13 Φεβ 2014

Ο ΧΩΡΙΣΜΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ



Οι γονείς μου δεν είναι πια φίλοι
Συγγραφέας:JenniferMoore-Mallinos
Μετάφραση: Παρασκευή Αυγουστίνου
Εικονογράφος: MartaFabrega
Εκδόσεις : Σαββάλας 2006
Άλλο ένα πολύ όμορφο βιβλίο, που αφορά στις ανθρώπινες σχέσεις, ειδικότερα σε σχέσεις ανάμεσα σε γονείς. Ένα μικρό παιδί βιώνει τα προβλήματα, τις διαφωνίες, τους καυγάδες και τελικά τον αποχωρισμό. Κι εκεί που νόμιζε πως όλα στη ζωή του είναι τέλεια ,ξαφνικά όλα αλλάζουν. Βλέπει επίσης  τι περνάει αυτός που μένει πίσω : στη συγκεκριμένη περίπτωση η μαμά,  γεμάτη  απογοήτευση, νιώθοντας την απόρριψη. Το παιδί προσπαθεί να καταλάβει, αποτραβιέται , νιώθει ενοχές. Όμως τελικά το ζευγάρι καταφέρνει μετά το χωρισμό να ισορροπήσει και να κρατήσει  ο καθένας το ρόλο που έχει αναλάβει απέναντι στο παιδί τους. Βάζουν στην άκρη τις διαφορές τους και κοιτάζουν  το συμφέρον και την ψυχική ηρεμία  του παιδιού. Τότε κι εκείνο σιγά σιγά  σιγουρεύεται πως δε φταίει  το ίδιο και παρόλα όσα έχουν συμβεί ,οι γονείς του το αγαπούν και το νοιάζονται. Κι έτσι συμφιλιώνεται με το χωρισμό (και ίσως  το διαζύγιο) αρκετά ανώδυνα.
Όλα αυτά δίνονται μέσα από το βιβλίο με τρόπο απλό, έτσι που μπορούν πολλά παιδιά που βρίσκονται στην ίδια θέση να ταυτιστούν με την ηρωίδα μας. Και να νιώσουν ανακούφιση. Σίγουρα αποτελεί ένα πολύ καλό εργαλείο στα χέρια γονιών κι εκπ/κών που δε γνωρίζουν πώς, ή δε βρίσκουν τρόπο να θίξουν το ζήτημα αυτό στα παιδιά τους!

Το Β1 τμήμα του 2ου Δ.Σ Καλυθιών Ρόδου επεξεργάστηκε το θέμα με αφορμή το βιβλίο αυτό. Τα παιδιά-σαν μικροί συγγραφείς- έφτιαξαν ένα δικό τους παραμύθι!! Του έδωσαν τον τίτλο « Η Χιονούλα στη χώρα των καλικάτζαρων». Ένα μικρό κορίτσι , η Χιονούλα, βιώνει το χωρισμό των γονιών της, το άγχος της αλλαγής της ζωής της και το κυριότερο, της λείπει η μαμά της. Όμως σιγά σιγά οι ισορροπίες επανέρχονται και το κορίτσι νιώθει ξανά την αγάπη και των  δύο γονιών της, ανεξάρτητα αν μένουν σε διαφορετικά σπίτια. Τις ζωγραφιές επιμελήθηκε η μαθήτρια της πρώτης Γυμνασίου , Βλαχίδη Αγγελική. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, της Διεύθυνσης της Α' Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και της εξέ...