9 Νοε 2013

ΕΤΣΙ ΝΙΚΑΜΕ ΣΤΙΣ ΚΑΛΥΘΙΕΣ





Παρακολουθήστε σε αποκλειστικά στιγμιότυπα του blog τα τελευταία δευτερόλεπτα της αναμέτρησης Απόλλων-ΑΕΡΑ και την αποθέωση των νικητών από τα νεαρά παιδιά της εξέδρας. Στο παιχνίδι ο Απόλλων είχε και την συμπαράσταση νεαρών μουσικών της Φιλαρμονικής Καλυθιών που συνέβαλαν ώστε τα συνθήματα να ακούγονται μετά... νοτών!
Σε στιγμές τρέλας συγχωρούνται και συνθήματα όπως
"ΝΑ 'ΤΟΙ, ΝΑ 'ΤΟΙ ΟΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ".

* Πριν την έναρξη της αναμέτρησης νεαροί σε μηχανάκια πέταξαν έξω από το γήπεδο φέι βολάν με συνθηματα υπέρ της Χρυσής Αυγής. Σύνθημα φιλικό για την Χρυσή Αυγή έχει γραφτεί με σπρέι σε τοίχο του δημοτικού γηπέδου Καλυθιών. 

 

Δείτε από την κάμερα του rodostv.gr τις φάσεις και τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών του τοπικού ντέρμπι.

ΑΣΥΓΚΡΑΤΗΤΟΣ Ο ΑΠΟΛΛΩΝ

Εξαιρετικός ο Απόλλων πανηγύρισε άλλη μία νίκη επί του ΑΕΡΑ στο κλασικό γειτονικό ντέρμπι του Ροδίτικου ποδοσφαίρου. Παρά τη διαφορά στους προϋπολογισμούς των δύο ομάδων ο Απόλλων κέρδισε και την ουσία και τις εντυπώσεις προκαλώντας κατήφεια στους Αφαντενούς και τον προπονητή Δημήτρη Διογιάμα.
Η ομάδα μας στημένη άψογα από τον προπονητή Κώστα Καμπούρη ήταν απολαυστική στο πρώτο 35λεπτο όταν και κατάφερε να προηγηθεί με 2-0 χάρη στα τέρματα των Παπανικολάου και Δημητρά. Οι Αφαντενοί κατάφεραν να μειώσουν στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι.

Στην επανάληψη ο Απόλλων έδωσε χώρο στους φιλοξενούμενους με τον ΑΕΡΑ να μην μπορεί να απειλήσει παρά την κατοχή μπάλας που είχε. Η άμυνα του Απόλλωνα ήταν ανίκητη και μόνο σε μία περίπτωση χρειάστηκε να επέμβει ο τερματοφύλακας Γιώργος Κουφάλης.
Στο τέλος του αγώνα οι παίκτες και ο προπονητής κέρδισαν το θερμό χειροκρότημα της εξέδρας αφού φέτος έχουν πανηγυρίσει 5 νίκες και έχουν παραχωρήσει μόλις μία ισοπαλία. Σε εκκρεμμότητα παραμένει το εντός έδρας παιχνίδι με τον Κλεάνθη που έχει οριστεί να διεξαχθεί την προσεχή Τρίτη.

Η περιγραφή του αγώνα και το βίντεο από την ιστοσελίδα news12.gr


Σπουδαιότατη νίκη πέτυχε ο Απόλωνας Καλυθιών στο γήπεδο του καθώς κέρδισε με 2-1 τον μέχρι πρότινος πρώτο στην βαθμολογία ΑΕΡΑ, ο οποίος μάλιστα δεν είχα δεχτεί γκολ στα παιχνίδια που είχε δώσει.
Οι Απολλωνιστές ξεκίνησαν καλύτερα και έλεγξαν τον ρυθμό του παιχνιδιού προσέχοντας τα νώτα τους, όμως στο 25΄ με αντεπίθεση ο Μουτσοντέμι έβγαλε την σέντρα , πισινή κεφαλιά του Μαυρομούστακου και νέα κεφαλιά από τον Παπανικολαου έκαναν το 1-0. Η υπεροχή των γηπεδούχων επιβεβαιώθηκε στο 32΄ , όταν ο Σιέχ βρήκε τον Μαυρομούστακο στα δεξιά κι εκείνος την γύρισε στον Δημητρά ο οποίος με πλασέ πέτυχε το 2-0. Η αντίδραση του ΑΕΡΑ ήταν γρήγορη αν και δεν προδίκαζε κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα στο 37΄να κερδίσει πέναλτυ ο Γαργάλης από τον Χατζηγεωργίου και ο Λυριστής Μιχ. να μειώσει σε 2-1. Μέχρι την λήξη κυνήγησε την ισοφάριση αλλά δεν το κατάφερε. Στο δεύτερο μέρος οι φιλοξενούμενοι ήταν καλύτεροι, είχαν την κατοχή της μπάλας αλλά δεν μπόρεσαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για τη ισοφάριση καθώς η αμυντική λειτουργία των γηπεδούχων δεν τους επέτρεψε να ανοίξουν διαδρόμους προς την εστία του Κουφάλη.
ΑΠΟΛΛΩΝ: Κουφάλης, Κίτσος, Σιέχ, Σαββάκης, Φυλακούρης, Σκόρπος(78΄Κιόττου), Δημητράς(53΄Κυρίτσης), Χατζηγεωργίου, Παπανικολάου(72΄ λ.τ. Γκεοργκίεφ), Μαυρομούστακος, Μουτσοντέμι.
ΑΕΡΑ: Δαρτζέντας, Γιαννακάκης, Δανάς, Φωτεινής, Κατσιδώνης, Γαργάλης(83΄Καππάκας), Τσετιροκλής, Πλύγκος, Τριχιάς, Λυριστής Μιχ., Κανάτας(62΄Λυριστής Θ.).

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΦΑΛΗΡΑΚΙ







Πλήθος πιστών παρακολούθησε και φέτος τη Θεία Λειτουργεία για τον εορτασμό του Αγίου Νεκταρίου στον ομώνυμο ναό στο Φαληράκι Ρόδου.
Η περιφορά της εικόνας του Αγίου Νεκταρίου στην εθνική οδό Ρόδου-Λίνδου έγινε υπό τη συνοδεία της Φιλαρμονικής Καλυθιών, όπως κάθε χρόνο.

ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΠΟΥ ΒΑΠΤΙΣΕ 27 ΠΑΙΔΙΑ!





Ακόμα κι αυτές τις μέρες που ο περισσότερος κόσμος κοιτάει ό,τι κλείνει το σπίτι του, το βόλεμά του, το πώς θα την βγάλει ο ίδιος καθαρή σ΄ αυτή την οικονομική στενότητα υπάρχει ένα ζευγάρι στις Καλυθιές που συνεχίζει τα... μυστήρια!

Ο Μανόλης Κώστας και η Ελευθερία Ζαννετή είναι 30 χρόνια παντρεμένοι, δεν έχουν δικά τους παιδιά, αλλά έχουν βαπτίσει 27 παιδιά κι έχουν κάνει επτά στεφανώματα!

Οι ίδιοι δεν θεωρούν ότι έκαναν κάτι εξαιρετικό, κι ας βγαίνει επιφώνημα όταν τ΄ ακούει κάποιος. Είναι σεμνοί άνθρωποι, ο Μανόλης είναι ελαιοχρωματιστής από τις Καλυθιές από την Ψίνθο η Ελευθερία και βέβαια δεν είναι πλούσιοι. Ψυχή χρειάζεται. Και μην πει κανείς πως είναι ότι δεν έχουν δικά τους παιδιά. Κι άλλοι δεν έχουν...

Πως φτάσατε σ΄ αυτό το...σημείο; Το είχατε σκοπό ή προέκυψε;
Δεν ξεκινήσαμε για να κάνουμε τόσα πολλά βαφτιστικά, αυτό έγινε σιγά-σιγά. Είναι χαρά και είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να κάνεις. Κάνεις ένα πλάσμα χριστιανό. Το μυστήριο της βάπτισης δεν χαλάει ποτέ, ο γάμος μπορεί να χαλάσει. Σαν να είσαι δεύτερη μάνα και δεύτερος πατέρας για το παιδί, είσαι ο πνευματικός του γονιός.

Δεν έχετε δικά σας παιδιά!
Προσπαθήσαμε να κάνουμε δικό μας παιδί δεν τα καταφέραμε, αλλά είχαμε αδυναμία στα παιδιά. Πριν ακόμα παντρευτούμε ξεκινήσαμε να βαπτίζουμε. Κι έτσι το 1981 ο ένας απ΄ τους δυό μας βάπτισε τον Παναγιώτη και μετά νιόπαντροι καθώς ήμασταν βαπτίσαμε τη Λαμπρινή πρώτα και την Αντωνία μετά. Ακολούθησε ο αδελφός της Αντωνίας ο Δημήτρης, μετά η Στεφανία, και ύστερα είχαμε τα δίδυμα τον Γιάννη και τον Μανόλη, την Μικαέλα, πάλι δίδυμα,την Αντιγόνη και τη Σέβα, μετά τη Νικολέττα και όταν αργότερα η Νικολέτα παντρεύτηκε και έκανε παιδί βαπτίσαμε τον γιο της το Νίκο. Δεν κρατάμε χρονολογική σειρά τώρα σ΄ αυτά που σας λέμε, τα βαφτίσια δεν είναι με τη σειρά που έγιναν.

Και συνεχίσατε απτόητοι!
Βαπτίσαμε τον Μάριο και το Γιώργο που είναι δίδυμα, το Μιχάλη και τη Σοφία, αυτοί οι δύο είναι αδέλφια, Ο Μιχάλης πάλι και η Κατερίνα, κι αυτά είναι αδέλφια, η Ειρήνη, η Σαββίνα, η Σταματία και ο Μιχαήλ-ʼγγελος που κι αυτά τα δύο είναι αδέλφια, μετά η Κατερίνα, ακολούθησε κι άλλη Κατερίνα που είναι κόρη της Λαμπρινής την οποία βαπτίσαμε πρώτη-πρώτη. Τον Μάριο μετά που είναι ένας από τρίδυμα που γεννήθηκαν, μετά τον Σταμάτη, στις 19 Οκτωβρίου έγινε αυτή η βάπτιση και τώρα, αυτές τις μέρες, στις 27 Οκτωβρίου βαπτίσαμε την Κυρά-Βασιλική.

Να σας ζήσουν λοιπόν!
Ευχαριστούμε.

ʼκρη πως βρίσκετε, με τα ονόματα, με τις υποχρεώσεις....;
Είμαστε μια χαρά, είμαστε ευτυχισμένοι να τα βλέπουμε να μεγαλώνουν, τα μικρά να φωνάζουν νονά και νούνο...

Δηλαδή τις γιορτές τι γίνεται με τα δώρα τους;
Χριστούγεννα και Πάσχα όλα τα μικρά μέχρι σήμερα παίρνουν τα δώρα τους. Τα μεγάλα στους γάμους τους πια να είμαστε καλά και θα τους πάρουμε πάλι.

Έχετε κάνει και πολλά στεφανώματα!
Έχουμε κάνει 27 βαπτίσεις και 7 στεφανώματα. Από τα βαπτιστικά μας παντρέψαμε δύο, κι έχουμε και πολλά βαπτιστικά που πριν είχαμε στεφανώσει και τους γονείς τους. Η αλήθεια είναι ότι ξεκινήσαμε από βαπτιστικά και μετά προέκυψαν και οι γάμοι και μετά από τους γάμους ακολουθούσαν οι βαπτίσεις.

Το μεγαλύτερο βαπτιστικό σας πόσων χρονών είναι;
Είναι 31 και το μικρότερο είναι 10 μηνών. Κάποιες είναι μαμάδες, άλλα σπουδάζουν, άλλα είναι μικρά.. Εμείς είμαστε 30 χρόνια μαζί παντρεμένοι.

Δεν βαπτίζετε μόνο αγόρια ή μόνο κορίτσια φύγατε απ΄ αυτό!
Η Ελευθερία βαπτίζει μόνο κορίτσια, όμως επειδή στεφάνωσε κάποιους που έκαναν αγόρια βάπτισε και κάποια αγόρια. Εγώ βαπτίζω μόνο αγόρια.

Δεν φοβάστε αυτό που λένε ότι μπορεί να συναντηθούν μετά και να παντρευτούν κι αυτό δεν επιτρέπεται;
Η Ελευθερία τους το ξεκαθαρίζει ότι μεταξύ τους είναι καλαδέλφια. Τους λέει να το προσέξουν καλά αυτό.

Στεφανώματα πόσα κάνατε;
Επτά! Τους γονείς του Γιάννη και του Μανόλη παντρέψαμε, τη Λαμπρινή, τους γονείς της Μιχαέλας, τη Μίσση και τον Ανδρέα τους γονείς του Μάριου, τους γονείς της Κυρά-Βασιλικής, τη Νικολέττα, τους γονείς της Κατερίνας και του Μιχάλη...

Θα πρέπει να είστε καλοί άνθρωποι, αγαπητοί για να σας ...προτιμούν...
Έτσι νομίζουμε κι εμείς, και μας τιμούν σαν νονούς, κι όπου μας δουν τα παιδιά τρέχουν πάνω μας είτε μεγάλα είναι είτε μικρά είτε είναι ήδη γονείς, κι αυτό είναι μεγάλη χαρά για μας. Όλα είναι στις Καλυθιές εκτός από τρία που είναι στην Ψίνθο.

Πως θυμάστε γιορτές και γενέθλια;
Τα θυμάται όλα η Ελευθερία. Σε κάποια εκ των πραγμάτων είμαστε πιο κοντά και σε άλλα στις γιορτές τους, στις δικές μας γιορτές... Είναι παιδιά φίλων, γνωστών, γειτόνων...

Κι όταν λέτε “κουμπάρε “πόσοι γυρίζουν;
Όλοι, το μισό χωριό...

Αν σας ξαναγίνει πρόταση θα συνεχίσετε τα μυστήρια;
Να ηρεμήσουμε και λίγο... Μέσα στον Οκτώβρη κάναμε δύο βαπτίσεις, έτυχε.

Πρέπει να έχετε ξοδέψει πολλά λεφτά όλα αυτά τα χρόνια!
Αυτά πια δεν τα μετράμε, ούτε τα έξοδα των βαπτίσεων και των γάμων ούτε τα ρούχα για να εμφανιστούμε. Πάνε αυτά φύγανε... Κι από την άλλη ό,τι δίνεις παίρνεις σ΄ αυτή τη ζωή. Δόξα τω Θεώ...

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ




Με αφορμή την σημερινή εορτή του Αγίου Νεκταρίου το blog παρουσιάζει στοιχεία από την κατασκευή του Ιερού Ναού στο Φαληράκι όπως καταγράφηκαν σε σχετικό αφιέρωμα της τοπικής εφημερίδας Η ΡΟΔΙΑΚΗ.
Παρουσίαση
Μιχάλης Μαννάκης

Καμπαναριό Ιερού ναού
Αγίου Νεκταρίου στο Φαληράκι
Τόσο ο ναός όσο και το καμπαναριό θεμελιώθηκαν το 1967 επί προεδρείας της εκκλησιαστικής επιτροπής Καλυθιών του μακαριστού ιερέως Βασιλείου Φιλιππάκη και αρχιερατεύοντος Σπυρίδωνος Συνοδινού.
Στις 9-11-1980 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της ολοκλήρωσης των εργασιών από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Σπυρίδωνα Συνοδινό.
Την επίβλεψη των έργων ανέλαβε ο πολιτικός μηχανικός Γεώργιος Κυριακάκης, ενώ την εκτέλεση των εργασιών ανέλαβε ο εργολάβος Μιχάλης Τσιμέττας από την Κρεμαστή.
Σημαντικό ρόλο για την αποπεράτωση του οικοδομήματος διαδραμάτισαν οι εκάστοτε πρόεδροι της εκκλησιαστικής επιτροπής του ιερού ναού Μεταμορφώσεως Καλυθιών, οι ιερείς, οι εκκλησιαστικοί επίτροποι, καθώς και οι ευλαβείς κάτοικοι των Καλυθιών και Φαληρακίου.
Πρώτος ιερέας του ναού διορίσθηκε ο μακαριστός Βαγιανός Κακιός το 1974 και παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι το 2007.
Το καμπαναριό βρίσκεται στη Ν.Δ. πλευρά του ναού στον προαύλιο χώρο και ενώνεται με το ναό με σκεπαστό διάδρομο.
Είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από οπλισμένο σκυρόδεμα επενδυμένο με “Φίντα” πέτρα, όπως και ο ναός.
Πρόκειται για μια πυργοειδή κατασκευή με τοξωτά ανοίγματα στο ύψος των καμπάνων. Την στέγη καλύπτουν διακοσμητικά κεραμίδια και στην κορυφή στηρίζεται σταυρός.
Το συνολικό ύψος του καμπαναριού είναι 19 μέτρων και φέρει τέσσερις ηλεκτρικές καμπάνες.


* H φωτογραφία από την περιφορά της εικόνας του Αγίου Νεκταρίου στον κεντρικό δρόμο Φαληρακίου είναι από τον εορτασμό του 2007.

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, της Διεύθυνσης της Α' Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και της εξέ...