25 Νοε 2008

"ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΟΥΜΕ"

[ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΚΟΥΖΗΣ]
Συνέντευξη στην Πρόοδο

Η αναβάθμιση των υποδομών, η δημιουργία ειδικών μορφών τουρισμού με σκοπό την επιμήκυνση της θερινής περιόδου, είναι τα αντίδοτα στα προβλήματα που πλήττουν τον τουρισμό του νησιού μας.
Επιπλέον η κατασκευή ενός μνημείου αφιερωμένο στον Κολοσσό είναι η μόνη λύση για να ανακάμψει ο τουρισμός. Την απόψη αυτή εξέφρασε με συνέντευξη που παραχώρησε στην «Πρόοδο» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων κ. Παναγιώτης Τοκούζης.
Η φετινή τουριστική περίοδος όπως τόνισε ο κ .Τοκούζης κυμάνθηκε περίπου στα ίδια επίπεδα με τα περσινά,αρκετά καταλύματα παρέμειναν και αυτή τη σεζόν κλειστά, ενώ τα περισσότερα λειτούργησαν μόνο για 2-3 μήνες με πολύ χαμηλές τιμές.
Όσο για τη σεζόν του 2009 προβλέπεται να είναι δύσκολη λόγω και της οικονομικής κρίσης που πλήττει ήδη αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Εξίσου δύσκολη ήταν όμως και η φετινή σεζόν παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις που είχαν γίνει .
Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Παναγιώτη Τοκούζη έχει ως εξής:

Πώς ολοκληρώθηκε κατά τη δική σας άποψη η φετινή σεζόν για τα τουριστικά καταλύματα;
- Η φετινή τουριστική περίοδος κυμάνθηκε περίπου στα ίδια επίπεδα τα περσινά,
αρκετά καταλύματα παρέμειναν και αυτή τη σεζόν κλειστά, ενώ τα περισσότερα λειτούργησαν μόνο για 2-3 μήνες με πολύ χαμηλές τιμές.
Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο δύσκολο είναι για τους επιχειρηματίες του κλάδου να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους που δυστυχώς αυξάνονται καθημερινά.

Ηταν διαφορετική η κατάσταση στα καταλύματα της Ρόδου και των νησιών;
- Η κατάσταση δυστυχώς ήταν η ίδια σε όλα τα Νησιά, η κρίση που υφίσταται τα τελευταία χρόνια ο κλάδος μας, είχε σαν αποτέλεσμα να κλείσουν οριστικά τους τελευταίους 3 μήνες γύρω στις 300 επιχειρήσεις σε όλο το Νομό.
Το πρόβλημα αυτό όπως είναι φυσικό θα μεταφερθεί την επόμενη σεζόν και στην υπόλοιπη αγορά, μιας και το μικρό κατάλυμα ως γνωστόν θεωρείται η « ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας», διότι προσφέρει μόνο διαμονή χωρίς εστίαση.

Ποια ήταν η αιτία του προβλήματος που προέκυψε ;
- Τα αίτια είναι αρκετά , κυρίως όμως ευθύνεται η πολιτεία που δυστυχώς δεν στήριξε τα μικρά καταλύματα μέσα από τα αναπτυξιακά προγράμματα για να μπορέσουν να αναβαθμιστούν για να αντέξουν τον Ανταγωνισμό και την τιμολογιακή πολιτική των μεγάλων Ξενοδοχειακών μονάδων.
Αντιθέτως χρηματοδοτεί, και μάλιστα με υπέρογκα ποσά, την δημιουργία νέων πολυτελών μονάδων σε μια περίοδο κορεσμού.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η κατάσταση θα είναι χειρότερη τη σεζόν του 2009. Ποια είναι η δική σας άποψη;
Θα επηρεαστεί ο τουρισμός του νησιού μας από την χρηματοπιστωτική κρίση ;
- Ο τουρισμός είναι ένα πολύ ευαίσθητο προϊόν και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, πόσο μάλλον από την οικονομική κρίση που επικρατεί αυτή τη στιγμή παγκοσμίως.
Είναι αυτονόητο πως αν η κατάσταση συνεχίσει έτσι και τους επόμενους 2-3 μήνες, το 2009 θα είναι πράγματι μια παρά πολύ δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό και την οικονομία όλου του νησιού.

Μπορούν οι αφίξεις από τις πρώην ανατολικές χώρες να καλύψουν το κενό που δημιούργησε φέτος η μείωση των επισκεπτών από την Αγγλία και τη Γερμανία;
- Αν και είχαμε αύξηση από τις πρώην ανατολικές χώρες (18000 περίπου από Ρωσία ) δυστυχώς δεν μπόρεσαν να καλύψουν τα κενά που δημιούργησε φέτος η μείωση των δυο κύριων αγορών μας.
Το 2008 είχαμε μείωση γύρω στο 13% από Αγγλία και 10% από Γερμανία, συνολικά περίπου 60.000 λιγότερες αφίξεις σε σχέση με το 2007.

Ποιες ήταν οι εντυπώσεις σας από την συμμετοχή στην διοργάνωση του Λονδίνου;
- Τα μηνύματα δυστυχώς από την έκθεση του Λονδίνου δεν ήταν αυτά που περιμέναμε,
Η κίνηση ήταν πράγματι πολύ υποτονική και υπήρχε μια συγκρατημένη αισιοδοξία από όλους τους εκθέτες.
Πιστεύω όμως πως ήταν φυσικό επόμενο την συγκεκριμένη περίοδο παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που διανύουμε να μην υπάρχει το ανάλογο ενδιαφέρον .

Με ποιο τρόπο θα μπορούσε να ανακάμψει ο τουρισμός του νησιού μας;
- Ο ανταγωνισμός τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά μεγάλος, νέες αγορές ανοίγονται συνεχώς και η χώρα μας δεν συγκαταλέγεται πλέον στους λεγόμενους οικονομικούς προορισμούς.
Είναι γνωστό σε όλους το πρόβλημα προσέλκυσης της ελληνικής αγοράς, δυστυχώς η ακρίβεια των ναύλων (Αεροπορικών και Ακτοπλοϊκών) μας καθιστά απαγορευτικό προορισμό για τους Ελληνες.
Η επίλυση του συγκοινωνιακού προβλήματος των νησιών και η επιδότηση εκ μέρους της Πολιτείας των ναύλων μέσα από τα Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού πιστεύω θα βοηθούσε βραχυπρόθεσμα στην προσέλκυση Ελλήνων τουριστών.
Η αναβάθμιση των υποδομών και η Δημιουργία ειδικών μορφών Τουρισμού με σκοπό την επιμήκυνση της Τουριστικής Περιόδου κρίνεται επίσης απαραίτητη.
Πιστεύω όμως πως εάν πράγματι θέλουμε να προσελκύσουμε τουρισμό στο νησί μας μακροπρόθεσμα η κατασκευή ενός αγάλματος αφιερωμένου στον Κολοσσό που συζητείται τελευταία είναι η μόνη λύση για την οριστική ανάκαμψη του τουρισμού.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

δυστηχως σε ενα τετοιο σοβαρο θεμα δεν υπαρχεικανενα σχολειο.ισως αυτο οφειλετε οτι σε αυτο ο αγαπητος παναγιωτης λεει πραγματα που ξεφευγουν απο τον κανονα των τελευταιων ετων οτι για ολα τα κακα φταει η δημοτικη αρχη πραγμα που δεν αρεσει σε πολλους.η αληθεια ειναι παντως οτι τα γεγονοτα της εποχης πριν την κριση εχουν σημαδεψει την περιοχη μας και ταυτοχρονα η κυβερνηση δεν εχει δει την σπουδαιοτητα τον ενοικιαζομενων δωματιων.υπουργος βαληνακης κουμπαρος στον μεγαλοξενοδοχο καμπουρακη ενω απο την αλλη ο παρασκευας με τα κουσουρια του επαιζε και καμια πρεφα με καλυθενους ζουσε τα προβληματα τους και εβγαζε και καμια παρανομη αδεια για να ζησουν

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, της Διεύθυνσης της Α' Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και της εξέ...