Τις τελευταίες πέντε δεκαετίες η οικονομία του τόπου μας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα έσοδα από τις τουριστικές επιχειρήσεις και τον "θησαυρό" της παραλιακής ζώνης Φαληρακίου. Δεν ήταν πάντα έτσι όμως στις Καλυθιές καθώς πριν το 1980 οι κάτοικοι αυτού του τόπου επιβίωναν καλλιεργώντας τη γη και ασκώντας το δύσκολο επάγγελμα του κτηνοτρόφου.
Στο σπάνιο Δημοσίευμα της εφημερίδας Η ΡΟΔΙΑΚΗ με ημερομηνία 10 Ιουνίου 1926 (πριν 97 χρόνια) καταγράφεται η εξαγωγή φρούτων και κηπευτικών προϊόντων από τους κάμπους των Καλυθιών (τότε το χωριό ονομαζόταν Καλλιθέα). Οι γεωργοί του χωριού καλούσαν τους έμπορούς του νησιού να αγοράσουν από την μεσιτεία (κάτι σαν συνεταιρισμός) τα προϊόντα σε τιμές χονδρικής.
"Κοινότης Καλλιθεών
"Κοινότης Καλλιθεών
Φέρεται εις γνώσιν των ενδιαφερόμενων εμπόρων των επιθυμούντων να προβώσιν εις χονδρικάς αγοράς εγχωρίων προϊόντων δια το εξωτερικών (καϊσια, σταφύλια, σύκα κτλ) ότι συνεστήθη υπό των παραγωγών της κοινότητας επιτροπή προμηθείας (μεσιτείας) υπό την εποπτείαν του Α Δημάρχου κ. Βασίλη Παπασάββα προς εξυπηρέτησιν κοινών σχετικών συμφερόντων απαρτιθείσα εκ των κ.κ. Βασίλειον Ιατρίδου δημοδασκάλου, Ι. Γιαννά, Ι. Σωτηρογλου παντοπολών. Σ. Γιαννά και Μ. Χατζηγεωργίου γεωργών προς την οποίαν και μόνην δέον να απευθύνωνται (μη αναγνωριζομένων των εξ επαγγέλματος και τυχαίων μεσιτών) ίνα λαμβάνωσιν γνώσιν των ευνοϊκών όρων δια πάσαν συναφή εργασίαν.
Καλλιθέαι 29 Μαϊου 1926,
Εκ του γραφείου της εφοροδημογεροντίας".
Καλλιθέαι 29 Μαϊου 1926,
Εκ του γραφείου της εφοροδημογεροντίας".
Το δημοσίευμα αλιεύτηκε από το βιβλίο με ημερομηνία έκδοσης 2018 "Παπα-Στέργος Μανώλακας: Το πορτρέτο ενός ταπεινού και χαρισματικού λευίτη" του συγγραφέως Κώστα Ε. Σκανδαλίδη.