28 Ιουλ 2012

ΕΠΙΑΣΑΝ ΣΤΑ ΠΡΑΣΑ ΚΛΕΦΤΕΣ ΖΩΩΝ

Το μεσημέρι της Παρασκευής μία ομάδα τσιγγάνων πήγε να κλέψει κατσίκια και πρόβατα από μάντρα ζώων στην περιοχή ανάμεσα στις Καλυθιές και το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη.
Εγιναν αντιληπτοί από βοσκούς που ειδοποίησαν κατοίκους του χωριού με αποτέλεσμα περίπου 10 άτομα να εγκλωβίσουν τους ζωοκλέφτες τσιγγάνους και να τους κάνουν... μαύρους στο ξύλο.
Μετά την επίθεση που δέχθηκαν οι τσιγγάνοι εκλιπαρούσαν να τους αφήσουν να φύγουν αλλά οι βοσκοί έχοντας οργή από τα συνεχόμενα κρούσματα κλοπών έβγαλαν το... άχτι τους.
Οι πληροφορίες μιλάνε για... πολύ ξύλο. 

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΑΡ ΓΙΑ ΤΗ ΛΥΜΑΤΟΛΑΣΠΗ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ
Την άποψη ότι η λυματολάσπη που παράγεται από την μονάδα του βιολογικού καθαρισμού στο «Βόδι» και απορρίπτεται ανεξέλεγκτα στην περιοχή «Λούκα» στην Καλλιθέα δεν είναι επιβλαβής για το περιβάλλον, εξέφρασαν χθες, σε συνάντηση που είχαν με την Αντεισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Αιμιλία - Σοφία Μέρη ο κ. Γ. Υψηλάντης, πρώην διευθυντής της ΔΕΚΡ και νυν αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΡ και η κ. Κ. Νικολιδάκη, νομική σύμβουλος της ΔΕΥΑΡ.
Μεταξύ άλλων ενημέρωσαν ατύπως την κ. Εισαγγελέα, ενόψει της προκαταρκτικής έρευνας που παρήγγειλε για το θέμα που έχει προκαλέσει μεγάλο θόρυβο, ότι η παραγόμενη από τον βιολογικό λυματολάσπη αφυδατώνεται και δεν είναι τοξική ούτε και περιέχει βαρέα μέταλλα διότι στο δίκτυο αποχέτευσης της Ρόδου δεν είναι συνδεδεμένες βιομηχανίες, όπως συνέβαινε στη Ψυτάλλεια. Επεσήμαναν ότι περιέχει παθογόνους οργανισμούς, ότι η οσμή της είναι δυσάρεστη αλλά θεωρούν ότι δεν προκαλεί βλάβες στην υγεία.
Τόνισαν δε ότι αναγκάστηκε η επιχείρηση να την εναποθέτει αρχικά σε χωματερές και εν συνεχεία στην περιοχή «Λούκα» επειδή δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα που να προβλέπει άλλως και επειδή έτσι είχαν αποφασίσει οι 10 δήμαρχοι του νησιού.
Επιπλέον επεσήμαναν ότι η άδεια περιβαλλοντικών επιπτώσεων που είχε εκδοθεί το 1983 για τον βιολογικό στο «Βόδι» δεν περιελάμβανε μονάδα επεξεργασίας της λυματολάσπης καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλεπόταν τότε.
Όπως εξήγησαν, ο βιολογικός της Ρόδου, όπως και όλοι οι βιολογικοί του νησιού (δημόσιοι και ιδιωτικοί) επεξεργάζονται λύματα που αποδίδουν στο περιβάλλον δύο πράγματα, καθαρισμένο νερό και αδρανοποιημένη ιλύ (λυματολάσπη) ή αλλιώς βιοστερεά, όπως αναφέρονται στη διεθνή βιβλιογραφία.
Η ιλύς έχει σίγουρα δυσάρεστη όψη και οσμή, αλλά δεν είναι a priori επικίνδυνο απόβλητο. Διαθέτει κάποιους παθογόνους οργανισμούς που σε ανάμιξη με υδράσβεστο ή με έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία εξουδετερώνονται και ενδεχομένως βαρέα μέταλλα. Η ιλύς της Ρόδου δεν έχει βαρέα μέταλλα, κυρίως λόγω έλλειψης βιομηχανιών που ευθύνονται γι αυτά. Ένας τόνος ιλύος βιολογικού, αποτελείται από 750-780 κιλά νερό και 220-250 κιλά στερεό υλικό.
Μέχρι και το 2003, η ιλύς διατίθετο στη χωματερή της Ρόδου, στο Τσαϊρι. Τον Φεβρουάριο του 2004, η χωματερή έκλεισε και άνοιξε ο ΧΥΤΑ, στον οποίο βέβαια δεν μπορούσε να διατεθεί λόγω των μηχανικών της κυρίως ιδιοτήτων (ρευστή).
Η ΔΕΥΑΡ απευθυνόμενη στις αρμόδιες αρχές (Νομαρχία, Περιφέρεια, ΥΠΕΧΩΔΕ) προσπάθησε να βρει οργανωμένους χώρους και τρόπους τελικής διάθεσης της ιλύος.
Αποφασίστηκε να διατίθεται στο έδαφος, σε περιοχές που θα υπεδείκνυαν εκ περιτροπής οι 10 Δήμοι του νησιού. Αυτό ακολουθήθηκε για κάποιο διάστημα.
Παράλληλα η ΔΕΥΑΡ προχώρησε σε διαγωνισμό επιλογής τεχνολογίας για την περαιτέρω επεξεργασία της (κυρίως την αφυδάτωσή της). Η διαδικασία αυτή υπεδείκνυε την ηλιακή ξήρανση της ιλύος, ως λύση του προβλήματος.
Ωστόσο επειδή στη Ρόδο είχε ήδη ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων, με πρόβλεψη Κατασκευής Μονάδας Καύσης των Απορριμμάτων στην οποία θα αποτεφρώνονταν και η ιλύς, σταμάτησε η διαδικασία κατασκευής αυτοτελούς μονάδας επεξεργασίας της ιλύος.
Το 2009 έκλεισε ο χώρος προσωρινής διάθεσης αδρανών στην περιοχή Λούκα. Ο χώρος διατέθηκε στην πρώην Δ.Ε.Υ.Α.Ρ., η οποία έκτοτε διαθέτει την ιλύ του βιολογικού στον χώρο αυτό.
Η νέα ΔΕΥΑΡ έχει ξεκινήσει τη διαδικασία κατασκευής Μονάδας Ηλιακής Ξήρανσης της Ιλύος. Το έργο έχει ενταχθεί στο τριετές επιχειρησιακό και στο φετινό Τεχνικό της Πρόγραμμα. Έχει εξευρεθεί η έκταση για την εγκατάσταση της Μονάδας και εκπονούνται οι μελέτες (περιβαλλοντικές και τεχνικές).
Με την ολοκλήρωσή τους θα υποβληθεί πρόταση στην Πρόσκληση 9 του ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου, τον Δεκέμβριο για χρηματοδότηση.
Θα ακολουθήσει δημοπράτηση και κατασκευή του έργου μέσα στο 2013. Η λυματολάσπη στην υπόλοιπη χώρα όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται ως επικίνδυνο απόβλητο αλλά αξιοποιείται ως χρήσιμο υλικό στη γεωργία.
Θυμίζουμε ότι την έκτακτη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου για την άμεση εξεύρεση λύσεως στο θέμα θα ζητήσει από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο.
Η Αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Αιμιλία - Σοφία Μέρη έχει ήδη αναθέσει τον έλεγχο της όλης υπόθεσης από τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος του Υπουργείου Υποδομών και τη Διεύθυνση Υγείας.
Αναμένονται έτσι εργαστηριακές εξετάσεις αρμοδίως για να διαπιστωθεί αν πράγματι υφίστανται επιπτώσεις για την υγεία των πολιτών και το περιβάλλον από την τακτική που ακολουθεί η ΔΕΥΑΡ.

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Αφού η ΔΕΥΑΡ είναι σίγουρη για τη μη τοξικότητα της λυματολάσπης γιατί δεν την εναποθέτει κοντά στα γραφεία της, δίπλα στο ρέμα του Ροδινιού; Η καλύτερα ας την μεταφέρει σε μέρη του νησιού όπως οι Επτά Πηγές και οι Πεταλούδες

ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ... ΒΟΥΛΑ ΞΑΝΑ ΑΠΟΛΛΩΝ!


Με μεγάλη καθυστέρηση (σχεδόν δύο χρόνια), λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών ολοκληρώθηκε η μετονομασία του Ερμή σε Απόλλωνα Καλυθιών. Ετσι η ιστορική ομάδα του χωριού μας θα αγωνίζεται στα τοπικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου με το όνομα που έχει γίνει γνωστή σε όλη την Ελλάδα.
Όταν πριν δύο χρόνια έγινε η συγχώνευση που ένωσε τις δύο ομάδες των Καλυθιών και τυπικά, το όνομα του πιο ιστορικού Απόλλων ήταν αυτό που αναφερόταν από τους ανθρώπους της ομάδας. Στα χαρτιά βέβαια υπήρχε ακόμα αυτό του Ερμή, στον οποίο άνηκε και το ΑΦΜ. Όλα αυτά μέχρι σήμερα, καθώς εγκρίθηκε από την Ε.Π.Ο. η αλλαγή ονόματος της ομάδας που και επίσημα πλέον λέγεται Απόλλων Καλυθιών. Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Από τη διοίκηση εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Α.Σ. Απόλλων Καλυθιών ανακοινώνει ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Ε.Π.Ο. εγκρίθηκε η μετονομασία του συλλόγου μας από Αθλητικός όμιλος Ερμής Καλυθιών σε Αθλητικός Σύλλογος Απόλλων Καλυθιών.
Πλέον από την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο η ομάδα μας θα δηλώσει συμμετοχή και θα αγωνίζεται και τυπικά στο πρωτάθλημα της Α’ ερασιτεχνικής κατηγορίας Δωδεκανήσου ως Αθλητικός Σύλλογος Απόλλων Καλυθιών.
Από την πλευρά μας θέλουμε να ευχαριστήσουμε το Δικηγόρο κ. Λεβέντη Στέργο ο οποίος ανέλαβε και ολοκλήρωσε τη διαδικασία της μετονομασίας.
Επίσης ευχαριστούμε το Elenas corner για την ευγενική προσφορά του σε είδη ιματισμού προς την ομάδα μας.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

  Πανελλήνια διάκριση του 2ου Δ.Σ. Καλυθιών στον μαθητικό διαγωνισμό σχολικής εφημερίδας, που διοργάνωσε ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός “ΟΡΙΖΟΝΤ...