23 Ιουλ 2012

ΛΥΜΑΤΑ... ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Η ΓΝΩΜΗ
• Ο Βιολογικός στο Βόδι έχει ξεπεράσει προ πολλού τις αντοχές του
• Η επεξεργασία των λυμάτων είναι ελλιπής αφού δεν λειτουργούν όλες οι αντλίες


Άμεσος κι ορατός κίνδυνος για πολύ μεγάλες κι ανεπανόρθωτες ζημιές έχει επισκιάσει την Ρόδο εξαιτίας πολλών λαθών που έχουν γίνει και συνεχίζονται να γίνονται στην εκμετάλλευση του νερού και του αποχετευτικού του νησιού με πολύ πιο σοβαρό την έλλειψη διαχείρισης της λυματολάσπης που χρόνια τώρα πετιέται σε αγροτικές περιοχές, χωρίς καμία επεξεργασία.

Από το 1989 που άρχισε η λειτουργία του Βιολογικού θα έπρεπε να έχει ρυθμισθεί και το πού θα πετιέται η λυματολάσπη, αφού γινόταν και η κατάλληλη επεξεργασία. Σήμερα το 2012 η Εισαγγελία αποφάσισε να διατάξει προκαταρκτική για να βρει τους υπεύθυνους που δεν έφτιαξαν ολοκληρωμένο το έργο του Βιολογικού. Αυτή είναι η Ελλάδα…
Η Ρόδος, και πιθανότατα και άλλοι δήμοι, κινδυνεύουν άμεσα να καταστραφούν εξ αιτίας των διατάξεων του «Καλλικράτη» που δεσμεύουν αποφάσεις και κωλυσιεργούν την άμεση εκτέλεση εργασιών. Αυτό, όμως, το γεγονός δεν αφήνει έξω από την ζώνη ευθύνης τόσο τον δήμαρχο Ρόδου, όσο και τους υπόλοιπους βουλευτές μας και φυσικά τον μόνιμο στη δημόσια διοίκηση του τόπου μας επί μία εικοσαετία, περιφερειάρχη σήμερα, κ. Μαχαιρίδη.
Οι κύριοι αυτοί άφησαν χωρίς διαμαρτυρία να περάσει στη Βουλή και να ψηφισθεί ο Καλλικράτης έτσι όπως τον έφερε η ομάδα Ραγκούση. Καμία παρέμβαση, καμία προσπάθεια αλλαγής άρθρων δυσκίνητων και επώδυνων για την εύρυθμη λειτουργία της αυτοδιοίκησης.

Ο δε σημερινός δήμαρχος Ρόδου επί χρόνια στην Αυτοδιοίκηση, όπως και ο βουλευτής κ. Ζωΐδης, όντας βουλευτές ψήφισαν αδιάβαστοι το νομοσχέδιο καταδικάζοντας τους δήμους και τις επιχειρήσεις τους σε οικονομική κατάρρευση και σε απίθανη δυσλειτουργία.  Κάτι πρέπει να γίνει σύντομα ώστε να αλλάξουν οι γραφειοκρατικοί εγκλωβισμοί και να αποσυμφορηθεί το όλο σύστημα λειτουργίας.
 Σήμερα η ΔΕΥΑΡ που μπήκε στα πλοκάμια του επίτροπου και δεν μπορεί να παρέμβει έκτακτα σε τίποτα, κινδυνεύει με λάθη του νόμου να αφήσει την Ρόδο χωρίς νερό και ακόμα χειρότερα να διαλύσει το οικοσύστημα ρίχνοντας λύματα στις πεντακάθαρες θάλασσες μας.  Τα τελευταία κρούσματα μόλυνσης της θάλασσας σε διάφορα σημεία του νησιού, όπως στην Καλλιθέα, το Φαληράκι, στον κόλπο της Ιξιάς, στο Χαράκι, στο Κιοτάρι, στα Στεγνά, και ανάμεσα Φάνες – Σορωνή, φέρνουν στην επιφάνεια την ωρολογιακή βόμβα που ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκραγεί και να τινάξει κυριολεκτικά στον αέρα, ολόκληρο το νησί.
Στην ύδρευση τα προβλήματα έχουν ήδη γίνει γνωστά. Δεν υπάρχει ευκινησία στην αγορά βενζίνης, ανταλλακτικών, ασφάλτου, στην πρόσληψη έκτακτου προσωπικού και πολλά άλλα που εμφανίζονται καθημερινά. Στην άρδευση η ΔΕΥΑΡ δεν μπορεί να προσλάβει υδρονομείς και καλείται τώρα να φτιάξει δίκτυα για να πάρει το νερό στα χωράφια, που μέχρι τότε θα έχουν ξεραθεί τα δένδρα. Και πάμε τώρα στην αποχέτευση…
Το πρόβλημα έγκειται στη λειτουργία και τα παρελκόμενα  του Βιολογικού καθαρισμού στο μυχό της Καλλιθέας, ο οποίος εξελίσσεται σταδιακά σε μοναδικό υποδοχέα των λυμάτων σχεδόν ολόκληρου του νησιού! Ο εν λόγω βιολογικός κατασκευάσθηκε για την εξυπηρέτηση της πόλεως Ρόδου, της Καλλιθέας και του Φαληρακίου και μάλιστα σε μια εποχή που το ξενοδοχειακό δυναμικό των εν λόγω περιοχών, ήταν το μισό από όσο είναι σήμερα και οι μόνιμοι κάτοικοι πολύ λιγότεροι. Ήδη ο Βιολογικός Καθαρισμός στο Βόδι ξεπέρασε προ πολλού τις αντοχές του και συχνά αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα που τακτοποιούνται όπως-όπως,  ή δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν και ακολουθείται η πρόωρη εκκένωση των δεξαμενών επεξεργασίας των λυμάτων στην θάλασσα.  Αυτή είναι η αλήθεια και δεν ωφελεί πλέον να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, ούτε και να προσποιούμεθα ότι δεν βλέπουμε πέρα από τη μύτη μας. Εδώ και οκτώ μήνες η επεξεργασία των λυμάτων δεν ακολουθεί την σωστή διαδικασία, αφού είναι χαλασμένες και δεν λειτουργούν οι αντλίες σε δύο δεξαμενές του αρχικού σταδίου επεξεργασίας.
Και το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν φτιάχνονται, αλλά στο ότι θα πρέπει να γίνει δημόσιος διαγωνισμός για την επισκευή τους, κάτι που δεν βρίσκει ανταπόκριση από την στιγμή που δεν έχει γίνει η διάγνωση της βλάβης ώστε να προτείνει ο επισκευαστής την τιμή που θέλει. Αυτό σαν ένα παράδειγμα των λαθών του Καλλικράτη. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να εξετασθεί και πάλι η εισήγηση των αρμοδίων υπηρεσιακών υπαλλήλων, που οι άνθρωποι υποστηρίζουν με έμφαση ότι ο Βιολογικός όση επέκταση κι αν του κάνουν δεν πρέπει να γίνει αποδέκτης του αποχετευτικού όλου του νησιού. Και εξηγούν με απλή θεωρία ότι σε περίπτωση βλάβης της ΔΕΗ και πιθανού μπλάκ- άουτ, τότε ο Βιολογικός θα μπορέσει να λειτουργήσει γιατί έχει δικές του ηλεκτρογεννήτριες, αλλά τα αντλιοστάσια και οι ενδιάμεσοι σταθμοί που βρίσκονται σε τακτά σημεία του αποχετευτικού αγωγού θα υπερχειλίσουν και τα λύματα ή θα διοχετευτούν στη θάλασσα με παράπλευρο αγωγό, ή θα κατακλύσουν τους δρόμους και τα χωράφια.
Για τους ειδικούς η Ρόδος θα έπρεπε να κατασκευάσει ένα δεύτερο Βιολογικό κάπου στον Αρχάγγελο ή και πιο μακριά για να μην έχει πρόβλημα με ενδιάμεσους σταθμούς.
Οι τεχνικοί υποστηρίζουν ότι ο Βιολογικός στην Καλλιθέα δεν μπορεί ακινδύνως να αντέξει την επεξεργασία των λυμάτων της Ιαλυσού, της πόλεως Ρόδου και …όλης της ανατολικής πλευράς του νησιού. Όμως οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι για λόγους ρουσφετολογικούς – πελατειακούς επιμένουν στην  …εύκολη  λύση με το επιχείρημα ότι ήδη υπάρχουν εξασφαλισμένα μερικά εκατομμύρια ευρώ για την επέκταση του Βιολογικού, ώστε να αυξηθεί η δυνατότητα επεξεργασίας νέων μεγάλων ποσοτήτων βοθρολυμάτων!
Παραμένει δε αναπάντητο το «γιατί, αφού υπάρχουν χρήματα, δεν κατασκευάζεται ένας νέος Βιολογικός, στην μέση της ανατολικής πλευράς του νησιού για την εξυπηρέτηση των όντως υπαρκτών αναγκών; Και με τη Νότια Ρόδο τι θα γίνει τελικά – και τι γίνεται σήμερα; Πότε τακτοποιούνται τα τεραστίων ποσοτήτων λύματα; Θα μεταφερθούν κι’ αυτά στην Καλλιθέα, ή θα αποβάλλονται ζωντανά στη θάλασσα, όπως ήδη συμβαίνει σε ορισμένες περιπτώσεις, με ολέθριες συνέπειες για το μέλλον του ροδιακού τουρισμού; Σ’ αυτά τα ερωτήματα λογική απάντηση δεν έχει ακουσθεί.. Απλώς δηλώνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος: Δυστυχώς όμως λένε ψέματα.
Αυτά όσον αφορά το Βιολογικό σταθμό και τις εγκαταστάσεις του.
Όμως υπάρχει κι άλλο πρόβλημα που παραμένει άλυτο από την κατασκευή του!!! Κανένας νομάρχης, περιφερειάρχης, δήμαρχος, κανένας δεν έδωσε λύση στην διαχείριση της λυματολάσπης. Ό,τι απομένει από την επεξεργασία των λυμάτων φορτώνεται και πηγαίνει σε μία, σήμερα, περιοχή (Λούκα) όπου πετιέται σε αγροτικές και δασικές εκτάσεις, χωρίς να υπάρξει προετοιμασία του εδάφους και η κατάλληλη διαχείριση της λυματολάσπης.
Η δυσοσμία στην περιοχή είναι αφόρητη και φυσικά έντομα και τρωκτικά κάνουν …πάρτι. Όμως ο κίνδυνος, η λυματολάσπη αυτή να απορροφηθεί από το έδαφος και να φτάσει στους υδροφόρους ορίζοντες της περιοχής όπου υπάρχουν και τα περισσότερα αντλιοστάσια νερού είναι πολύ ορατός. Τότε, όμως, θα είναι αργά. Πολύ αργά…
Η ευθύνη των διατελεσάντων δημάρχων, νομαρχών, περιφερειαρχών, αλλά και βουλευτών μαζί με τα επιτελεία τους είναι πολύ μεγάλη και θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αυτό που πάει να γίνει με το Βιολογικό στο Βόδι είναι έγκλημα που θα το πληρώσει ανυπολόγιστα όλη η Ρόδος. Αρκεί μόνο ένα τυχαίο γεγονός, μια βλάβη, μια αβλεψία…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, της Διεύθυνσης της Α' Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και της εξέ...