1 Σεπ 2017

ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ


Σε συνέχεια της δημόσιας προτροπής να ξεκινήσει η εκκλησιαστική επιτροπή Καλυθιών τη διαδικασία υποβολής προτάσεων για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην στρατοπέδου 294 ΤΕ (περιοχή Παναγίας Ελεούσας) το kalithies.blogspot καταθέτει το δικό του "όραμα".
Στόχος της πρότασης, αλλά και όσων άλλων κατατεθούν, αν το επιτρέψει η εκκλησιαστική επιτροπή, είναι η συνολική αναβάθμιση των Καλυθιών σε αισθητικό, ποιοτικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό επίπεδο.




ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ

Το νησί της Ρόδου έχει ιδιαίτερη σχέση με την ποδηλασία χάρη στο τσιμεντένιο ποδηλατοδρόμιο που είχαν κατασκευάσει οι Ιταλοί στο νυν δημοτικό γήπεδο της πόλης.
Η έκταση της Παναγίας Ελεούσας είναι ιδανική για την κατασκευή ειδικευμένου πάρκου ποδηλασίας που θα προσελκύει μικρούς, μεγάλους, έμπειρους, άπειρους, ποδηλάτες που θέλουν ήρεμες διαδρομές και ποδηλάτες που θέλουν ακραίες διαδρομές.



Ο ποδηλατικός τουρισμός είναι διαδεδομένος στην Ευρώπη και η κατασκευή ενός θεματικού πάρκου στο νησί θα βοηθήσει στην προσέλκυση επισκεπτών ακόμη και τους ήπιους χειμερινούς μήνες όταν στις υπόλοιπες χώρες του Βορρά ο καιρός δεν επιτρέπει δραστηριότητες σε ανοικτούς χώρους.
Το θεματικό πάρκο ποδηλασίας, σε συνδυασμό με ήπιας μορφής δραστηριότητες χωρίς όχληση (πχ αναψυκτήριο, εστιατόριο δίχως δυνατή μουσική) μπορεί να αποτελέσει πόλο προσέλκυσης των κατοίκων όλου του νησιού και των τουριστών.
Το πάρκο θα πρέπει να λειτουργεί χωρίς αυτοκίνητα ή μηχανάκια για να διδαχθούν τα παιδιά, αλλά και οι μεγάλοι, ότι το ποδήλατο μπορεί να αποτελέσει καθημερινό μέσο μετακίνηση με τεράστια οφέλη για το περιβάλλον.



Επίσης μπορεί να κατασκευαστεί και πίστα για πατίνια και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες.
Ενα πάρκο άθλησης και ψυχαγωγίας ανοικτό 365 ημέρες τον χρόνο θα βοηθήσει την εκκλησία να διατηρήσει "ζωντανό και όρθιο" το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας, να αποκτήσει έσοδα από την ενοικίαση χώρων (ποδηλατάδικο ενοικίασης, συντήρησης, πώλησης - αναψυκτήριο - εστιατόριο - γυμναστήριο κτλ) και να συμβάλει στην αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής.
Η συγκεκριμένη ιδέα επιδέχεται βελτιώσεων και σίγουρα δεν πρέπει να είναι η μόνη που θα κατατεθεί.
Η υλοποίησή της μπορεί να γίνει μέσα από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης σε συνεργασία της Μητρόπολης Ρόδου με τον δήμο και την Περιφέρεια.


ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Θέματα γενικού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Καλυθιών το βράδυ της Τετάρτης. * Εγκρίθηκαν οι χώροι συγκέν...