29 Μαΐ 2013

"ΓΙΑΤΙ Η ΓΙΑΓΙΑ ΔΕΝ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ;"

Το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας ασθενών με άνοια , Αρσινόη, της εταιρείας Ανάπτυξης Κοινοτικών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων «Πανάκεια» υλοποίησε το πρόγραμμα «Μαθαίνω για τη νόσο Alzheimer: Γιατί η γιαγιά δε θυμάται το όνομά μου» στο 1ο Δημοτικό σχολείο Καλυθιών.
Ειδικότερα το ειδικευμένο προσωπικό του Κέντρου Αρσινόη πραγματοποίησε το πρόγραμμα. Σε όλα τα τμήματα του Δημοτικού σχολείου.
Η παρέμβαση διάρκειας 40-45 λεπτών στόχευε στην ενημέρωση των παιδιών για τη νόσο Alzheimer και τις συνέπειες αυτής τόσο στο ίδιο το άτομο όσο και στην οικογένειά του , καθώς και στην αναγνώριση και διαχείριση των δικών τους συναισθημάτων απέναντι στη νόσο.
Στη διάρκεια του προγράμματος , τα παιδιά γνώρισαν τον Ιάσωνα , του οποίου η γιαγιά πάσχει από τη νόσο Alzheimer μέσα από το βιβλίο «Μαθαίνω για τη νόσο Αλτσχάιμερ» της Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών Αθηνών και της συγγραφέως κας Όλγας Λυμπεροπούλου, Γνωστική Νευροψυχολόγος και Γενική Γραμματέας της Εταιρείας. Στη συνέχεια ,τα παιδιά με την καθοδήγηση των συντονιστών  και των εκπαιδευτικών έπαιξαν παιχνίδια μνήμης και ζωγράφισαν για τον παππού και τη γιαγιά .
Τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου συμμετείχαν  με ενθουσιασμό σε όλες τις δραστηριότητες του προγράμματος , έθεσαν τα ερωτήματά τους και ανέφεραν ακόμη και προσωπικές εμπειρίες. Αξιοσημείωτο είναι πως  κάποια παιδιά δήλωσαν ότι είχαν ή έχουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον τουλάχιστον έναν ανοϊκό ασθενή και μοιράστηκαν στην και πως επιδρά στην ζωή τους.
Τα παιδιά όλων των τμημάτων είχαν την ευκαιρία  από το ειδικευμένο προσωπικό του Κέντρου Αρσινόη να ενημερωθούν για τη νόσο Αλτσχάιμερ που τόσους ηλικιωμένους ανθρώπους ταλαιπωρεί τα τελευταία χρόνια καθώς και για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να βοηθούν τους ηλικιωμένους συγγενείς, γιαγιάδες και παππούδες, που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα.

Ευχαριστούμε θερμά την Εταιρεία Ανάπτυξης Κοινοτικών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων «Πανάκεια» και το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ασθενών με Άνοια «Αρσινόη» για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος στο χώρο του σχολείου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, της Διεύθυνσης της Α' Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και της εξέ...