5 Μαΐ 2021

ΤΟ ΑΘΛΙΟ REALITY ΚΑΙ Ο ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ ΚΑΛΥΘΕΝΟΣ

Survivor λοιπόν, το παιχνίδι που ξεκίνησε ως αγώνας επιβίωσης αλλά στην πραγματικότητα έχει εξελιχθεί σε ένα άθλιο τηλεοπτικό προϊόν, ένα χυδαίο reality που αξίζει μηδενικά ποσοστά τηλεθέασης. Ειδικά τα τελευταία επεισόδια με τα φθηνά σεξουαλικά υπονοούμενα που καθιστούν την παρακολούθησή του ακατάλληλη για οικογενειακό περιβάλλον. 
Έχουμε την τύχη ή την... ατυχία να συμμετέχει φέτος στο τουρκικής παραγωγής ελληνικό τηλεοπτικό σκουπίδι ένα νέο παιδί από τις Καλυθιές που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην τουριστική ζώνη Φαληρακίου ως μέλος  οικογενειακής επιχείρησης, όπως άλλωστε οι περισσότεροι κάτοικοι αυτού του χωριού. 
Τουρισμός και οικογενειακές επιχειρήσεις είναι η βάση πάνω στην οποία αναπτύσσεται ο τόπος μας και βασίζεται η οικονομία των Καλυθιών και του Φαληρακίου.

Ο James Καφετζής λοιπόν (ή Δημήτρης όπως τον γνωρίζαμε εδώ στις Καλυθιές) έφυγε από το Φαληράκι ως ένας "χοντρός που ήθελε να αντέξει περισσότερο από μία εβδομάδα" σε συνθήκες επιβίωσης στον μακρινό Αγιο Δομίνικο και θα επιστρέψει νικητής ακόμη και αν δεν φτάσει στον τελικό. Πλέον το όνομά του και τα χαρακτηριστικά του είναι αναγνωρίσιμα σε όλη την επικράτεια (και όπου αλλού υπάρχουν Έλληνες ομογενείς).
Φυσικά θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια μετά την έξοδό του από το παιχνίδι για να διώξει τη "ρετσινιά" του τηλεοπτικού προσώπου που συμμετείχε σε reality, να αποκρούσει ή να εκμεταλλευτεί θετικά την πρωτοφανή δημοσιότητα που θα γνωρίσει με την επιστροφή στην Ελλάδα και να εξελιχθεί τελικά σε ενδιαφέρουσα και χρήσιμη για την κοινωνία προσωπικότητα. 
Ο James διαθέτει το μυαλό, τις γνώσεις και την απαραίτητη οικογενειακή στήριξη για να μεγαλουργήσει σε ότι ο ίδιος επιλέξει για την συνέχεια της ζωής του.
Ο νεαρός κοκκινομάλλης, ακόμη και αν δεν ήταν συγχωριανός μας, θα ήταν ένα από τα λίγα πρόσωπα που θα κέρδιζε το χειροκρότημα μας γιατί πέρα από την κοινά παραδεκτή ευφυΐα του, εκπροσωπεί τη νέα γενιά που παλεύει, διεκδικεί. διατηρεί τη ψυχραιμία σε στιγμές πίεσης, βρίσκει τρόπους επιβίωσης και κυρίως τιμά τη φιλία στις δύσκολες και εύκολες στιγμές.
Οι συνεχόμενες και χωρίς βάση επιθέσεις μπορεί να τον έχουν κουράσει ψυχολογικά όμως καταφέρνει και λειτουργεί με ηρεμία και αξιοπρέπεια.
Η παρέα με τον Νίκο, αντέχει και κερδίζει χειροκρότημα σε κάθε γωνιά της χώρας. Αλλωστε και στην επιβίωση της πραγματικής ζωής οι αληθινές φιλίες είναι απαραίτητες και πολύτιμες. 


Οι παίκτες reality σίγουρα δεν αποτελούν πρότυπα ζωής όπως οι επιστήμονες που μάχονται σε νοσοκομεία ή οι εκπαιδευτικοί που δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό στις σχολικές αίθουσες ή και τα άτομα με δυσκολίες που βρίσκουν δύναμη να αναζητούν λύσεις με χαμόγελο αλλά στην πραγματική ζωή υπάρχει χώρος για όλους ακόμη και για εκείνους που χρησιμοποιούνται ως πιόνια σε τακτικές παραγωγών για λόγους τηλεθέασης και μεγάλου κέρδους.
 Ο χαρακτήρας του James, σε δύσκολες συνθήκες, είναι  μια καλή βάση για συζήτηση με μικρά παιδιά ή νέους που βρίσκονται σε διαδικασία διαμόρφωσης χαρακτήρα. "Να γίνει σαν τον James και όχι σαν τον Τριαντάφυλλο", είναι η φράση που είπε η γιαγιά σε έναν εγγονό όταν παρακολούθησαν μαζί το τηλεπαιχνίδι. "Να μεταδίδεις σεβασμό και να μην επιτρέπεις με τις πράξεις σου να γίνεσαι αντικείμενο χλευασμού".
Η απόφασή του να σπουδάσει Φαρμακευτική και Χημεία σε Πανεπιστήμιο της Μεγ. Βρετανίας και στην συνέχεια μαζί με τον αδελφό του και τον πατέρα του να συμμετάσχει σε ταξίδι όνειρο - ζωής στον Ατλαντικό με μεσαίο σκάφος, χωρίς ανέσεις φανερώνουν μία προσωπικότητα που αναζητεί τρόπους, προκλήσεις και δράσεις για να εξελίσσεται.     

Οταν ολοκληρωθεί το τηλεοπτικό σκουπίδι ας μην δηλώσει συμμετοχή άλλο παιδί του τόπου μας σε παρόμοιο project, έστω και αν ο πειρασμό της εφήμερης δοξας είναι προκλητικός, για να μην χρειαστεί να στηθούμε απέναντι από τις τηλεοπτικές οθόνες για να βλέπουμε αηδίες. Μπορεί στα σκουπίδια, σπάνια, να ανακαλύπτουμε θησαυρούς, όμως τα τηλεοπτικά σκουπίδια έχουν κουράσει και μεταδίδουν μηνύματα μίσους, απάτης και τοξικότητας.    





Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΛΥΘΙΩΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΥΝ ΞΑΝΑ

  Μαθητές του Γυμνασίου Καλυθιών στα πλαίσια εκπαιδευτικού προγράμματος, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή τους Παναγιώτη Σαράντη, δημιούργησα...