19 Οκτ 2011

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Το blog αποκαλύπτει την εισήγηση της επιτροπής για τα τέσσερα πιθανά οικόπεδα. Στην εισήγηση της επιτροπής αναφέρονται τα πολλά μειονεκτήματα της έκτασης στο βουνό Λούκα και προκαλεί απορίες γιατί ο κ. Κουσουρνάς βιάστηκε να ανακοινώσει την επιλογή του πριν συζητηθούν όλες οι περιπτώσεις στο δημοτικό συμβούλιο. Επίσης στην εισήγησή της ξεκάθαρα η επιτροπή αναφέρει ότι πρέπει να υπάρξει δημόσια διαβούλευση με τους πολίτες κάτι που αγνόησε ο κ. Κουσουρνάς και έκανε σύσκεψη μόνο με εκπροσώπους φορέων. Αναλυτικά τι αναφέρει η εισήγηση της επιτροπής:
Πρέπει να επισημανθεί ότι ο νέος χώρος εγκατάστασης θα αποτελεί χώρο προσωρινής εγκατάστασης, όπου οι κατοικίες θα μισθώνονται στους ενοίκους για χρονικό διάστημα ικανό να τους επιτρέψει να αναζητήσουν μονιμότερη στεγαστική λύση. Το συμφωνητικό θα πρέπει να θέτει αυστηρούς όρους για την προστασία του οικισμού και του περιβάλλοντος χώρου και θα πρέπει να καθιστά σαφές ότι οποιαδήποτε παραβίαση των όρων θα δίνει το δικαίωμα στον ιδιοκτήτη, που θα είναι ο Δήμος, να καταγγείλει τη σύμβαση μίσθωσης και να απαιτήσει την άμεση εκκένωση της οικίας.
Για την επιλογή της καταλληλότερης θέσης αναζητήθηκαν χώροι, οι οποίοι είναι ιδιοκτησίας Δήμου ή Δημοσίου και πληρούν τα κάτωθι κριτήρια:
1. Βρίσκονται κοντά στο Βόρειο τρίγωνο του νησιού
2. Βρίσκονται κοντά στο οδικό δίκτυο
3. Έχουν έκταση 20-30 στρέμματα
Από το σύνολο των ακινήτων αυτά που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις είναι:
1. Στο πρώην στρατόπεδο 299 στους Τρεις, ιδιοκτησίας Δήμου Ρόδου
2. Στο πρώην στρατόπεδο 542 στο Τσαΐρι, ιδιοκτησίας Δήμου Ρόδου
3. Στο ακίνητο Δημοσίου με Κ.Μ. 297Α Γαιών Ασγούρου, το οποίο βρίσκεται κοντά στον αποκατεστημένο ΧΑΔΑ της Δημοτικής Ενότητας Ρόδου, στην περιοχή Ασγούρου.
4. Σε ακίνητο Δημοσίου που βρίσκεται στην περιοχή των «Λούκα Βουνό» εκτός των υφιστάμενων λατομικών ζωνών και συγκεκριμένα στην περιοχή που ορίζεται από τις Κ.Μ. 5040 και 5041.

Για την καλύτερη αξιολόγηση των παραπάνω ακινήτων η επιτροπή μετέβη σε κάθε ένα από αυτά προκειμένου να καταλήξει στο καταλληλότερο. Η αξιολόγηση για κάθε ένα από τα παραπάνω ακίνητα έχει ως εξής:
7.1 Ακίνητο στο πρώην στρατόπεδο 299 στους Τρεις
Το παραπάνω ακίνητο βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο σε σχέση με τους οδικούς άξονες του νησιού, διαθέτει έτοιμες υποδομές γεγονός που θα διευκόλυνε την διαμόρφωση του χώρου. Ταυτόχρονα όμως βρίσκεται σε μία περιοχή αυξανόμενης οικιστικής ανάπτυξης, γεγονός που αποτελεί σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα για την αποδοχή της πρότασης από την τοπική κοινωνία.
7.2 Ακίνητο στο πρώην στρατόπεδο 542 στο Τσαΐρι
Το ακίνητο αυτό έχει πρόσβαση στην οδό Ανατολικών- Δυτικών Ακτών μέσω δευτερεύουσας οδού και βρίσκεται σε σχετικά κοντινή απόσταση από την πόλη της Ρόδου. Ακόμη ο κοντινότερος οικισμός της Αγίας Βαρβάρας δεν έχει οδική σύνδεση με το ακίνητο αλλά και ούτε οπτική επαφή. Μειονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι περιμετρικά βρίσκονται βιοτεχνίες καθώς και ενεργό στρατόπεδο, η πρόσβαση στο οποίο καλό θα είναι να αποκλειστεί. Επίσης αποτελεί πλεονέκτημα η ύπαρξη υφιστάμενων υποδομών του στρατοπέδου.
7.3 Ακίνητο Δημοσίου με Κ.Μ. 297Α Γαιών Ασγούρου
Το ακίνητο αυτό βρίσκεται δίπλα από τον ήδη αποκατεστημένο ΧΑΔΑ Ρόδου και είναι καταπατημένο, ιδιοκτησίας Δημοσίου. Έχει ευχερή πρόσβαση στην οδό Ρόδου- Λίνδου. Περιμετρικά του ακινήτου υπάρχουν κατοικίες και βιοτεχνικές χρήσεις, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ο οικισμός Ασγούρου.
7.4 Ακίνητο Δημοσίου εκτός των λατομικών ζωνών στην περιοχή «Λούκα Βουνό»
Το ακίνητο αυτό έχει πρόσβαση στην οδό Ανατολικών- Δυτικών Ακτών μέσω δευτερεύουσας οδού. Μειονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι περιμετρικά βρίσκονται βιοτεχνίες και άλλα ενεργά λατομεία. Επίσης αποτελεί μειονέκτημα το γεγονός ότι δεν υπάρχουν κοντά υποδομές ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτρικής ενέργειας. Τέλος πρέπει να αναφερθεί ότι εντός των ακινήτων υπάρχουν πυλώνες υψηλής τάσης της ΔΕΗ.
Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι παραπάνω χώροι θα πρέπει να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση προκειμένου, πέραν της γνώμης της επιτροπής, το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει υπόψη και τις γνώμες των πολιτών στην τελική του απόφαση. Είναι πιθανό να υπάρχει και κάποιος άλλος πιθανός χώρος για την εγκατάσταση του καταυλισμού σε περίπτωση που τεθούν επιπρόσθετα κριτήρια για την επίλυση του προβλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, της Διεύθυνσης της Α' Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και της εξέ...