21 Μαρ 2021

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΕΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΡΟΜΟ ΣΤΙΣ ΚΑΛΥΘΙΕΣ

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για τη διάνοιξη δρόμου που θα ενώσει τους δρόμους που οδηγούν στον οικισμό Καλυθιών από την ΕΟ Ρόδου - Λίνδου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα ανοιχθεί νέος δρόμος από το ύψος του Καλυθιές Παλάς με κατεύθυνση τον δρόμο που οδηγεί προς Φαληράκι προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κυκλοφορία στους παλιούς, στενούς, δρόμους που καταλήγουν στον οικισμό. Μελλοντικά ενδέχεται να μονοδρομηθούν οι δρόμοι από Καλυθιές Παλάς προς πλατεία και από παλιό βενζινάδικο προς Φαληράκι.

Το kalithies blog δημοσιοποιεί μέρος της απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου που αναφέρεται στην αναγκαιότητα διάνοιξης του νέου δρόμου.
Το πλήρες κείμενο της απόφασης είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του δήμου Ρόδου στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.rhodes.gr/apofasis-dim-symvouliou/?filter_9%5Bstart%5D=&filter_9%5Bend%5D=&filter_2=&filter_7=&filter_10=%CE%9A%CE%B1%CE%BB%CF%85%CE%B8%CE%B9%CF%8E%CE%BD&mode=all



"Με το με αρ. πρωτ. 16/20798/18-5-2020 έγγραφο της Δνσης Τεχν. Έργων και Υποδομών, ζητείται από το Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Καλυθιών η γνωμοδότηση και λήψη απόφασης σχετικά με την επίσπευση της ολοκλήρωσης της μελέτης πράξης εφαρμογής σε τμήμα της πολεοδομικής μελέτης οικισμού Καλυθιών, εντός των Ο.Τ. 61,Ο.Τ. 67, Ο.Τ. 68 και Ο.Τ. 83, προκειμένου να διανοιχθεί η οδός η οποία διέρχεται αυτών. Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, η διάνοιξη της συγκεκριμένης οδού η οποία προβλέπεται από την εγκεκριμένη μελέτη του οικισμού, θεωρείται επείγουσα διότι όπως αναφέρεται θα  αποσυμφορήσει   κυκλοφοριακά τον οικισμό και   θα   διευκολύνει την σύνδεση με τον οικισμό του Φαληρακίου.
76. Με την με αρ. 15/11-3-2020 απόφασή της, η Δημοτική Κοινότητα Καλυθιών αποφασίζει ομόφωνα την έγκριση της επίσπευσης της ολοκλήρωσης Μελέτης πράξης εφαρμογής σε τμήμα της πολεοδομικής μελέτης οικισμού Καλυθιών, εντός των Ο.Τ. 61, Ο.Τ. 67, Ο.Τ. 68 και Ο.Τ. 83. Ως αιτιολογία προτείνεται το γεγονός ότι η νέα οδός θα συνδέσει τις δύο επαρχιακές οδούς που οδηγούν από την Εθνική Οδό Ρόδου Λίνδου στον οικισμό Καλυθιών στο ύψος του Καλυθιές Palace και θα αποσυμφορήσει την κυκλοφορία που τώρα περνάει μέσα από το χωριό
77.Μετά από έρευνα της Δνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού, διαπιστώθηκε ότι για την μερική εκτέλεση της πράξης εφαρμογής, τα εμπλεκόμενα Ο.Τ. είναι τα 61-67-68-83 και 66, έτσι ώστε να τακτοποιηθούν πλήρως όλες οι εμπλεκόμενες ιδιοκτησίες με απώτερο σκοπό την πλήρη αποδέσμευση των παραπάνω Ο.Τ. και των νέων ιδιοκτησιών που θα προκύψουν μετά την κύρωση της πράξης εφαρμογής.  
78.Μετά από διαλογική συζήτηση στην οποία συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Υποδομών, η εκπρόσωπος των μελετητών Μαριέττα Σωτρίλλη και μηχανικοί της Δνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού, διατυπώθηκε η εξής άποψη: Η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται στο βόρειο όριο του σχεδίου πόλης Καλυθιών και αφορά μικρό αριθμό μερίδων. Είναι στην διασταύρωση τριών επαρχιακών οδών της Καλυθιών- Παστίδας, της Ρόδου- Καλυθιών- Ψίνθου, και της Φαληρακίου- Καλυθιών (από Εθνική Οδό Ρόδου – Λίνδου). Επί των παραπάνω οδών βρίσκονται το 1ο Δημοτικό σχολείο, το Γυμνάσιο, Νηπιαγωγείο και Παιδικός Σταθμός. Τα παραπάνω Εκπαιδευτήρια και κτήριο πρόνοιας εξυπηρετούν όχι μόνο τους κατοίκους του οικισμού αλλά και αυτούς του Φαληρακίου και όλης της εκτός σχεδίου περιοχής. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών κινούνται υποχρεωτικά με Ι.Χ. αυτοκίνητα και τα μεγαλύτερα παιδιά με υπεραστική συγκοινωνία.   Παράλληλα,   λόγω   της   επαγγελματικής   δραστηριοποίησης,   ύπαρξης μεγάλου  αριθμού χώρων  αναψυχής,  εμπορικών  δραστηριοτήτων    και  άθλησης  στο Φαληράκι, το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων του οικισμού μετακινούνται πολλές φορές την ημέρα για την κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών. Είναι γνωστό ότι Καλυθιές και Φαληράκι είναι ουσιαστικά ένα ενιαίο πολεοδομικά σύνολο που ανήκει και εξυπηρετεί τον ίδιο πληθυσμό. Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος αυτής της κυκλοφορίας ΙΧ και ΜΜΜ γίνεται από το παλαιό οδικό δίκτυο, περιορισμένου πλάτους που διέρχεται μέσα από το πυκνοδομημένο τμήμα του οικισμού με διασταυρώσεις περιορισμένης ορατότητας. Η προτεινόμενη προς διάνοιξη δημοτική οδός που διέρχεται ανάμεσα στα ΟΤ 61, 67, 68,83 έγινε για να αποσυμφορήσει το τμήμα αυτό  του οδικού δικτύου, με ικανοποιητικό πλάτος 12μ. και ασφαλή χάραξη και σύνδεση με τις επαρχιακές οδούς. Ακόμη λόγω του μεγάλου μεγέθους μερίδας που βρίσκεται εκεί εξασφαλίζεται άμεσα έκταση που παραχωρείται στον Δήμο για κοινωφελείς λειτουργίες. Για την εξασφάλιση της συνολικής έκτασης που παραχωρείται στον Δήμο η Υπηρεσία προτείνει να περιληφθεί και το Ο.Τ.66 που είναι μόνο μία ιδιοκτησία και συμμετέχει με την εισφορά της στην δημιουργία του κοινωφελούς χώρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, της Διεύθυνσης της Α' Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και της εξέ...