25 Ιουν 2012

ΤΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ








ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΚΑΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ



Από το xxsports.gr
Την επιστροφή του Βασίλη Βιτσέντζου μετά από λίγα χρόνια απουσίας, ανακοίνωσε η διοίκηση του Απόλλων Καλυθιών.Όπως σας είχαμε αναφέρει σε πρόσφατα ρεπορτάζ μας, οι διοικούντες του Απόλλων επιθυμούσαν την επιστροφή των χωριανών παικτών που αγωνιζόντουσαν αλλού και μετά τους Γιώργο και Μιχάλη Κυριαζή, στην ομάδα επέστρεψε και ο έμπειρος πρώην αμυντικός της Δόξας Ψίνθου.
Αυτή ήταν η πέμπτη και τελευταία μεταγραφή του Απόλλωνα, αφού απέκτησε και τους Κυριαζή Μιχάλη, Συμεωνίδη, ενώ επέστρεψαν και οι Κουφάλης Γιώργος και Κυριαζής Γιώργος.
 Έτσι ο στόχος της διοίκησης υλοποιήθηκε με την επιστροφή ντόπιων ποδοσφαιριστών και την διατήρηση του βασικού κορμού.
ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Ο φετινός σχεδιασμός του Απόλλωνα γίνεται με στόχο να επιστρέψει ο κόσμος των Καλυθιών, δυναμικά, δίπλα στην ομάδα. Ο Απόλλων είναι ο μοναδικός σύλλογος των Καλυθιών που λειτουργεί ασταμάτητα από το 1947 και αξίζει την στήριξη όλων μας αφού πέρα από τη "βιτρίνα" της πρώτης ομάδας γίνεται εξαιρετική δουλειά και στις μικρές ηλικίες.

ΕΟΡΤΑΖΟΥΝ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ


Ενα από τα ωραιότερα μοναστηράκι του νησιού, οι Αγίοι Απόστολοι στο λιμανάκι Φαληρακίου ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους πιστούς της Ρόδου.
Το απόγευμα της Παρασκευής (7.30), παρουσία του Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κυρίλλου θα τελεστεί ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής των Αγίων Αποστόλων και θα ακολουθήσει γλέντι με ζωντανή μουσική από ορχήστρα υπό την επιμέλεια της εκκλησιαστικής επιτροπής Φαληρακίου, του ΦΑΡΟΥ, της Τερψιχόρης και του Απόλλωνα Καλυθιών. Γλέντι δίπλα στη θάλασσα η καλύτερη επιλογή για το βράδυ της Παρασκευής.
Το πρωί του Σαββάτου θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία, ανήμερα της εορτής των Αγίων Αποστόλων. 

ΒΡΑΣΤΟΛΟΪΣΤΕΙΤΕ....


Γράφει ο εκπαιδευτικός Κώστας Πολυχρονάς στο blog kalithieskamaritses.blogspot.com




Γνωρίστε το βάθος της καλυθενής ψυχής, όπως το «έρμεξα» από τα χείλη δύο μεγάλων δασκάλων του τόπου μας, «Του Μίχαλου του Παωνιού και του Κώστα του Φωτάκη»!
Παρέα ο «Γιώρκος το Παπαάκι», ο πρωτοπόρος του εμπορίου των κατταβενών αγρών και άξιος μουσικός σύντροφος του «Φλεαρκιού,του Μιχάλη Μαλωίνα, του Σάββα του Σαββάκη, του Ναστάση του Γουδή, του Σάββα Ταχραμάνη, του Γιώργου Πολυχρόνη, του «Στεργαλά»,του «Ντωνιού Ταχραμάνη», του Κυριάκου Σαρίκα, του «Γλάρου», όπως «τον ε ξέρουμε» και προσέξετε καλά ,το παρατσούκλι το κατάκτησε, επειδή ήταν πολύ καλός στο κλαρίνο, «που στις Καλλdιθκιές λέμεν το γλαρίνο»!
 «Φοούμαι  πως ε  ξεχάννω» κι άλλους παραδοσιακούς μουσικούς μας.
Για το έργο των δασκάλων δε χρειάζεται να αναφέρω πολλά, γιατί είναι γνωστή η προσφορά τους στο χώρο της εκπαίδευσης , της τεχνολογίας, της αρχαιολογίας , του ιστορικού προβληματισμού για την ιδιαίτερη πατρίδα μας.
 Μου «βγήκε» η ερώτηση: «Τούνους είσαι;», όπως μας ρωτούσαν τότε οι παππούδες κι έγινε αφορμή να ζήσουμε πρωτόγνωρες συγκινήσεις.
 Νομίζω ότι σχεδιάσαμε στη δροσιά της πλατείας ένα καλυθενό πίνακα περηφάνιας για τους πρωτοπόρους προγόνους μας!
Πάρετε θέση στο καλυθενό «κούμελλο»!
« Βραστολοϊστείτε και συνειμπάλετε την αθραλάκη», ιερή παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές!
 "Αν εμίλησεν κανάς λdιάκι κουτσουλdά, α του τα πείτε. Εβώ είπα τα"!
 
 Το σημερινό «βραστολόισμα»  το αφιερώνω στα μέλη των πολιτιστικών μας συλλόγων, ο Φάρος και η Τερψιχόρη, για τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλουν  στη διάδοση και προβολή των παραδοσιακών μας αξιών, σε μια ομολογουμένως δύσκολη συγκυρία.
 Πρέπει να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τους πανεπιστημιακούς μας,…. αν και πρέπει να μας ευχαριστήσουν, που ταξίδεψαν στο ανθισμένο περιβόλι του «πάππου και της μάμμης κι εφάασιν τσακκιστές ελκιές και κρομμί»!
  «Α μην ε ξεχάσω και το χάντρο»!

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ 1ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΑΛΥΘΙΩΝ





Φτάνοντας στο τέλος της σχολικής χρονιάς 2011-2012 η διευθύντρια του 1ου ολοήμερου Νηπιαγωγείου Καλυθιών κυρία Τσαμπία Κώστα καθώς και το υπόλοιπο εκπαιδευτικό προσωπικό αλλά και οι γονείς των παιδιών θα ήθελαν να ευχαριστήσουν τους αντιπρόσωπους της NESTLE στη Ρόδο κ. Νίκο και Μιχάλη Πανηγύρη για την προσφορά βιβλίων που μοιράσθηκαν στους "μπόμπιρες" του σχολείου. Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Μιχάλη Πανηγύρι που βρέθηκε δίπλα στα παιδιά στην καλοκαιρινή εορτή.
Του ευχόμαστε ολόψυχα υγεία, καθώς και στην οικογένειά του καλό καλοκαίρι.
Επίσης ευχαριστούμε θερμά τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για την συμπαράσταση στις δράσεις του νηπιαγωγείου καθώς και την καθαρίστριά μας κυρία Τασούλα Σταυρή.
Καλό καλοκαίρι σε όλους.
* Οι φωτογραφίες από τη γιορτή του 1ου νηπιαγωγείου είναι ευγενική παραχώρηση του FOTO EVA, Παναγιώτης Κατσιδώνης τηλ. 2241074046 - 6972282772

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ







Σε μία τελετή με πολύ συγκίνηση το βράδυ της Κυριακής έγιναν τα εγκαίνια του λαογραφικού μουσείου του ΦΑΡΟΥ που δημιουργήθηκε στο παλαιό ελαιουργείο της οικογένειας Χατζηδιάκου.
Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτας στο Εντμοντον του Καναδά Μιχάλης Χατζηνικόλας (ή Μίχαλος του Παγωνιού όπως είναι γνωστός στις Καλυθιές) που τιμήθηκε για την προσφορά του στη διατήρηση της λαϊκής παράδοσης των Καλυθιών.
Ο Πολιτιστικός Οργανισμός Καλυθιών Ο ΦΑΡΟΣ τίμησε τις οικογένειες που προσέφεραν αφιλοκερδώς παλιά αντικείμενα και βοήθησαν στη δημιουργία του λαογραφικού μουσείου.
Ο πρώην πρόεδρος του ΦΑΡΟΥ Αποστόλης Πολίτης συνεχάρη τα μέλη του ΔΣ και ομολόγησε πως "η νέα διοίκηση έχει ξεπεράσει τις παλιές".
Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Καλυθιών κ. Σταυρής εξήρε την εθελοντική προσπάθεια του ΦΑΡΟΥ και των υπόλοιπων συλλόγων του χωριού και σημείωσε πως "ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Το χωριό μας πρέπει να είναι ζωντανό και να έχουμε πάντα τις Καλυθιές σε πρώτη προτεραιότητα".
Τις επόμενες ημέρες θα γνωστοποιηθεί ποιες ώρες θα είναι επισκέψιμο το λαογραφικό μουσείο.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ


Τα μέλη της Φιλαρμονικής Καλλιθέας ευχαριστούν τους ιδιοκτήτες του καταστήματος ΠΑΓΩΤΟΜΑΝΙΑ στο Φαληράκι για το "δροσερό" κέρασμα μετά τη λήξη της εορτής για την παγκόσμια ημέρα μουσικής.

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ ΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Η ΓΝΩΜΗ
Με τα μούτρα έπεσαν οι αρμόδιοι φορείς στο Φαληράκι για να προλάβουν τα χειρότερα, αυτά που τους διαμήνυαν οι κάτοικοι κι έβλεπαν να πλησιάζουν.
 Μετά το ρεπορτάζ της Γνώμης,  την Τετάρτη μικτό συνεργείο απαρτιζόμενο από ομάδα της ΟΠΚΕ, αστυνομικά όργανα, επιτροπή του Υγειονομείου και μέλη της δημοτικής κοινότητας Καλυθιών, πραγματοποίησαν επιχείρηση «σκούπα» στην περιοχή όπου διαμένουν οι παράνομοι αλλοδαποί και κατοικούν τσουβαλιασμένοι σε δωμάτια ενοικιαζομένων δωματίων.
 Η ομάδα κρούσης ήλθε σε επαφή με τους αλλοδαπούς, μίλησε μαζί τους και τους έδωσε διορία μέχρι την Παρασκευή, να μαζέψουν τα πράγματα τους και να φύγουν. Τους ζήτησε να καθαρίσουν τον περιβάλλοντα χώρο όπου μένουν κι είναι γεμάτος σκουπίδια.
Παράλληλα σε ελέγχους που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι αρκετοί από αυτούς είχαν στη κατοχή τους ακριβά κινητά τηλέφωνα, ενώ στη περιοχή βρέθηκαν πεταμένα αντικείμενα, προϊόντα κλοπής(γυναικείες τσάντες, πορτοφόλια, κρέμες κι αξεσουάρ καλλωπισμού, κ.α.) . οι αλλοδαποί υποσχέθηκαν ότι θα τηρήσουν το χρονοδιάγραμμα και θα φύγουν, καθώς επίσης καθάρισαν την περιοχή από τα σκουπίδια που οι ίδιοι πέταξαν.
Ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Μιχάλης Σταυρής, παρακολουθεί συνεχώς την περιοχή και είναι αυτός που αγωνίζεται για να σώσει το Φαληράκι από τυχόν διαπληκτισμούς που κανείς δεν γνωρίζει μέχρι που μπορούν να φθάσουν. Μαζί του και τα τρία όργανα της αστυνομικής δύναμης Φαληρακίου, που έχουν ξεχάσει προ πολλού τι θα πει ωράριο και προσπαθούν να διαφυλάξουν την τάξη. 
Το θέμα που προκύπτει είναι το τι θα γίνει αν την Παρασκευή οι αλλοδαποί δεν φύγουν και πως θα αντιδράσουν οι κάτοικοι που γνωρίζουν πολύ καλά την διορία που τους έδωσε η ομάδα κρούσης. Οι πληροφορίες θέλουν τους κατοίκους να οργανώνονται για να τους απωθήσουν με το ζόρι. Τι θα γίνει, όμως τότε;

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Θέματα γενικού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Καλυθιών το βράδυ της Τετάρτης. * Εγκρίθηκαν οι χώροι συγκέν...