15 Ιαν 2014

"ΤΟ ΠΡΟΣΗΜΟ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΟ"

ΣΥΝΤΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "Η ΓΝΩΜΗ"

«Θετικό είναι το πρόσημο για την δημοτική αρχή της Ρόδου» δηλώνει στη Γνώμη ο χωρικός αντιδήμαρχος Καλλιθέας Δώρος Κωνσταντίνου γιατί όπως εξηγεί ενώ μειώθηκαν οι δαπάνες, ο δήμος κατάφερε και αύξησε τα έσοδα του για έργα και δράσεις. Ο κ. Κωνσταντίνου μιλά για τεράστια βήματα που έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια στο δήμο. Εκεί που παρουσιάστηκε πρόβλημα ήταν στην καθημερινότητα, κυρίως στην καθαριότητα όπου παρά τον υπερβάλλοντα ζήλο των εργαζομένων, δεν μπόρεσε ο δήμος σε πολλά σημεία να ανταπεξέλθει.
Στην συνέντευξη του στη Γνώμη ο Δώρος Κωνσταντίνου μιλά για την χωρική ενότητα της Καλλιθέας που εποπτεύει. Τη χαρακτηρίζει δύσκολη και με ιδιαιτερότητες και κυρίως την συγκρίνουν , όπως σημειώνει, με τον τέως δήμο, εύρωστο οικονομικά και με σημαντικά έργα. «Προσωπικά, είμαι ευχαριστημένος από τις προσπάθειες που καταβάλαμε εγώ και οι συνεργάτες μου και στα τρία δημοτικά διαμερίσματα. Τους επόμενους μήνες και μέχρι την λήξη της θητείας μας, θα δημοπρατηθούν έργα που αφορούν κυρίως τα οδικά δίκτυα και έργα αντιπλημμυρικά» δηλώνει και κάνει ιδιαίτερη μνεία στο Παλέ ντε Σπορ που παραδίδεται μέσα στον Γενάρη: « Θα δώσει πνοή στον, αθλητισμό, πολιτισμό αλλά και στον εναλλακτικό τουρισμό. Είναι ένα όνειρο ετών, που σήμερα γίνεται πραγματικότητα».  Ο αντιδήμαρχος μιλά για τις προσεχείς δημοτικές εκλογές: «Ο δήμος μας δεν έχει ανάγκη μόνο από συμβούλους που φοράνε κουστούμια και γραβάτες πηγαίνοντας σε εκδηλώσεις, έχει ανάγκη από ανθρώπους που να μπορούν να κατανοήσουν το ρόλο τους. Να κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας, αλλά και την αυτογνωσίας μας, κι αν δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε οι ίδιοι, να υποχωρούμε με ψηλά το κεφάλι». Τις δικές του αποφάσεις θα τις λάβει μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου…
Χαρακτηρίζει ως πολύ ισχυρή υποψηφιότητα, αν υλοποιηθεί, της Μίκας Ιατρίδη στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον του δωδεκανησιακού ποδοσφαίρου…



Πως κρίνετε τα τρία χρόνια της δημοτικής αρχής στο Καλλικρατικό δήμο της Ρόδου;
Τα τρία χρόνια της Δημοτικής αρχής τα θεωρώ θετικά. Έπρεπε μέσα σε αυτά τα χρονικά περιθώρια να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα , όχι μόνο για το δήμο μας αλλά για όλη την Ελλάδα, διότι ουσιαστικά ο δήμος μας είναι μια μικρογραφία της πατρίδας μας. Είχαμε να διαχειριστούμε την κρίση, την μείωση πόρων (ΚΑΠ, ΣΑΤΑ κλπ). Είχαμε μείωση 30% του προσωπικού, ανεξόφλητες υποχρεώσεις προς τρίτους και υψηλό δανεισμό. Έπρεπε να μειώσουμε τις Δαπάνες μας, αλλά ταυτόχρονα να αυξήσουμε τα έσοδα για την χρηματοδότηση έργων και δράσεων. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα συν της άλλης ότι αυξήθηκαν οι αρμοδιότητες του Καλλικράτη, θεωρώ ότι το πρόσημο είναι θετικό για την Δημοτική Αρχή.
Τι θα έπρεπε να είχε γίνει όλα αυτά τα χρόνια στο δήμο και δεν έγινε;
Οργανωτικά και Διοικητικά γίνανε τεράστια βήματα. Όπως η βιωσιμότητα του Δήμου (εξόφληση χρεών, η φερεγγυότητα του Δήμου, η πληρωμή του προσωπικού, τα ενταγμένα έργα, η μερική ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, οι κοινωνικές δομές, οι παιδικοί σταθμοί στους οποίους πραγματοποιήθηκε η απορρόφηση των παιδιών). Η Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού έχει άμεση συνάρτηση με την «Καθημερινότητα», την επαφή με τον πολίτη. Είναι ένα κομμάτι που θα μπορούσαμε να πάμε καλύτερα διότι παρουσιάστηκαν πολλά προβλήματα σε πολλές ενότητες και κυρίως στην πόλη της Ρόδου, όσον αφορά την καθαριότητα που σε γενικές γραμμές ενώ η δημοτική αρχή και η δημοτική μηχανή δούλεψε με υπερβάλλοντα ζήλο από πολλούς υπαλλήλους του Δήμου, δεν μπορέσαμε σε πολλά σημεία να ανταπεξέλθουμε. Θεωρώ, ότι είναι ένα κομμάτι που εάν το είχαμε βγάλει εις πέρας θα είχαμε καλύτερη εικόνα και θεωρώ ότι μας αδικεί.
Πολλά παράπονα ακούγονται ότι θα έπρεπε να είχαν δοθεί αρμοδιότητες και πόροι στα τοπικά συμβούλια. Τι λέτε;
Σε κάθε διοικητική μεταρρύθμιση υπάρχει μια τάση συγκέντρωσης σε όλα τα επίπεδα. Έτσι έγινε και στον δικό μας Δήμο. Σε δεύτερη φάση, πρέπει να ασκηθεί πίεση στο υπουργείο να προβεί σε μια νομοθετική ρύθμιση , ώστε τα τοπικά συμβούλια, να αποκτήσουν ουσιαστικό ρόλο και να απεμπλακεί το δημοτικό συμβούλιο, αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να έχει ένα στρατηγικό ρόλο.
Είστε χωρικός αντιδήμαρχος Καλλιθέας. Πως είναι η κατάσταση εκεί;
Η Δημοτική ενότητα Καλλιθέας, θεωρώ πως είναι μια πάρα πολύ δύσκολη περιοχή και με πολλές ιδιαιτερότητες. Είναι η συνέχεια της πόλης της Ρόδου, με μεγάλη οικιστική ανάπτυξη που είναι σε εκτός σχεδίου περιοχές. Οι απαιτήσεις των πολιτών μας είναι μεγάλες, όσον αφορά το οδικό δίκτυο, την Ύδρευση και πολλές φορές θεωρώ δικαιολογημένα ότι δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε, διότι δεν υπάρχουν οι πόροι. Μέσα σε όλα αυτά τα δεδομένα οι πολίτες έρχονται να μας συγκρίνουν με το πρώην Δήμο Καλλιθέας, έναν δήμο πετυχημένο Δήμο με πολύ υψηλό προϋπολογισμό αλλά κ αι Απολογισμό έργων από τους πιο εύρωστους οικονομικά δήμους στα Δωδεκάνησα. Αυτό είναι κοινό μυστικό όλων μας, και θεωρώ πως είναι άδικο να συγκρίνουν το πριν και το τώρα! Προσωπικά, είμαι ευχαριστημένος από τις προσπάθειες που καταβάλαμε εγώ και οι συνεργάτες μου και στα τρία δημοτικά διαμερίσματα και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό της Δημοτικής Ενότητας Καλλιθέας, για την υπέρβαση να ανταπεξέλθουν στη νέα τάξη πραγμάτων. Τους επόμενους μήνες και μέχρι την λήξη της θητείας μας, θα δημοπρατηθούν έργα που αφορούν κυρίως τα οδικά δίκτυα και έργα αντιπλημμυρικά. Τέλος, η ειδική μνεία που πρέπει να κάνω στο Παλέ ντε Σπορ της Καλλιθέας που θα αποτελέσει την Ναυαρχίδα των Αθλητικών Έργων σε ολόκληρο το νησί. Πρόκειται για ένα χρηματοδοτούμενο έργο που οραματίστηκε ο πρώην Δήμαρχος Καλλιθέας Γιάννης Ιατρίδης και έχει την τύχη να το ολοκληρώσει ο σημερινός Δήμαρχος Στάθης Κουσουρνάς. Το Παλέ ντε Σπορ που μέσα στο μήνα Γενάρη, θα παραδοθεί , θα στεγάσει τα όνειρα όλων μας. Θα δώσει πνοή στον, αθλητισμό, πολιτισμό αλλά και στον εναλλακτικό τουρισμό. Είναι ένα όνειρο ετών, που σήμερα γίνεται πραγματικότητα.
Σε λίγους μήνες από σήμερα θα έχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές. Θα είστε ξανά υποψήφιος στον δήμο Ρόδου; Σας ερωτώ γιατί πριν από αρκετό καιρό, αν θυμάμαι καλά, είχατε πει ότι θα αφήνατε τον δήμο. Αν είστε ξανά υποψήφιος θα είστε και πάλι με τον σημερινό δήμαρχο;
Η ενασχόληση με την Αυτοδιοίκηση είναι μια δύσκολη υπόθεση. Όλοι πρέπει να καταλάβουμε ότι τίποτα δεν λειτουργεί με αυτόματο πιλότο. Αυτονόητο και δεδομένο δεν είναι τίποτα. Όσοι αποφασίζουν να ασχοληθούν με την Αυτοδιοίκηση γενικότερα πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο και τέτοια ανακλαστικά προκειμένου να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των καιρών. Ο δήμος μας δεν έχει ανάγκη μόνο από συμβούλους που φοράνε κουστούμια και γραβάτες πηγαίνοντας σε εκδηλώσεις, έχει ανάγκη από ανθρώπους που να μπορούν να κατανοήσουν το ρόλο τους. Να κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας, αλλά και την αυτογνωσίας μας, κι αν δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε οι ίδιοι, να υποχωρούμε με ψηλά το κεφάλι. Όσον αφορά για το εάν είμαι ξανά υποψήφιος, τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρω μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Θεωρώ ότι το τοπίο των εκλογών είναι ακόμη θολό και μέχρι τότε όλα θα έχουν ξεκαθαρίσει.
Πως θα βλέπατε μια υποψηφιότητα της Μίκας Ιατρίδη στην περιφέρεια;
Εάν αποφασίσει η Μίκα Ιατρίδη να είναι υποψήφια στην περιφέρεια, θα είναι μια πολύ ισχυρή υποψηφιότητα και με μεγάλη δυναμική, δεδομένου όχι μόνο τις αντιμνημονιακές θέσεις της που τις αφουγκράστηκε ο Δωδεκανησιακός λαός, αλλά και τις πολιτικές της θέσεις. Είναι ένα ιδιαίτερα αγαπητό πρόσωπο και αυτό είναι ευρέως γνωστό και σε μια υποτιθέμενη υποψηφιότητα της θα συγκεντρώσει πολιτικά στελέχη από όλους τους πολιτικούς χώρους που θα την πλαισιώνουν.
Η σχέση μου με την οικογένεια της είναι ιδιαίτερη και προσωπικά θα ήμουν ευτυχής, εάν τελικά αποφασίσει να κατέβει στις εκλογές της περιφέρειας.


Και με την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Δωδεκανήσου τι γίνεται;
Ως γνωστών στην ΕΠΣΔ οι εκλογές του Ιουνίου θεωρούνται ως μη γενόμενες. Αυτή τη στιγμή διοικεί η παράταξη μου, αποτελούμενη από άξια και ικανά στελέχη, τα οποία μπορούν και ανταποκρίνονται στις ανάγκες του δωδεκανησιακού ποδοσφαίρου. Με δηλώσεις μου ξεκαθάρισα ότι δεν θα είμαι υποψήφιος και τα ηνία της παράταξης τα έχει αναλάβει ο Παναγιώγης Διακοφώτης, ένας άνθρωπος του ποδοσφαίρου με πολλές ικανότητες και δυνατότητες, διάθεση για προσφορά στον αθλητισμό. Θεωρώ ότι υπάρχει μια τέτοια δυναμική, που δεν έχει αντίπαλο και θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος.  Οι συνεργάτες που έχει επιλέξει είναι ότι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή για το χώρο του ποδοσφαίρου μας. Θεωρώ ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014 θα γίνουν οι εκλογές στην Ένωση και βλέπω με αισιοδοξία το μέλλον του Δωδεκανησιακού ποδοσφαίρου διότι έχουν την διάθεση για δουλειά. Είναι όλοι τους ηθικοί άνθρωποι με αξίες και θεωρώ ότι θα τα καταφέρουν. Εγώ θα είμαι δίπλα τους, όποτε κι αν μου ζητηθεί, διότι και τους πιστεύω και τους εμπιστεύομαι.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

as eine kalla o ethelontismos ton polyton

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, της Διεύθυνσης της Α' Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και της εξέ...