11 Οκτ 2011

ΑΘΩΟΣ Ο ΙΑΤΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΥΜΑΤΑ

Εκδικάστηκε σήμερα από το δικαστήριο της Ρόδου η υπόθεση που αφορούσε καταγγελίες τον κατοίκων της περιοχής Εξινης στις Καλυθιές για πολύχρονη ρίψη λυμάτων σε κεντρικό ρέμα που καταλήγει κοντά στις πόρτες των σπιτιών τους.
Η υπόθεση ξεκίνησε το 2007 όταν έγιναν οι καταγγελίες των κατοίκων και διετάχθη προκαταρκτική εξέταση από τον εισαγγελέα.
Στο σκαμνί του κατηγορούμενου κάθισαν ο τέως δήμαρχος Καλλιθέας κ. Ιατρίδης και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΥΑΚ κ. Χαραλάμπης που μετά το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας κρίθηκαν αθώοι από τους δικαστές.
Και οι δύο υποστήριξαν ότι η δημοτική αρχή έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να ολοκληρωθεί το έργο του βιολογικού καθαρισμού στην περιοχή της Εξινης και εξήγησαν όλα τα γραφειοκρατικά προβλήματα που οδήγησαν σε πολυετή αναβολή της λειτουργίας του βιολογικού.
Οι κάτοικοι από την πλευρά τους ως μάρτυρες της υπόθεσης είπαν στο δικαστήριο πως η πρώην δημοτική αρχή αδιαφορούσε για το τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας και κατέθεσαν την αποψη πως η λειτουργεία του βιολογικού δεν έχει να κάνει με τι ρίψη λυμάτων αφού αυτή προέρχεται από παράνομες συνδέσεις βόθρων στην πλατεία του χωριού τις οποίες οι πολιτικοί δεν φρόντισαν να εντοπίσουν και να σταματήσουν.
Κατέθεση, ως μάρτυρας, έδωσε και ο πρώην επικεφαλής της μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο ιατρός κ. Γιώργος Κώστας που αναφέρθηκε στις ευθύνες των πολιτικών γύρω από το πρόβλημα των λυμάτων.
Να σημειωθεί ότι η αντιπολίτευση του πρώην δήμου είχε καταθέσει σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου γνωμάτευση του τμήματος υγιεινής της πρώην Νομαρχίας Δωδεκανήσου από την οποία προέκυπτε πως βρέθηκε σημαντική ποσότητα λυμάτων κοντά σε γεώτρηση νερού στον ποταμό Ποτό. Επίσης η αντιπολίτευση, εκείνη την εποχή είχε καταγγείλει στο Νομάρχη πως την ημέρα πριν γίνει επανέλεγχος μετά από εντολή εισαγγελέα, συνεργείο του δήμου είχε φροντίσει να ανοίξει βάνες νερού για να απομακρυνθούν τα λύματα από το ρυάκι της περιοχής Εξινη.

ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΞΑΝΑ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΙΑΤΡΙΔΗ

ΝΕΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ Η «ΠΡΟΟΔΟΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΜΙΚΑΣ ΙΑΤΡΙΔΗ ΤΟ 1994 ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΛΥΘΙΩΝ
Τελικά πού πήγαν τα λεφτά που δόθηκαν με τις αποδείξεις δαπανών τα έτη 97-98;


Αναπάντητα εξακολουθούν να παραμένουν αρκετά ερωτήματα για την υπόθεση του διορισμού της Μίκας Ιατρίδη στην κοινότητα Καλυθιών, το 1994 σε ηλικία μικρότερη των 17 χρόνων, όταν κοινοτάρχης ήταν ο πατέρας της.

Η «ΠΡΟΟΔΟΣ», όπως είχε προαναγγείλει στο φύλλο του περασμένου Σαββάτου, δημοσιεύει σήμερα μέρος των εγγράφων που έχει στη διάθεσή της. Η βεβαίωση που εκδόθηκε από τη δημοτική κοινότητα Καλλιθέας και υπογράφεται από τον αντιδήμαρχο Αθηνόδωρο Κωσνταντίνου και την υπάλληλο Αναστασία Πολίτη, δεν δίνει απαντήσεις σε πολλά από τα ερωτήματα που θέτουν οι αναγνώστες μας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο αντιδήμαρχος Ρόδου, αρμόδιος για τα οικονομικά, Νίκος Τσουκαλάς, δεν προέβη ο ίδιος σε καμία γραπτή επιβεβαίωση ότι η κ. Ιατρίδη δεν πληρωνόταν, απλά δημοσιοποίησε τη βεβαίωση που υπέγραψε ο χωρικός αντιδήμαρχος Καλλιθέας, Δώρος Κωνσταντίνου.
Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου, από τους απολογισμούς των οικονομικών ετών 1997 και 1998, της κοινότητας Καλυθιών και του Δήμου Καλλιθέας δεν έχει εκδοθεί χρηματικό ένταλμα επΆ ονόματι της κ. Ιατρίδη και δεν έχουμε κανένα λόγο να το αμφισβητούμε.
Το ερώτημα όμως είναι, αφού εκδόθηκαν αποδείξεις δαπανών στις οποίες φέρεται ότι η κ. Μίκα Ιατρίδη, εισέπραξε λεφτά για την παροχή υπηρεσιών λόγω έρευνας στα ευρωπαϊκά προγράμματα, πού πήγαν τα χρήματα αυτά; Ακυρώθηκαν οι αποδείξεις δαπανών; Αν ναι, που βρίσκονται οι ακυρωτικές αποδείξεις και αποφάσεις;
Η βεβαίωση που υπογράφεται από τον κ. Κωνσταντίνου και την κ. Πολίτη, η οποία κοινοποιήθηκε στον κ. Τσουκαλά αναφέρει:
Α) Κατά τα έτη 1998 έως 2002 και σύμφωνα με τις καταστάσεις μισθοδοσίας της Κοινότητας Καλυθιών (1998) και του Δήμου Καλλιθέας (1992-2002) δεν έχει καταβληθεί αμοιβή επΆ ονόματι της Ιατρίδη Τσαμπίκας του Ιωάννη.
Β) Από τους απολογισμούς οικ. Ετών 1997 και 1998 της Κοινότητας Καλυθιών, δεν έχει εκδοθεί χρηματικό ένταλμα επΆ ονόματι της Ιατρίδη Τσαμπίκας του Ιωάννη.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν μετά και τη χορήγηση της βεβαίωσης από τη δημοτική κοινότητα Καλυθιών είναι:
-Που πήγαν τα χρήματα που φέρεται να εισέπραξε η κ. Ιατρίδη, με βάση τις αποδείξεις δαπανών το 1997 και το 1998;
-Πως γίνεται η απόδειξη δαπανών, αριθμός 3, του 1997 να φέρει σφραγίδα του Δήμου Καλλιθέας και η απόδειξη δαπανών με αριθμό 8 του 1998 να φέρει σφραγίδα της κοινότητας Καλυθιών;


-Πως είναι δυνατόν στις 3/1/1998 με απόφασή του ο τότε κοινοτάρχης-πατέρας της, Γιάννης Ιατρίδης, να προσλαμβάνει τη Μίκα σε θέση διοικητικού υπαλλήλου με μίσθωση έργου για το 1998, προκειμένου να καλυφθούν υπηρεσιακές ανάγκες της κοινότητας στα τρέχοντα ευρωπαϊκά προγράμματα και στις 27/3/1998 με νέα απόφασή του να συνιστάται προσωποπαγής θέση διοικητικού υπαλλήλου, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αορίστου χρόνου, στην οποία να κατατάσσεται η κόρη του;
-Επίσης, υπάρχει απόφαση του Δήμου Καλλιθέας στις 26 Φεβρουαρίου του 2002, με την οποία γίνεται η μετάταξή της στο Δήμο Ιαλυσού.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει βεβαίωση αποδοχών με ημερομηνία 12/9/2002 από το Δήμο Καλλιθέας για τις μηνιαίες αποδοχές της, η οποία προφανώς διαβιβάστηκε στο Δήμο Ιαλυσού, καθώς και έγγραφο με την ίδια ημερομηνία, στο οποίο βεβαιώνεται η διακοπή μισθοδοσίας της, προκειμένου όπως αναφέρεται να μεταβιβαστεί ο φάκελός της στο Δήμο Ιαλυσού.

Το ιστορικό

Όπως είναι γνωστό η υπόθεση ήρθε στην επικαιρότητα ύστερα από επιστολή-καταγγελία στις 8 Σεπτεμβρίου του 2011, του πρώην δημοτικού συμβούλου στο Δήμο Καλλιθέας, Αναστάσιου Αναστασά, στο Δήμο Ρόδου, που αφορούσε το διορισμό της κ. Ιατρίδη στην κοινότητα Καλυθιών το 1994, σε ηλικία μικρότερη των 17 χρόνων και στη συνέχεια τη μετάταξή της το 2002 στο Δήμο Ιαλυσού.
Στην αίτησή του προς το Δήμαρχο Ρόδου, ο κ. Αναστασάς, στην οποία «καταγγελλόταν» ο διορισμός της κ. Μίκας Ιατρίδη, μεταξύ των άλλων αναφέρονταν:
«Έχετε υποχρέωση να απαντήσετε
• ΣΆ όλους αυτούς που θεωρούν ότι η αναγκαία κάθαρση στο δημόσιο τομέα πρέπει να ξεκινήσει πρώτα από όλους αυτούς που διορίστηκαν από το «παράθυρο» ,έχουν καταφέρει να είναι σε θέσεις «κλειδιά», «εμφανίζουν» υψηλή παραγωγικότητα και σε περίπτωση αξιολόγησης θα έχουν προβάδισμα έναντι άλλων .
• ΣΆ αυτούς που θεωρούν ότι πρέπει να πάψει η εκλογική νίκη κάποιων να θεωρείται κολυμβήθρα του Συλωάμ , δεν δέχονται το συμψηφισμό των πταισμάτων των πολλών με τα κακουργήματα των πολιτικών και των εκλεκτών τους, κουράστηκαν να βλέπουν το μαύρο να παρουσιάζεται άσπρο και τους εθνικούς απατεώνες να έχουν ανακηρυχτεί σε εθνικούς ευεργέτες.
• ΣΆ αυτούς που υιοθετούν την άποψη ότι ο μόνος τρόπος να καθαρίσει ο κόπρος των αιρετών είναι μόνο από τα «πάνω» και θα επιβληθεί με την καθιέρωση αυστηρών κανόνων στην επιλογή των υποψηφίων από όλους τους κομματικούς μηχανισμούς που μπορεί να φτάσει μέχρι και στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων. Δεν μπορεί να είναι υποψήφιοι στελέχη που με τις ενέργειές τους ευνόησαν εαυτούς ή φίλους παράτυπα αν όχι παράνομα, ακόμα και με κυβερνητική κάλυψη, με στόχο την πολιτική επικράτηση τους, παραβλέποντας την κατασπατάληση και την καταπάτηση της δημόσιας περιουσίας ή την καταστρατήγηση κανόνων δικαίου. Είναι ο μόνος δρόμος για την ανανέωση των πολιτικών σχημάτων. ΕφΆ όρου ζωής αποκλεισμοί πρέπει να ισχύσουν πρώτα στη πολιτική και μετά στο ποδόσφαιρο, γιατί η πολιτική δεν υπολείπεται του ποδοσφαίρου.
• ΣΆ αυτούς που υιοθετούν την άποψη ότι η χώρα δεν έχει δικαίωμα άλλης χαμένης ευκαιρίας γιατί η αποτυχία του Καλλικράτη και οι συνέπειες της είναι νωπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακοίνωση της επιβεβαίωσης από τον Νίκο Τσουκαλά, της απάντησης της δημοτικής ενότητας Καλλιθέας που υπογράφεται από τον κ. Αθηνόδωρο Κωνσταντίνου, με τον τρόπο με τον οποίο δημοσιοποιήθηκε προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους κόλπους της δημοτικής παράταξης «Αλλάζουμε τη Ρόδο» του δημάρχου Στάθη Κουσουρνά.
Η «ΠΡΟΟΔΟΣ» θέτει ερωτήματα τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν με βάσει πάντα τα έγγραφα που διαθέτει και θα δημοσιεύσει τις θέσεις των ενδιαφερομένων, όπως πράττει μέχρι σήμερα.

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Θέματα γενικού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Καλυθιών το βράδυ της Τετάρτης. * Εγκρίθηκαν οι χώροι συγκέν...