13 Νοε 2008

ΜΕΙΩΣΗ 50% ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ

Έμφραγμα” στον τουρισμό προκαλεί η κάθετη πτώση της ζήτησης τουριστικών πακέτων για το 2009, ενώ το κλίμα της αβεβαιότητας που επικρατεί, οδηγεί τους ξενοδόχους σε μαζικό πρόγραμμα περικοπών, όπως η λειτουργία των μονάδων τους για τρεις αντί για έξι μήνες, δηλαδή σε συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου σε εκατό ημέρες. Φανταστείτε τι έχουν να πάθουν οι μικρές μονάδες ενοικιαζόμενων δωματίων που αποτελούν τη βάση της περιοχής μας.
Το γεγονός αυτό, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Ο Κόσμος του Επενδυτή”, θα επιφέρει πλήγμα στον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων, οι οποίοι ελλοχεύει κίνδυνος να μην μπορούν να συγκεντρώσουν τα 105 ένσημα, ετησίως, προκειμένου να εξασφαλίσουν την ένταξή τους στο ταμείο ανεργίας, οπότε θα χάσουν το επίδομα, ενώ τα στοιχεία κάνουν λόγο για 300.000 ξενοδοχοϋπάλληλους, οι οποίοι δε θα μπορέσουν να κατοχυρώσουν το επίδομα ανεργίας για το 2009.
Ωστόσο, πέρα από την τύχη των υπαλλήλων, έκδηλη είναι και η ανησυχία ότι το μπλακ άουτ στην οικονομία θα πλήξει κυρίως τον τουρισμό της περιφέρειας, στον οποίο δραστηριοποιούνται χιλιάδες νοικοκυριά, που θα δουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, δεδομένου ότι οι τουρίστες θα ταξιδεύουν, πλέον, για πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα και με πολύ μικρές τιμές.
Ήδη, τα μηνύματα από τη Βρετανική αγορά, η οποία εξακολουθεί να παραμένει η πιο ισχυρή στη χώρα μας και το νησί μας, δείχνουν πτώση της τάξης του 50%.
Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι απειλούνται με λουκέτο εκατοντάδες μεγάλα και μικρά ξενοδοχεία, με τεράστιες συνέπειες στην τοπική οικονομία κι όχι μόνο.
Εν τω μεταξύ, η οικονομική κρίση και η αντιμετώπιση των ξενοδόχων από τις τράπεζες είναι ένα άλλο μείζον ζήτημα, λόγω των δανείων που έχουν λάβει και αδυνατούν να εξοφλήσουν, λόγω οικονομικής στενότητας.
Η τουριστική οικογένεια παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον, σκεπτικισμό και αγωνία τις εξελίξεις, ευρισκόμενη σε κλοιό, με τις τράπεζες να ρίχνουν λάδι στη φωτιά, αφού “σφίγγουν τα λουριά” στις προβληματικές επιχειρήσεις.
Ταυτόχρονα, η αδυναμία των επιχειρηματιών να γεμίζουν τα δωμάτιά τους, υπό το βάρος της έλλειψης της ζήτησης, οδηγούνται σε σημαντικές εκπτώσεις προς τους τουρ οπερέιτορς, με αποτέλεσμα να ευτελίζεται το προσφερόμενο προϊόν.
Η πλειονότητα των ξενοδόχων φαίνεται ότι μελετά σχέδια σωτηρίας, τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη συρρίκνωση της σεζόν, τη μείωση προσωπικού και τον περιορισμό του κόστους.
Πάντως, ορισμένοι προορισμοί δείχνουν καλύτερα σημάδια σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της κρίσης, ίσως γιατί δεν είχαν στηριχθεί παραδοσιακά σε συγκεκριμένες αγορές, αλλά επένδυσαν σε νέες.
Για παράδειγμα, το Φαληράκι, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, βασίζονται στη Βρετανική αγορά, όταν απλώς και μόνο “κρυολογεί” οδηγεί, αναπόφευκτα, εκατοντάδες ξενοδόχους στα πρόθυρα “πνευμονικού οιδήματος”. Πόσο μάλλον δε, σήμερα, όπου η Βρετανική τουριστική αγορά αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, λόγω της πτώσης της λίρας έναντι του ευρώ, αλλά και της αναβλητικότητας των Βρετανών να πραγματοποιήσουν διακοπές σε βάρος της τσέπης τους.
Οι μαύρες μέρες στον τουρισμό είναι, πλέον, μια πραγματικότητα, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε σοβαρά, συλλογικά, με πρόγραμμα και όραμα, εάν επιθυμούμε να εξακολουθήσουμε να υπάρχουμε ως προσφιλής τουριστικής προορισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, της Διεύθυνσης της Α' Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και της εξέ...