24 Νοε 2022

ΧΩΡΙΟ Η ΠΟΛΗ ΜΕ ΦΡΙΚΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ;

 Η επιστροφή του blog στον σχολιασμό της τοπικής επικαιρότητας, λογικά θα έπρεπε να ξεκινήσει με τα δυσάρεστα γεγονότα των τελευταίων μηνών που έφεραν τον τόπο μας στην επικαιρότητα, για λάθος λόγους. Επειδή όμως οι δύο δολοφονίες σε Φαληράκι και Καλυθιές είναι πλέον στα χέρια της δικαιοσύνης ας ασχοληθούμε με ένα πρόβλημα διαχρονικό χωρίς διάθεση για επίλυση.

Από νωρίς το πρωί, μέχρι αργά το βράδυ οι κεντρικοί δρόμοι του οικισμού χαρακτηρίζονται από κυκλοφοριακή συμφόρηση που προκαλεί η πληθώρα οχημάτων, η έλλειψη χώρων πάρκινγκ, η αναρχία στον τρόπο στάθμευσης, η απουσία ελέγχων και η αδυναμία να σχεδιαστεί μία νέα πραγματικότητα για τον τόπο. 
Πλέον τα κυκλοφοριακά προβλήματα εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια πεζών και οχημάτων και κυρίως για μικρά παιδιά που είτε παίζουν είτε κατευθύνονται σε κάποια δραστηριότητα. 
Ο κεντρικός δρόμος της 28ης Οκτωβρίου με κατεύθυνση από το ταχυδρομικό πρακτορείο προς την πλατεία έχει μικρύνει αφού οδηγοί παρκάρουν και στις δύο κατευθύνσεις είτε για να κάνουν απαραίτητες δουλειές ή απλά για να πιούν καφέ και αλκοόλ. Τα μεγάλα οχήματα τροφοδοσίας καταστημάτων, τα λεωφορεία, τα φορτηγά που μεταφέρουν οικοδομικά υλικά ή μπάζα αδυνατούν να κινηθούν στον συγκεκριμένο δρόμο αλλά και στην οδό που οδηγεί προς το νεκροταφείο.
Η τοπική αρχή σε συνεργασία με τον κεντρικό δήμο αρνείται να δει το πρόβλημα και να λάβει μέτρα όπως η επανατοποθέτηση πινακίδων για στάθμευση μόνο στη μία πλευρά των οδών αλλά και να απαιτήσει καθημερινούς ελέγχους από όργανα της Τροχαίας Ρόδου μέχρι να συνειδητοποιήσουν οι οδηγοί ότι δεν μπορούν να αφήνουν τα οχήματά του όπου τους... βολεύει. 

Μέτρα πρέπει να ληφθούν άμεσα και έξω από τα δύο δημοτικά σχολεία του χωριού τις ώρες άφιξης και αναχώρησης των μαθητών αφού η κατάσταση με τα πολλά οχήματα, την απουσία σχολικών τροχονόμων και τα φορτηγά που κατευθύνονται από και προς τα λατομεία δημιουργούν συνθήκες πρόκλησης σοβαρών ατυχημάτων. 
Μεγάλα ζητήματα υπάρχουν και στην οδό Ελεούσης που οδηγεί από την πλατεία προς το πρώην στρατόπεδο μια και ο δρόμος είναι σχεδόν αδύνατον να τον διασχίσουν ταυτόχρονα δύο αυτοκίνητα. Γολγοθάς είναι και η προσπάθεια να κατευθυνθεί όχημα από την πλατεία προς το Ιατρείο.  

Φυσικά οι ευθύνες των οδηγών είναι τεράστιες αφού η νοοτροπία, σχεδόν όλων μας, είναι "να κάνω τη δουλειά μου και ας ταλαιπωρηθεί ο άλλος" αλλά πρέπει επιτέλους να μπει ένα τέρμα στην αναρχία των δρόμων και να ληφθούν συγκεκριμένα χρόνια. 
Εδώ και σχεδόν 15 χρόνια το χωριό υποφέρει από τα οχήματα και την έλλειψη πολιτικής διάθεσης για λήψη μέτρων.
Την τελευταία φορά που έγινε προσπάθεια να μπει τάξη ήταν επί δημαρχίας Ιατρίδη όταν δημιουργήθηκε κυκλοφοριακή μελέτη με σήμανση, μονοδρομήσεις δρόμων, συγκεκριμένες θέσεις στάθμευσης, παρουσία δημοτικών αστυνόμων αλλά και αυτή η προσπάθεια ΑΠΕΤΥΧΕ αφού δεν υπήρχε η πολιτική βούληση για εφαρμογή της μελέτης.
Οι μονόδρομοι καταργήθηκαν, οι σημάνσεις αποκαθηλώθηκαν, οι θέσεις στάθμευσης εγκαταλήφθησαν και τα πρόστιμα πετάχτηκαν στα καλάθια του δημαρχείου. Δεν ήταν εποχές για να "χαλάνε καρδιές και σχέσεις". 
Από τότε παρακολουθούμε το χάος, κάνουμε δύσκολη τη ζωή μας και αφήνουμε το κέντρο του οικισμού να μαραζώνει. 
Ο τόπος "πεθαίνει" κάτω από ρόδες και λαμαρίνες. Θα βρεθεί κάποιος να του δώσει το... φιλί της ζωής; Δεν ζούμε πλέον σε χωριό, αλλά σε μία μικρογραφία μεγάλης πόλης. 

Αν η δημοτική αρχή και το τοπικό συμβούλιο Καλυθιών δεν αποφασίσουν να ασχοληθούν σοβαρά με το οξύ κυκλοφοριακό πρόβλημα, με προτάσεις και λύσεις τότε το κέντρο της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας του τόπου μας θα μαραζώσει όσες επενδύσεις κι αν γίνουν από ιδιώτες.
Το πρόβλημα είναι δεδομένο, απουσιάζουν αυτοί που θα βρουν λύσεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, της Διεύθυνσης της Α' Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και της εξέ...