4 Νοε 2013

ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΕ



Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 αποφασίστηκε από τη Νομαρχία Δωδεκανήσου η εγκατάσταση του βιολογικού σταθμού επεξεργασίας λυμάτων στην περιοχή Βόδι Καλλιθέας. Ο σχεδιασμός προέβλεπε, πέρα από το δήμο Ροδίων, την συμμετοχή των τότε κοινοτήτων Ιαλυσού, Κοσκινού, Καλυθιών, Αφάντου και Αρχαγγέλου.
Η απόφαση δεν προέβλεπε την κατασκευή αγωγού επιστροφής κάτι που πρακτικά σήμαινε ότι το επεξεργασμένο νερό θα κατέληγε (όπως και τελικά έγινε) στη θάλασσα.
Από τους πρώτους μήνες εκφράστηκαν έντονοι προβληματισμοί για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου.
Τότε έγινε θυελλώδη συνεδρίαση του κοινοτικού συμβουλίου Καλυθιών (κοινοτάρχης ο αείμνηστος Στέφανος Κυριαζής) και τέθηκαν στο τραπέζι οι προβληματισμοί.
Οι Καλυθενοί αποφάσισαν, αρχικά να μην συμμετάσχουν στον βιολογικό στο Βόδι, αφού όπως ειπώθηκε στο τότε κοινοτικό συμβούλιο «σε λίγες δεκαετίες τα παιδιά και τα εγγόνια μας δεν θα μπορούν να κολυμπούν στη μολυσμένη θάλασσα».
Αυτή η αντίδρασή τους επισημοποιήθηκε και με διαφημιστική καταχώρηση στις τοπικές εφημερίδες της περιοχής.
Επισκέπτρια του blog είχε στο συρτάρι της αυτή την καταχώρηση και μας την παραχώρησε για να… θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
Σύμφωνα με αυτή η Κοινότητα Καλυθιών πρότεινε την κατασκευή βιολογικού κοντά στο βουνό Ψαλίδι (περιοχή Κολύμποι) προκειμένου με το επεξεργασμένο νερό να ποτίζεται ο κάμπος της περιοχής. Μάλιστα οι Καλυθενοί καλούσαν όλα τα χωριά να πράξουν το ίδιο και να προχωρήσουν στην κατασκευή μικρότερων βιολογικών στην περιοχή τους.
Πέρασαν περίπου 30 χρόνια, η πρόταση των Καλυθενών δεν υλοποιήθηκε λειτουργεί εν μέρη το αποχετευτικό Καλυθιών-Φαληρακίου και δεν έχουν παρθεί οριστικές αποφάσεις για τα δίκτυα Αφάντου-Αρχαγγέλου.
Όσο για το νερό που χύνεται στη θάλασσα, ουδείς γνωρίζει πόση μόλυνση προκαλεί στο βυθό… Οι φωνές για κατασκευή αγωγού επιστροφής δεν εισακούστηκαν από τους άρχοντες της εποχής εκείνης για καθαρά οικονομικούς λόγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΛΥΘΙΩΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΥΝ ΞΑΝΑ

  Μαθητές του Γυμνασίου Καλυθιών στα πλαίσια εκπαιδευτικού προγράμματος, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή τους Παναγιώτη Σαράντη, δημιούργησα...