30 Ιαν 2015

ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ


Μη κερδοσκοπική ομάδα με το όνομα «ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΚΑΛΥΘΙΩΝ» δημιουργήθηκε με βάση το κοινωνικό δίκτυο Facebook. Τα μέλη της ομάδας εκφράζουν την ανησυχία τους για τα πολλά κρούσματα σοβαρών ασθενειών στο χωριό που έχουν ως αποτέλεσμα να χάνονται ζωές νέων ανθρώπων. Στόχος να διερευνηθούν πιθανά αίτια όπως μολυσμένο νερό, ακατάλληλα δίκτυα ύδρευσης (λόγω σωλήνων αμιάντου), μικρόβια στον αέρα, φυτοφάρμακα στο χώμα και λύματα στα θαλάσσια νερά της περιοχής. Από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας, ο Βασίλης Σωτρίλης, περιέγραψε στο blog του omfalos.blogspot.gr τις αγωνίες των Καλυθενών:

«Φτάνει πια. Φτάνει πια, είναι η κραυγή αγωνίας, που εκφράζουν όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας, μετά από την απώλεια, μεγάλου ομολογουμένως αριθμού συνανθρώπων μας.
Εδώ και μερικά χρόνια, συνήθως μετά από απώλειες νέων ανθρώπων, μας μπαίνει στο νου μήπως κάτι να συμβαίνει γύρω μας. Ψίθυροι, λόγια , υποψίες, μας έρχονται σαν ενημέρωση, χωρίς ποτέ ως τώρα, σαν υπεύθυνοι άνθρωποι, να κάνουμε κάτι, που στο τέλος τέλος, αφορά την υγεία μας, την ίδια μας τη ζωή. Γιατροί μιλούν πλέον ανοικτά για μεγάλο ποσοστό απώλειας, στη περιοχή μας, κυρίως στις Καλυθιές, που εστιάζεται σε απώλειες ανθρώπινων ζωών, που οφείλονται σε καρκίνο του εντέρου, του στομάχου, του πνεύμονα και σε νεφρική ανεπάρκεια. Μετά την απώλεια κάποιου, είναι αδύνατο να καταγραφεί η αιτία, μιας και το αίτιο θανάτου, είναι καθολικά πνευμονικό οίδημα, αφού οι ασθενείς, από αυτό πεθαίνουν. Έτσι, στατιστικά, είναι αδύνατο να βγάλουμε συμπεράσματα, όσον αφορά ιατρικά, παρά μόνο από τα ιστορικά των ασθενώ των ίδιων.
Υποψίες υπάρχουν για την ποιότητα του νερού που πίνουμε, του αέρα που αναπνέουμε και ίσως και του εδάφους που περπατούμε.
Το θέμα είναι ιδιαζόντως σοβαρό, αφού αφορά την κοινή ζωή μας σε ένα τόπο και γίνεται ακόμα σοβαρότερο, όταν αντιμετωπίζεται με επιπολαιότητα και με ασχετοσύνη. Κάποιες κατά καιρούς προσπάθειες από ιδιώτες είχαν γίνει μεμονωμένα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποιο απτό αποτέλεσμα. Οι υποψίες, εστιάζονται σε συγκεκριμένες περιοχές του χωριού και αυτό από μόνο του, αποτελεί ένα σημάδι ανησυχίας, με την οποία θα πρέπει εμπεριστατωμένα πλέον και με τη συνδρομή φορέων αλλά πολύ περισσότερο των ίδιων των πολιτών, να ασχοληθούμε ουσιαστικά. Τις τελευταίες μέρες, υπάρχει μια κινητικότητα στην περιοχή μας, και από κάθε άποψη, αυτό είναι ενθαρρυντικό. Υπήρξε ήδη μια συνάντηση πολιτών, οι οποίοι είναι αδύνατο να σηκώσουν το φορτίο, αποφασίστηκε λοιπόν σε πρώτη φάση, η ενημέρωση όσο το δυνατόν των συμπολιτών μας για την κίνηση αυτή, η δημιουργία σελίδας στο facebook για την καταγραφή όσων θα επιθυμούσαν να συμμετέχουν και η περαιτέρω σύσταση μιας επιτροπής ποιότητας ζωής, με αποκλειστικό σκοπό, τη διερεύνηση όλων αυτών των παραγόντων, που θα μπορούσαν να είναι επιβαρυντικοί για την υγεία μας, σε αυτόν τον κοινό τόπο που ζούμε.  
Η σελίδα που δημιουργήθηκε στο facebook (Επιτροπή Πολιτών Ποιότητας Ζωής Καλυθιών Ρόδου) και σκοπό έχει την καλύτερη ενημέρωση αλλά και τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή, είναι: Επιτροπή Πολιτών Ποιότητας Ζωής Καλυθιών Ρόδου».


Το πρωί της Πέμπτης εκπρόσωποι της ομάδας συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο του τοπικού των Καλυθιών, Μιχάλη Καφετζή. Η συνάντηση έγινε με αφορμή την διαδικασία αποτύπωσης των αιτίων του μεγάλου αριθμού νεοπλασματικών ασθενειών, που η υποψία μας οδηγεί, πως είναι ασυνήθιστα μεγάλος. Ο Πρόεδρος, από την πρώτη στιγμή αρωγός, χωρίς δεύτερη σκέψη, στάθηκε δίπλα στο θέμα και με προτάσεις του, έδωσε μια νέα κατεύθυνση σε επιστημονικό πεδίο, για τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουμε. Γίνεται σαφές, πως σε αυτό το ευαίσθητο κομμάτι της ζωής μας, δε χωρούν τριβές και αντιπαραθέσεις πανικός και συμφέροντα, κι ας κάποιοι για χάριν του μικρού τους οικονομικού συμφέροντος, έχουν αντίθετη άποψη. Με την υγεία δεν παίζουμε κι όλοι θέλουμε με αυτήν, να τα έχουμε καλά. Γα τη συνέχεια, αποφασίστηκε η περαιτέρω επαφή με επιστημονικά πεδία, που ασχολούνται ήδη με το θέμα και σε κάθε περίπτωση, οτιδήποτε νεότερο υπάρχει, να είστε σίγουροι πως θα σας κρατάμε ενήμερους. Ευχαριστούμε σε πρώτη φάση τον Πρόεδρο για την έμπρακτη διάθεση συνεργασίας, για τον κοινό σκοπό.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

  Πανελλήνια διάκριση του 2ου Δ.Σ. Καλυθιών στον μαθητικό διαγωνισμό σχολικής εφημερίδας, που διοργάνωσε ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός “ΟΡΙΖΟΝΤ...