτρεξε στο βιβλίο κίνησης ασθενών για την 02-03-2010, προκειμένου να ενημερωθεί για την κλινική εικόνα που παρουσίαζε η ασθενής, καθώς και για την αγωγή η οποία της εδόθη και ακολούθως ενημέρωσε εκ νέου τον ειδικευμένο συνάδελφό της.
Η ασθενής προσήλθε περιπατητική, συνοδευόμενη από συγγενικά της πρόσωπα και την ανέλαβε ο ειδικευμένος ιατρός, ο οποίος την καταχώρησε ιδιοχείρως στο βιβλίο κίνησης ασθενών.
Ακολούθως προέβη στη λήψη του ιστορικού, στη λεπτομερή κατά συστήματα κλινική εξέταση της και στη μέτρηση των τιμών σακχάρου στο αίμα, τα οποία επίσης σημείωσε ιδιοχείρως στο βιβλίο κίνησης των ασθενών και εν συνεχεία της έδωσε οδηγίες για τη διενέργεια ηλεκτροκαρδιογραφήματος, λήψη ζωτικών σημείων (αρτηριακής πίεσης, κορεσμό οξυγόνου, σφίξεις και θερμοκρασία) και αιμοληψία για μέτρηση αερίων αίματος για τον προσδιορισμό της οξεοβασικής ισορροπίας. Όλες οι εξετάσεις βρέθηκαν φυσιολογικές. Παράλληλα, λόγω των υψηλών τιμών σακχάρου στο αίμα η ειδικευμένη ιατρός έδωσε οδηγίες στο νοσηλευτικό προσωπικό για ενδοφλέβια χορήγηση ινσουλίνης και φυσιολογικού ορού ενδοφλεβίως. 
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια παραμονής της ασθενούς στο ΤΕΠ, εξετάσθηκε από τον επιμελητή κλινικά κατά συστήματα, από την οποία εξέταση δεν προέκυψε κάτι το παθολογικό. Ρωτήθηκε αν παρουσίαζε κάποιο ενόχλημα ή σύμπτωμα (άλγος, δύσπνοια, δυσφορία κ.τ.λ.) και η ασθενής ανέφερε ότι ήταν ασυμπτωματική. Μετά την πάροδο περισσότερο της μιας ώρας και την ενδοφλέβια λήψη υγρών, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ξαναμετρήθηκαν και ήταν αισθητά μειωμένα.
Ο θάνατός της δεν μπορούσε να προβλεφθεί.
Ως συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορούμενων παρέστησαν οι δικηγόροι κ.κ. Παναγιώτης Αβρίθης και Στέλιος Κιουρτζής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΛΥΘΙΩΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΥΝ ΞΑΝΑ

  Μαθητές του Γυμνασίου Καλυθιών στα πλαίσια εκπαιδευτικού προγράμματος, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή τους Παναγιώτη Σαράντη, δημιούργησα...