10 Απρ 2008

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 1940

Στο αρχείο μου βρήκα μία φωτογραφία από το κατηχητικό σχολείο Καλυθιών το 1940, δηλαδή 70 χρόνια πριν





ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟΝ ΣΑΡΑΝΤΑΠΗΧΟ













Σήμερα λέω να σας πάω μία βόλτα στον Σαραντάπηχο που βρίσκεται στο δρόμο προς τον Αϊ Γιάννη, πολύ κοντά στα λατομεία.
Εκεί στα τέλη της δεκαετίας του '60 ο συμπατριώτης μας αρχαιολόγος Κώστας Φωτίου ανακάλυψε αρχαία τείχη, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα για την προστασία και την ανάδειξή τους.
Οπως γράφει ο δήμος στο site του, ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής συγκαταλέγονται ο αρχαιολογικός χώρος στη θέση Σαραντάπηχος, κοντά στο χωριό Καλυθιές, που πιστεύεται ότι αποτελεί τμήμα ακρόπολης της αρχαϊκής εποχής. Στη θέση αυτή το 2001 έχουν βρεθεί από μαθητές και παραδοθεί στην Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων τέσσερα χάλκινα νομίσματα. Πρόκειται για χάλκινα ρωμαϊκά νομίσματα του Αυτοκράτορα Κωνσταντίου Β' (337-361 μ.Χ), που απεικονίζουν την προτομή του και στον οπισθότυπο δυο στρατιώτες με λάβαρο.


Οσοι μπορείτε, πηγαίνετε μία βόλτα στον Σαραντάπηχο, αξίζει τον κόπο. Είναι κομματι της ιστορίας μας.

ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ

Μπείτε στην ιστοσελίδα του δήμου, στην παρακάτω διεύθυνση, και διαβάστε με προσοχή την έρευνα που έχουν το θράσος και παρουσιάζουν σαν σοβάρη.

http://www.faliraki.gr/Repository/Attachments/Announcements/A305/erotim.pdf

Η έρευνα είναι τουλάχιστον για γέλια.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2006 με 80 ερωτηματολόγια στην αγγλική και ιταλική γλώσσα που συμπλήρωναν μόνοι τους οι τουρίστες στις παραλίες και τα ξενοδοχεία της περιοχής μας.
Την συλλογή και διάθεση των ερωτηματολογίων έκαναν τα μέλη της Αστική μη Κερδοσκοπικής εταιρείας του δήμου, ενώ την επεξεργασία των ερωτηματολογίων είχαν οι Τσαμπίκα Καραγεώργη και Κατερίνα Τσακμακίδου από το γραφείο προγραμματισμού.
Η έρυενα έλαβε χώρα σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες στα πλαίσια του χρηματοδοτούμενου προγράμματος SUVOT με συνχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το πρόγραμμα INTERREG iiiC.
Αυτοί που απάντησαν στα ερωτηματολόγια προερχόταν σε μεγάλο ποσοστό από την Μεγάλη Βρετανία και την Ιταλία. Και έμειναν στην περιοχή μας διάστημα δύο εβδομάδων.
Όπως αναφέρουν στις απαντήσεις τους κατά τη διάρκεια των διακοπών αναζητούν κυρίως τη θάλασσα, τις παραλίες, τη χαλάρωση και την όμορφη φύση.
Το εντυπωσιακό είναι ότι υπάρχει μεγάλος βαθμός ικανοποίησης για τομείς όπως η καθαριότητα η ασφάλεια, το τοπίο, το σχέδιο πόλης, τις πράσινες περιοχές, την τέχνη και τον πολιτισμό, καθώς και την ησυχία. Οι απαντήσεις σε συγκεκριμένη ερώτηση έρχονται σε αντίθεση που όσα αντικρίζουμε καθημερινά γύρω μας και αφορούν την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.
Σε ποσοστό 97% οι τουρίστες που ρωτήθηκαν δήλωσαν ικανοποιημένοι από την περιβαλλοντική κατάσταση στο Φαληράκι και το δήμο Καλλιθέας. Αυτό σημαίνει ότι όλα πάνε καλά και δεν υπάρχουν προβλήματα…
Η μόνη λογική εξήγηση που μπορεί να δοθεί για το άριστο περιβάλλον που βρήκαν οι τουρίστες, είναι ότι διέμεναν σε πολυτελή ξενοδοχεία της λεωφόρου Καλλιθέας και οι παραστάσεις τους αφορούσαν μόνο τους χώρους εντός και γύρω από αυτά.
Η ερεύνα όπως παρουσιάστηκε στην επίσημη ιστοσελίδα, και με την αρίθμηση που υπάρχει στις σελίδες δίνει την αίσθηση ότι γίνεται μία προσπάθεια να πειστούμε όλοι πως το περιβάλλον στην περιοχή μας είναι σε άριστη κατάσταση.


Διαβάστε και τι έγραψε κάποιος.... βρωμόστομος στην εφημερίδα Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ

ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΣΚ...ΤΑ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΣΑΣ

Μα καλά μας περνάνε για ηλίθιους μ’ αυτή την έρευνα που ανακοι­νώσανε! Τόση ηλιθιότητα μαζεμένη πρώτη φορά βλέπω. Στοιχεία και απο­τελέσματα που κάνουν ΜΠΑΜ από μακριά ότι η έρευνα είναι φτιαχτή ή έγινε από μεθυσμένους υπαλλήλους!
Έχω 4 πολύ απλές ερωτήσεις, και όπως όλοι οι δημότες πε­ριμένω μια απάντηση:
1. Γιατί με τόση καθυστέρηση η ανακοί­νωση; (τι στο διάολο 19 μήνες θέλετε για να μαγειρέψετε τα νούμερα από 80 ερωτη­θέντες, σας είχα για καλύτερους!)
2. Γιατί ψηφήσανε μόνο 80 άτομα; το δείγμα δεν είναι καθόλου αντιπρο­σωπευτικό, και αυτό το ξέρουν όσοι κάνουν έρευνες! (στην εκκλησιά να πη­γαίνατε πιο πολλοί θα ψηφίζανε)
3. Η έρευνα έγινε τον Αύγουστο με μαστουρωμένους Άγγλους και ξεσα­λωμένους Ιταλούς! (γιατί όχι Μάιο ή Οκτώβριο;)
4. Σε κανένα πίνακα δεν υπάρχει ούτε μια αρνητική απάντηση μόνο καλά και πολύ καλά (μάλλον έχουμε γίνει monte carlo!)
Να πάρουμε τους πίνακες ένα-ένα για να γελάσουμε παρέα
ΠΙΝΑΚΑΣ 8. ΕΙΔΟΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ
Ποσοστό 11% δήλωσε αλλού, (δηλαδή που στο διάολο έμενε;)
ΠΙΝΑΚΑΣ 12. ΛΟΓΟΙ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ
Αγορές 5%, (μη μου πείτε ότι ο Ιταλός ήρθε στην Ελλάδα για να ψωνίσει! Σουβλά­κια θα ψωνίσει ή ελιές τσακιστές;)
ΠΙΝΑΚΑΣ 13. ΤΙ ΑΝΑΖΗΤΑΤΕ ΣΤΙΣ ΔΙ­ΑΚΟΠΕΣ
Ποδηλατικός τουρισμός 3%; (στην Ελ­λάδα ποδήλατο; Mας δουλεύετε ρε;)
Δυνατότητα πρόσβασης για τα άτομα ειδικές ανάγκες ΑΜΕΑ 5%, (εάν είσαι ανάπηρος πας Δανία, Σουηδία, Βέλγιο, Φι­λανδία και γενικά ΕΥΡΩΠΗ! και όχι Ελλά­δα)
Δυνατότητες για αθλητικές δραστηρι­ότητες 3%, (γιατί το κάζο που πάθαμε με τα island games δεν μας έφτασε; Ή για το κλειστό γυμναστήριο του δήμου μας;)
Φύση (πρασινάδα, λόφοι και πάρκα) 27%;;;;;;;; (Το μοναδικό πάρκο που έχει όλο το νησί της Ρόδου, είναι στο Ροδίνι, και σ’ αυτό δεν μπαίνεις μέσα για να μην κολλή­σεις καμιά αρρώστια!)
ΠΙΝΑΚΑΣ 16. ΠΟΛΗ-ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙ­ΒΑΛΛΟΝ:
Πράσινες περιοχές και οδική συντή­ρηση, (έχει ο Ιταλός την Autostrada και αφού είδε την Ρόδου-Λίνδου και την Λε­ωφόρο Καλλιθέας έφυγε ικανοποιημένος, καλά ότι πείτε!)
Διαδρομές πεζοπορίας και ποδηλασί­ας (στα υπέροχα και ελεύθερα από εμπόδια πεζοδρόμιά μας)
Πρόσβαση για άτομα με ειδικές ανά­γκες (πρόσβαση για ΑΜΕΑ στην Καλλι­θέα!)
Τοπίο και σχέδιο πόλης, (εδώ πρέπει να πάρω φόρα και να χτυπάω το κεφάλι μου στο τοίχο)
Καθαριότητα (ευτυχώς που έχω γερά άντερα)
ΠΙΝΑΚΑΣ 16. ΠΑΡΑΛΙΑ - ΘΑΛΑΣΣΑ:
Ανακύκλωση - Αποκομιδη αποριμά­των (Πότε κάναμε ανακύκλωση και δεν το πήρα χαμπάρι, άσε τους κάδους που μετά τις 2 το μεσημέρι έχουν ξεχειλίσει, και τα μπου­καλάκια πέφτουν έξω)
ΠΙΝΑΚΑΣ 17. ΔΙΑΜΟΝΗ-ΕΣΤΙΑΣΗ:
Άλλο (αυτό πραγματικά είναι παγκόσμια πρωτοπορία η πρώτη πιθανή απάντηση σε ένα ερωτηματολόγιο να είναι “άλλο”)
Απουσία αρχιτεκτονικών εμποδίων (ειλικρινά δεν το κατάλαβα)
Φροντισμένοι κήποι (που στο διάολο κυ­κλοφορούσανε αυτοί οι τουρίστες, ένας θεός ξέρει)
Εξοικονόμηση νερού (δεν πρέπει να μι­λάμε για εξοικονόμηση όταν στα 50 μέτρα από την θάλασσα τα μεγάλα ξενοδοχεία έχουν πισίνα)
Χρήση των τοπικών προϊόντων (κάθε πρωί δίνουν σε όλους τους τουρίστες, Ελλη­νικό καφέ, κατσικίσιο γάλα, ελιές και μυζή­θρα!)
ΠΙΝΑΚΑΣ 18.Συνολική Περιβαλλοντι­κή κατάσταση σε Φαληράκι και δήμο Καλλιθέας: Πόσο ικανοποιημένος είσται
97% πολυ 3% λίγο
ΠΙΝΑΚΑΣ 18. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ σε Καλ­λιθέα/Φαληράκι: Πόσο σημαντικό είναι για εσάς;
97% πολυ 3% λίγο
ΠΙΝΑΚΑΣ 17. Πόσο ικανοποιημένος εί­στε απο την Περιβαλλοντική κατάστα­ση σε Φαληράκι και δήμο Καλλιθέας
97% πολυ 3% λίγο
ΠΙΝΑΚΑΣ 18. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ σε Δ. Καλλιθέας: Πόσο σημαντικό είναι για σας;
97% πολυ 3% λίγο
Στους 4 παραπάνω πίνακες οι απαντήσεις είναι ίδιες (έχετε σπάσει κάθε ρεκόρ πιθανο­τήτων)
ΠΙΝΑΚΑΣ 18. Έναντι των προσδοκι­ών σας ΣΥΝΟΛΙΚΑ η Καλλιθέα ήταν:
ΙΔΙΑ 60%, ΚΑΛΥΤΕΡΗ 40%, ΧΕΙΡΟΤΕ­ΡΗ 0% (ούτε ένας να μην πει χειρότε­ρη)
Συμπέρασμα
1. Όταν η Χούντα έκανε δημοψήφι­σμα για το μεγάλο ΟΧΙ (όσοι θυμού­νται, ξέρουν ότι ήταν φτιαχτό) βρέθηκε (ανακοινώθηκε για τα μάτια του κόσμου) έστω και κάποιο μικρό ποσοστό που ήταν αρνητικό (εσείς με το πιστόλι στον κρόταφο βάλατε τους τουρί­στες να απαντήσουνε;)
2. Εάν αυτοί που ψήφησαν (σ’ αυτό που εσείς λέτε έρευνα) είναι οι αυ­ριανοί ευαισθητοποιημένοι πολίτες σε θέματα περιβάλλοντος τότε χέσε μέσα Πολυχρόνη!
3. Εάν θέλετε να φάτε τα φράγκα το πρόγραμμα SUVOT βρείτε κα­νένα άλλο πιο πειστικό τρόπο να το κάνετε, γιατί μπορεί να κοροϊδέψα­τε τους ευρωπαίους μία, δύο, τρεις φορές, αλλά κάποια στιγμή θα σας πάρουν χαμπάρι, και θα γίνεται ρε­ντίκολο.
Φτου σας!!!

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, της Διεύθυνσης της Α' Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και της εξέ...