1 Μαρ 2018

ΤΟ ΟΡΕΙΝΟ "ΜΥΣΤΙΚΟ" ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ

Ο άνθρωπος γεννήθηκε για να ψάχνει, να "σκαλίζει", να αναζητεί το διαφορετικό, να κυνηγάει τη φυγή από την καθημερινότητα. Ο τόπος μας, περιβάλλεται από πανέμορφες εικόνες που απλώνονται από το κύμα και τα βράχια μέχρι τις κορυφές και τα δάση των βουνών. Τα βουνά μας μπορεί να μην είναι τεράστια σε ύψος και όγκο προσφέρονται όμως για ολιγόωρες αποδράσεις, απαραίτητες για διάλειμμα από την δύσκολη και βαρετή καθημερινότητα.
Ολοι γνωρίζουμε το σπήλαιο της Καλαμωνιάς που είναι ορατό από το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, ψηλά στο βουνό Ψαλίδι.
Μία αναζήτηση στις δορυφορικές εικόνες του google earth "αποκάλυψε" άλλο ένα σπήλαιο σε βαθιά χαράδρα, ψηλά στο Ψαλίδι ανάμεσα στον Αγιο Γεώργιο και το γήπεδο Καλυθιών. Η συγκεκριμένη σπηλιά δεν είναι ορατή από το ύψος του δρόμου αφού βρίσκεται πίσω από ψηλά δέντρα. 


Για να εντοπιστεί η σπηλιά χρειάστηκε 15' περπάτημα πλάι στο ρυάκι που ξεκινάει από τον Αϊ Γιώργη και καταλήγει στο Πέραμα, πίσω από το γήπεδο Καλυθιών. Το νερό είναι κρυστάλλινο αφού στην συγκεκριμένη απότομη πλαγιά του Ψαλιδιού δεν υπάρχουν καλλιέργειες ή άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες όπως λατομεία και στάνες. 




Η ανάβαση έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας αφού δεν υπάρχουν μοναπάτια αλλά μόνο βράχια και πυκνό δάσος. Η θέα όμως είναι μοναδική και αποζημιώνει για την "ταλαιπωρία" του σώματος. Τα μάτια και η ψυχή ξεκουράζονται με τις μυρωδιές της φύσης και την απουσία ανθρώπων, θορύβων, σκουπιδιών, αυτοκινήτων κτλ. 



Οι σπασμένοι βράχοι αποδεικνύουν ότι το βουνό αλλάζει σχήμα και δημιουργεί μοναδικές εικόνες και περάσματα που παραπέμπουν σε γνωστά μεγάλα φαράγγια τα οποία λατρεύουν να διασχίζουν οι Βορειοευρωπαίοι επισκέπτες της χώρας μας.






Η προσέγγιση στην σπηλιά φανερώνει ότι το "δωμάτιο" δημιουργήθηκε φυσικά από πτώσεις βράχων και αποτελεί τέλειο καταφύγιο για άγρια ζώα. Εσωτερικά δεν υπάρχει κάποιο εντυπωσιακό εύρημα που να αποτυπώνει ανθρώπινη παρουσία. Αυτό που αξίζει καταγραφής είναι η διάβρωση του βράχου και η τάση να "απλωθεί" χαμηλότερα το σπήλαιο. Η γύρω περιοχή είναι "παρθένα" και είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχουν πλαστικά ποτήρια καφέ, αποτσίγαρα και άλλα χαρακτηριστικά σκουπίδια που αφήνει πίσω του ο άνθρωπος.  









 
Ο τόπος μας μπορεί να είναι γνωστός για τις όμορφες παραλίες που το καλοκαίρι κατακλύζονται από χιλιάδες επισκέπτες, διαθέτει όμως και ορεινά "μυστικά" που αξίζει να αποκαλυφθούν και με σεβασμό στη φύση να αποτελέσουν αφορμή να... πάρουμε τα βουνά και να τα συστήσουμε σε τουρίστες που θέλουν κάτι διαφορετικό από το ήλιος - θάλασσα - παραλία. 
Το μυστήριο που εκπέμπει το βουνό Ψαλίδι είναι φανερό σε κάθε βήμα στις πλαγιές του. Μικρά ανοίγματα στους βράχους, περίεργα πετρώματα, δέντρα που κρέμονται στο κενό και... σχήματα από πέτρες που παραπέμπουν σε... μη ανθρώπινες παρεμβάσεις!





ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

  Πανελλήνια διάκριση του 2ου Δ.Σ. Καλυθιών στον μαθητικό διαγωνισμό σχολικής εφημερίδας, που διοργάνωσε ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός “ΟΡΙΖΟΝΤ...