31 Μαρ 2009

ΦΑΛΗΡΑΚΙ: ΜΕΞΙΚΟ ΣΕ ΩΡΑ ΣΙΕΣΤΑΣ...

Ρεπορτάζ: Σ. Λάμπρου
Σε άγριο «πόλεμο» μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων ξενοδόχων οδηγεί η φετινή κρίση στον τουρισμό. Ο ALPHA και ο ρεπόρτερ Σπύρος Λάμπρου βρέθηκαν περίπου 3 εβδομάδες πριν από το Πάσχα στη Ρόδο και την Μαρμαρίδα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου και έκανε συγκριτικό τεστ σε τιμές και υπηρεσίες. Απέναντι απ’ την Ρόδο οι Τούρκοι απλώνουν τα «δίχτυα» τους στον τουρισμό με μεγάλο τους όπλο τη λίρα, που έχει υποτιμηθεί απέναντι στο ευρώ και φυσικά το παζάρι.
Την ώρα που στο Φαληράκι της Ρόδου η εικόνα θυμίζει χωριό στο Μεξικό σε ώρα σιέστας, απέναντι στην Μαρμαρίδα έχει στηθεί πανηγύρι ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου και της υποψηφιότητας στις δημοτικές εκλογές του ανθρώπου που ανέβασε τον τουρισμό στην περιοχή. Ο Αχμίντ Χαλίντ μεγάλωσε στην Αθήνα και τώρα είναι διευθυντής σε ένα απ’ τα καλύτερα ξενοδοχεία 5 αστέρων της Μαρμαρίδας. Όπως είπε μιλώντας στον ALPHA, φέτος αναμένεται αύξηση προσέλευσης τουριστών, καθώς αφενός οι χώροι και οι υπηρεσίες του ξενοδοχείου ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς και αφετέρου οι τιμές πολύ χαμηλά. Ειδικότερα, για το Πάσχα οι μικρές σουίτες κοστίζουν 35 ευρώ την βραδιά ανά άτομο και το καλοκαίρι 60 ευρώ, με το πρωινό, το γεύμα και το δείπνο να συμπεριλαμβάνονται στην τιμή.
Οι Ροδίτες ξενοδόχοι αντιδρούν, όπως ο Γιάννης Παπαβασιλείου, ο οποίος ρίχνει τις τιμές γρήγορα και το Πάσχα οι οικογένειες θα μπορούν να μείνουν σε ξενοδοχείο 5 αστέρων του «σμαραγδένιου νησιού» σε τιμές απίστευτα χαμηλές. Συγκεκριμένα, το δωμάτιο θα κοστίσει από 30 έως 40 ευρώ τη βραδιά ανά άτομο, με πληρωμένο πρωινό, γεύμα, δείπνο και όλα τα ποτά. Είναι το λεγόμενο «all inclusive». Παρ’ όλα αυτά όπως είπε μιλώντας στον ALPHA, φέτος το Πάσχα αναμένεται μείωση 10% των αφίξεων, 15% των διανυκτερεύσεων και 20% του τζίρου. Την ίδια ώρα η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων ξενοδοχείου 5 αστέρων στη Μαρμαρίδα Αϊσέ Χαμαντί είπε στον ALPHA ότι «κερδίσαμε τους Ευρωπαίους, που χτύπησε η οικονομική κρίση» και πρόσθεσε ότι φέτος οι αφίξεις είναι αυξημένες κατά 25%, με μόλις 5% πτώση σε Γερμανούς, Ολλανδούς και Βέλγους και 160% αύξηση στους Βρετανούς.

Στη Ρόδο εν τω μεταξύ, εκτός από τους ξενοδόχους και οι καταστηματάρχες ετοιμάζονται να ρίξουν τις τιμές τους, όπως ο Νίκος Παρασχάκης που έχει κατάστημα με δώρα στο Φαληράκι και φέτος θα ρίξει τις τιμές, για να κρατήσει όσους τουρίστες περάσουν. Όμως η Ρόδος θα σταθεί και φέτος όρθια, αφού οι κρουαζιέρες περνούν από το λιμάνι της και έως το τέλος του χρόνου αναμένονται 1.000 κρουαζιερόπλοια και αύξηση 25% της κίνησης. Στην Μαρμαρίδα την ίδια ώρα στοχεύουν και στους «σκαφάτους» τουρίστες. Ο Χαμίντ Ογκλού μεγάλωσε στη Μαρμαρίδα και όπως είπε στον ALPHA, από μικρός ήξερε, ότι τα σκάφη θα σώσουν την πόλη. Σήμερα είναι ο διευθυντής της μαρίνας, όπου όπως λέει χαρακτηριστικά «εδώ είναι οι πλούσιοι, που αφήνουν λεφτά». Αλλά και οι καταστηματάρχες της Μαρμαρίδας ελπίζουν στους τουρίστες με σκάφη και ιστιοπλοϊκά, καθώς αυτοί όπως λένε, ρίχνουν χρήμα στα μαγαζιά τους.
Πηγή: ALPHA

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΣΟΥΦΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Την προσωπική παρέμβαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ για την στασιμότητα που παρατηρείται στα έργα που εκτελούνται στην Εθνική Οδό Ρόδου – Λίνδου ζητά ο νομάρχης Δωδεκανήσου με επιστολή του στον κ. Γιώργο Σουφλιά.
Παράλληλα με τις τηλεφωνικές παρεμβάσεις και οχλήσεις προς τις αρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, που είναι φορέας υλοποίησης των έργων, ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια και ανησυχία του για την εικόνα, την ασφάλεια και τις δυσμενείς εντυπώσεις που προκαλεί η κατάσταση στον κεντρικό οδικό άξονα του νησιού, και ειδικά εν όψει της επικείμενης τουριστικής περιόδου.
Τέλος, ο κ. Μαχαιρίδης επισημαίνει ότι η Νομαρχία δεν θα μπορέσει να αποτρέψει την προσφυγή στη Δικαιοσύνη και τα ασφαλιστικά μέτρα, στην περίπτωση που δεν θα δοθούν στην κυκλοφορία τμήματα της εθνικής οδού μέχρι την 30η Απριλίου.
Αναλυτικά, στην επιστολή του νομάρχη προς τον κ. Σουφλιά αναφέρονται τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ,
Επανερχόμενοι στο θέμα εθνικής οδού Ρόδου Λίνδου και παρακολουθώντας την εξέλιξη των έργων:
α/ Αγωγός μεταφοράς νερού από το φράγμα Γαδουρά στην πόλη της Ρόδου
β/ Έργα διαπλάτυνσης εθνικής οδού από Φαληράκι μέχρι Κολύμπια,
θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας, κάτι που μέχρι σήμερα δεν πράξαμε, διότι αναγνωρίζουμε τη μεγάλη σημασία των έργων.
Ήταν προφανής και δεδομένη μέχρι σήμερα η κατανόηση από όλους όσους υφίστανται τους περιορισμούς και την ταλαιπωρία από τις επιβαλλόμενες ειδικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις προς την τοπική Ε.Υ.Δ.Ε. του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και τους αναδόχους των έργων, διαπιστώνουμε εδώ και αρκετό καιρό υπερβολικά μικρή ταχύτητα έως στασιμότητα στην εκτέλεση των έργων.

Επειδή κύριε Υπουργέ όπως γνωρίζετε η Ρόδος είναι τουριστικός προορισμός με εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες, το σύνολο των οποίων είναι υποχρεωμένοι να διασχίζουν καθημερινά αυτόν τον οδικό άξονα, γίνεται πιστεύω κατανοητή η αγανάκτησή μας, γιατί τα έργα αυτά εάν παραμείνουν στη σημερινή τους κατάσταση, θα οδηγήσουν τον τόπο σε καταστροφή, μιας και δεν παρέχουν ούτε ασφάλεια, πολύ δε περισσότερο θα θυμίζουν έργα εκτελούμενα σε τριτοκοσμική χώρα με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τον τουρισμό μας.
Κάνουμε έκκληση πριν είναι αργά, να δώσετε τις απαραίτητες οδηγίες, προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης των τμημάτων που πρέπει να δοθούν στην κυκλοφορία το αργότερο μέχρι 30 Απριλίου.
Σε ενάντια περίπτωση φοβούμαι πως δεν θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε την προσφυγή στη Δικαιοσύνη και τα ασφαλιστικά μέτρα, με ό, τι αυτό συνεπάγεται, τόσο στην πορεία των έργων όσο και στην εικόνα του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

Με εκτίμηση
Γιάννης Μαχαιρίδης
Νομάρχης Δωδεκανήσου»

Η ΖΩΗ ΝΙΚΗΣΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ

Οπως σε όλες τις ορθόδοξες εκκλησίες έτσι και στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στις Καλυθιές, το βράδυ της Τρίτης, ξαναγιορτάστη...