3 Οκτ 2014

ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο ΙΕΡΕΑΣ ΣΑΒΒΑΣ ΦΙΛΙΠΠΑΚΗΣ


Το ταξίδι προς την αιώνια ζωή ξεκίνησε ο Καλυθενός ιερέας Σάββας Φιλιππάκης.
Ήταν εφημέριος στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη μέχρι το 2007.
Εκοιμήθη την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου ο πρωτοπρεσβύτερος και δάσκαλος Σάββας Φιλιπππάκης, σε ηλικία 82 ετών.
Η εξόδιος ακολουθία του θα τελεστεί το Σάββατο 4 Οκτωβρίου και ώρα 12 το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη, πόλεως Ρόδου.
Η κηδεία του θα γίνει στο κοιμητήριο των Καλυθιών.

To 2007 είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα Η ΡΟΔΙΑΚΗ το παρακάτω αφιέρωμα:

Στις αρχές του χρόνου 2007, παραιτήθηκε από την ενεργό υπηρεσία σαν κληρικός και επί σειρά ετών ως προέδρου της επιτροπής και ιερατικού προϊσταμένου, ο παπαδάσκαλος Σάββας Φιλιππάκης, του Αγίου Ιωάννου πόλεως Ρόδου.
Υπηρέτησε για 35 χρόνια δάσκαλος, λαϊκός στην αρχή, από την γενέτειρά του τις Καλυθιές σε πολλά σχολεία της Ελλάδας, νησιών και επί πολλά χρόνια στο δημοτικό σχολείο το Καζούλειο στην Μητρόπολη στον βαθμό του διευθυντή.
Υπήρξε μία από τις επιτυχημένες χειροτονίες μορφωμένων κληρικών του ανεπανάληπτου μητροπολίτη Ρόδου Σπυρίδωνα του Συνοδινού, όπως ο μακαριστός παπαδάσκαλος Βαγιανός Κακκιός, ο παπαδάσκαλος Νικόλαος Ποντικίνας και ο θεολόγος κατηχητής Βασίλειος Μαντικός.
Ο παπαΣάββας Φιλιππάκης από το 1973 υπηρέτησε πρώτος ιερέας στην μικρή εκκλησία της Αναλήψεως και μετά επί 32 χρόνια τη νευραλγική ενορία του Αγίου Ιωάννου της πόλεως Ρόδου, όπου διαδέχθηκε τον μακαριστό πολυταλαντούχο και ανήσυχο πνεύμα αρχιμανδρίτη Κλεόβουλο ΠαπαϊωάννουΠιάγκο.
 Από τον ναό αυτό επέρασαν αρκετοί ιερείς όπως ο παπαΓιώργης Κουσουρνάς, ο Εμμανουήλ Ζόππας, ο αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Καραμαλέγκος, ο αρχιμανδρίτης Μελίτων Μπέλλος, οι τωρινοί εφημέριοι αρχιμανδρίτης Αντώνιος Πατρός και παπαΞενοφώντας Χαρτοφύλλης.
 Ο παπαΣάββας Φιλιππάκης άφησε μια ιστορία στην ενορία αυτή. Έκανε και τον διάκονο όταν του έστελναν προϊσταμένους. Υπήρξε άνθρωπος των χαμηλών τόνων και της ανιδιοτελούς προσφοράς. Μαθητές και μαθήτριές του διαπρέπουν οικογενειακά και επαγγελματικά στον τόπο μας.
Παιδί ιερέως ευλαβούς του μακαριστού παπαΒασίλη Φιλιππάκη από τις Καλυθιές όπου εκεί υπηρέτησε και έβαλε και τα θεμέλια του ναού του Αγίου Νεκταρίου Φαληρακίου.
Η μητέρα του η σεμνή και ευλαβής πρεσβυτέρα Σοφία Φιλιππάκη πολύτεκνη. Καθαρός, περιποιητικός, με το χαμόγελο στα χείλη πάντοτε ο παπαΣάββας Φιλιππάκης.
 Με καλή και σεμνή πρεσβυτέρα την Χρυσάνθη. Αφοσιωμένη σύζυγος, καλή μητέρα, καλή χριστιανή. Ο παπαΣάββας Φιλιππάκης ευτύχησε να δει μια ωραία και επιτυχημένη οικογένεια. Ο υιός του Βασίλης επαγγελματικά και οικογενειακά τακτοποιημένος, σε οικονομικά θέματα και με επιχειρήσεις. Η κόρη του η Σταματία μορφωμένη με εργασία καλή και καλοπαντρεμένη. Έχει και καλά εγγόνια και από τα δύο παιδιά του, που το λατρεύουν και τους δύο. Είναι άλλωστε γνωστό ότι οι άνθρωποι με αξίες και αρχές ποτέ δεν χάνονται.
Ο παπαΣάββας Φιλιππάκης τιμήθηκε από τον σύλλογο δασκάλων, από τον σύλλογο πολυτέκνων, από τον δήμο Καλλιθέας, από φορείς και οργανισμούς για την πολύχρονη προσφορά του, σαν παπαδάσκαλος.
Ο πρώην μητροπολίτης Ρόδου κ. Απόστολος Διμέλης το 1988 του απένειμε από τους πρώτους κληρικούς, τον σταυρό και επιγονάτιο με τον βαθμό του πρωτοπρεσβυτέρου. Η αγάπη του κόσμου και όλων εμάς, που τον γνωρίσαμε από τα παιδικά μας χρόνια είναι η πιο μεγάλη αναγνώριση και τιμή.
 Ο παπαΣάββας Φιλιππάκης φεύγει με το κεφάλι ψηλά υπερήφανος και αγέρωχος ότι έπραξε το καθήκον του απέναντι στο Θεό και στον λαό του Θεού. Τον ευχαριστούμε και τον ευγνωμονούμε για την καλοσύνη, την παιδική αφέλεια, την καλή και ευγενική του παρουσία.
Κυριάκος Μανέττας

* φωτογραφία, πληροφορίες Η ΡΟΔΙΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, της Διεύθυνσης της Α' Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και της εξέ...