24 Ιαν 2023

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΜΕ ΘΑΜΜΕΝΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΞΙΚΑ ΑΕΡΙΑ


 Σε ωρολογιακή βόμβα με ανεξέλεγκτους κινδύνους για τη δημόσια υγεία έχει μετατραπεί έκταση 20 στρεμμάτων 500 μέτρα πριν τα ενεργά λατομεία Καλυθιών στην ορεινή περιοχή Λουλόβουνο - Λούκα.

























 Εκεί που πριν δεκαετίες λειτουργούσαν τα λατομεία Ρουκουνάκη έχουν απορριφθεί και θαφτεί δεκάδες τόνοι σκουπιδιών χωρίς να ληφθούν μέτρα για αποκατάσταση με βάση επιστημονικές πρακτικές ή να μεταφερθούν σε αδειοδοτημένους ΧΥΤΑ.
Το πρόβλημα ξεκινάει από την εποχή του Δήμου Καλλιθέας και "σκεπάστηκε" τα χρόνια του ενιαίου δήμου. 
Μάλιστα υπήρχε διάστημα που οι ιδιοκτήτες φορτηγών απέρριπταν εκεί τα μπάζα πληρώνοντας κάποιο ποσό σε υπάλληλο που υπήρχε στην είσοδο. Οταν αποφασίστηκε να κλείσει η παράνομη χωματερή η περιοχή παρέμεινε σκουπιδότοπος και παρά τις καταγγελίες, τις εκθέσεις υπηρεσιών, τα πρόστιμα που επιβάλλει η ΕΕ στη χώρα για μόλυνση του περιβάλλοντος και την άθλια εικόνα τίποτα δεν έχει αλλάξει εδώ και δέκα χρόνια.
Εδώ και σχεδόν 10 χρόνια επιτροπές υπηρεσιών επισκέπτονται το σημείο καταγράφουν τις άσχημες εικόνες, στέλνουν την υπόθεση στο αρμόδιο υπουργείο αλλά το πρόβλημα παραμένει άλυτο. 
Σήμερα όποιος βρεθεί στο σημείο μελαγχολεί αφού διαπιστώνει ότι η δημόσια υγεία βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο και οι έχοντες τις ευθύνες (πρώην και νυν) αδιαφορούν.
Το "τρομακτικό" είναι ότι από ρωγμές στον θαμμένο σκουπιδότοπο αναδύονται αναθυμιάσεις και καπνός που επιστημονικά ονομάζονται αέριο χωματερών.

Το αέριο χωματερών παράγεται από υγρά οργανικά απόβλητα που αποσυντίθενται κάτω από αναερόβιες συνθήκες σε μια χωματερή.
Τα απόβλητα επικαλύπτονται και συμπιέζονται μηχανικά από το βάρος των υλικών που αποτίθενται από πάνω. Αυτά τα υλικά αποτρέπουν την έκθεση σε οξυγόνο, επιτρέποντας στα αναερόβια μικρόβια να αναπτυχθούν. Έτσι, σχηματίζεται το αέριο και απελευθερώνεται αργά στην ατμόσφαιρα, αν δεν έχει ληφθεί μέριμνα για τη δέσμευση του αερίου. Το εκλυόμενο αέριο χωματερών με ανεξέλεγκτο τρόπο μπορεί να αποβεί επικίνδυνο, επειδή μπορεί να γίνει εκρηκτικό, όταν διαφεύγει από τη χωματερή και αναμειχθεί με οξυγόνο. Το κατώτερο εκρηκτικό όριο είναι 5% σε μεθάνιο και το ανώτερο 15% σε μεθάνιο.
Το μεθάνιο στο βιοαέριο είναι 20 φορές πιο δυνατό αέριο θερμοκηπίου από ότι το διοξείδιο του άνθρακα. Συνεπώς, το ανεξέλεγκτο αέριο χωματερών που διαφεύγει στην ατμόσφαιρα, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στο φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Επιπλέον, οι πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs) στα αέρια των χωματερών συνεισφέρουν στο σχηματισμό της αιθαλομίχλης.

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, της Διεύθυνσης της Α' Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και της εξέ...