24 Μαρ 2014

ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ


Δράσεις στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Καλυθιών για τη Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων και του Ρατσισμού

     Η 21η Μαρτίου είναι η Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων και του Ρατσισμού στην κοινωνία και την εκπαίδευση. Η μέρα αυτή θα πρέπει να είναι η απαρχή δράσεων στην εκπαίδευση για την ενίσχυση  και την προάσπιση των δικαιωμάτων όλων των παιδιών και την αποτροπή φαινομένων ρατσισμού και διακρίσεων μέσα στη σχολική κοινότητα. Η εκπαιδευτική κοινότητα οφείλει να διαμορφώνει συνθήκες που να προάγουν τις αξίες της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της ειρήνης και της ελευθερίας.
     Με αφορμή, λοιπόν, την ημέρα αυτή η Α’ τάξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καλυθιών υλοποίησε την 21η Μαρτίου 2014 εκπαιδευτική δράση για την ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών. Σε πρώτη φάση διερευνήθηκαν οι απόψεις των παιδιών γύρω από την έννοια του «ξένου» και του «διαφορετικού» ενώ ακολούθησε ανάγνωση του παραμυθιού «Η χώρα με τους παράξενους ανθρώπους» σε κείμενο και εικονογράφηση του Νικόλα Ανδρικόπουλου. Στη συνέχεια, και με αφορμή το παραμύθι, έλαβε χώρα συζήτηση σχετική με την αντιμετώπιση του «ξένου» και του «διαφορετικού» στην καθημερινότητα των παιδιών με συντονίστριες τις δασκάλες των δύο τμημάτων της Α’ τάξης.

     Τέλος, κάθε μαθητής/τρια ζωγράφισε έναν δικό του «διαφορετικό» άνθρωπο προκειμένου να συνθέσουν τη χώρα με τους δικούς τους «παράξενους» ανθρώπους, όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα με το κολάζ που αναρτήθηκε σε εμφανές σημείο στο σχολείο προκειμένου να ευαισθητοποιήσει παιδιά και των υπόλοιπων τάξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, της Διεύθυνσης της Α' Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και της εξέ...