4 Ιαν 2024

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΑΠΟ ΤΟ 2010





Κλειδωμένο και αναξοιοποίητο παραμένει εδώ και 14 χρόνια το κτίριο που κατασκεύασε ο πρώην Δήμος Καλλιθέας στο οικόπεδο που γειτνιάζει με τον Αγιο Νεκτάριο Φαληρακίου.
Δίπλα στον βρεφονηπιακό σταθμό βρίσκεται το αδειοδοτημένο κτίριο 250 τετραγωνικών (συν οι υπόγειοι χώροι) που ολοκληρώθηκε το 2010 και μεταβιβάστηκε από τον Δήμο Καλλιθέας στον ενιαίο Δήμο Ρόδου.
Οταν κατασκευάστηκε ο σχεδιασμός της τότε Δημοτικής Αρχής του Γιάννη Ιατρίδη ήταν να χρησιμοποιηθεί ως Αστυνομικός Σταθμός Φαληρακίου ή ως Γραφείο Τουριστικών Πληροφοριών.
Πλέον οι ανάγκες αυτές δεν υπάρχουν αφού η Αστυνομία κλείνει τμήματα και οι πληροφορίες δίνονται κυρίως ηλεκτρονικά και όπως σημειώνει ο Γιάννης Ιατρίδης είναι μοναδική ευκαιρία να ιδρυθεί νέο νηπιαγωγείο με έδρα το Φαληράκι αφού η περιοχή αναπτύσσεται και οι ανάγκες είναι μεγάλες.
Το κτίριο διαθέτει μεγάλο αύλιο χώρο μπροστά και πίσω και πρέπει να αξιοποιηθεί από την τοπική κοινωνία πριν οι ανάγκες συντήρησής του γίνουν μεγάλες. Μετά από 13 χρόνια παραμένει σε καλή κατάσταση και χρειάζεται παρέμβαση μόνο στο βάψιμο των εξωτερικών τοίχων.
Υπάρχουν τεράστια ερωτηματικά γιατί επί 14 χρόνια οι διοικήσεις του ενιαίου Δήμου και οι εκλεγμένοι από την περιοχή μας αδιαφόρησαν, δεν σχεδίασαν το άνοιγμά του, αλλά το άφησαν με κλειστές πόρτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα έχει απασχολήσει, σε συζητήσεις, μέλη του νέου τοπικού συμβουλίου Καλυθιών και θα αναζητηθούν ιδέες ώστε το κτίριο να παραδοθεί προς χρήση, πιθανότατα  για κάποια εκπαιδευτική δραστηριότητα.
Να σημειωθεί ότι παλιότερα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είχε ζητήσει να βρεθεί χώρος στο Φαληράκι προκειμένου να φιλοξενούνται φοιτητές μεταπτυχιακών προγραμμάτων, ενώ έχει κατατεθεί φάκελος και από ιδιωτικό πανεπιστήμιο που αναζητεί χώρους για να δημιουργήσει τμήματα στη Ρόδο. 


Η κατασκευή του κτιρίου ξεκίνησε το 2009 με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα υποδομών της τοπικής αυτοδιοίκησης Θησέας




ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Ο ΙΑΤΡΟΣ ΣΤΑΘΗΣ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ

Η νέα Δημοτική Αρχή του Αλέξανδρου Κολιάδη έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τους αντιδημάρχους . 
Στην Ενότητα Καλλιθέας Αντιδήμαρχος ορίστηκε ο οδοντίατρος Στάθης Μανουσάκης που γνωρίζει την περιοχή καθώς δραστηριοποιείται επαγγελματικά στις Καλυθιές.
Ο Καλυθενός Ιατρός Θωμάς Σωτρίλλης ανακοινώθηκε ότι αναλαμβάνει Αντιδήμαρχος στον τομέα Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης και θα έχει στην ευθύνη του θέματα υγείας και πρόνοιας.
Τις επόμενες ημέρεας θα ανακοινωθεί η τοποθέτηση του Καλυθενού Δημοτικού Συμβούλου Σωτήρη Βαγιανού στην προεδρεία της ΔΕΥΑΡ.
Σε βάθος χρόνου ο Σωτήρης Βαγιανός αναμένεται να αξιοποιηθεί σε άλλο τομέα της διοίκησης του Δήμου αφού με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό οι ΔΕΥΑΡ με την τωρινή τους μορφή θα καταργηθούν και θα ενσωματωθούν σε ένα ευρύτερο Περιφερειακό σχήμα. 



Στην τελετή παράδοσης - παραλαβής της Δημοτικής Κοινότητας Καλυθιών διαβάστηκε ο παρακάτω χαιρετισμός του νέου Αντιδημάρχου Δημοτικής Ενότητας Καλλιθέας, Στάθη Μανουσάκη:

"Και εγώ με την σειρά μου να ευχηθώ καλή δημιουργική θητεία στο νέο πρόεδρο του τοπικού μας συμβουλίου, τον Βασιλη Σωτριλλη, καθώς και στα νέα μέλη που το απαρτίζουν. Να ευχαριστήσω προσωπικά τον απερχόμενο πρόεδρο κ. Αντωνά,τα μέλη του απερχόμενου τοπικού συμβουλίου καθώς και όλους τους πρώην δημοτικούς συμβούλους, που ο καθένας από τη δίκη του θέση πρόσφεραν τα μέγιστα. Για εμένα προσωπικά,είναι τιμητικό το να βρίσκομαι στην θέση του χωρικού αντιδημάρχου της δημοτικής ενότητας Καλλιθέας, οι περισσότεροι από εσάς με γνωρίζετε και σας γνωρίζω μιας και τα τελευταία 18 χρόνια η καθημερινότητα μου, η εργασία μου, η οικογένεια μου,οι φίλοι μου βρίσκονται εδώ στην περιοχη μας.

Αυτο που έλεγα και σε κάποιους γνωστούς μπορεί η καταγωγή μου να είναι Ιστριενή αλλά η μισή μου ζωή είναι Καλυθενή. Ευελπιστώ σε μια άψογη συνεργασία με όλους και ήρθε ο καιρός την αγάπη που μου δείξατε όλα αυτά τα χρόνια να την ανταποδώσω με την προσφορά μου. Καλή και δημιουργική θητεία να ευχηθώ τοσο στο δήμαρχο μας, να τον ευχαριστήσω για την τιμή που μου έκανε, όσο και στους υπόλοιπους δημοτικούς μας συμβούλους. Θα ήθελα να ήμουν και εγώ εκεί μαζί σας αλλά λόγω του πρώτου-σημαντικού δημοτικού συμβουλίου της νέας μας θητείας ,πρέπει να παρευρίσκομαι στο δημαρχιακό μεγαρο. Να έχουμε μια καλή χρόνια με υγεία πάνω απ’όλα,προσωπική και οικογενειακή ευτυχία στο καθένα ξεχωριστά. Χρόνια πολλά".



ΥΓΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΡΩΓΜΕΣ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ



Παρά τις παρεμβάσεις που έγιναν, εσωτερικά και εξωτερικά, τα προηγούμενα χρόνια το ιστορικό κτίριο της Τοπικής Κοινότητας Καλυθιών (πρώην Δημαρχείο Καλλιθέας) αντιμετωπίζει προβλήματα υγρασίας που δημιουργούν αντιαισθητικές ρωγμές.
Η συντήρηση του κτιρίου είναι δύσκολη καθώς φτιάχτηκε πριν σχεδόν 90 χρόνια, την περίοδο των Ιταλών κατακτητών. 
Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία κατασκευάστηκε τη δεκαετία του '30 επι Ιταλικής κατοχής σε σχέδια Ιταλών Αρχιτεκτόνων. Εκείνη την περίοδο το κτίριο που είναι περίπου 450 τμ ήταν η έδρα της Ιταλικής Διοίκησης ενώ κατά τη διάρκεια του πολέμου και της γερμανικής εισβολής χρησιμοποιήθηκε ως νοσοκομείο. Η κεντρική του είσοδος ήταν αυτή που έβλεπε στο χωριό. Για πολλά χρόνια, τις δεκαετίς μετά τον πόλεμο φιλοξενούσε το Δημοτικό σχολείο Καλυθιών πριν τελικά γίνει έδρα της τοπικής διοίκησης.
Ξεχωρίζει το μπαλκόνι στην ταράτσα από το οποίο οι αξιωματικοί έβγαζαν λόγους στους κατοίκους που συγκεντρωνόταν στη μεγάλη αυλή.
Πριν την κατασκευή του σχολείου η μεγάλη αλάνα δίπλα στην εκκλησία είχε χρησιμοποιηθεί και ως νεκροταφείο.  


 

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, της Διεύθυνσης της Α' Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και της εξέ...