5 Μαΐ 2014

Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΚΑΡΙΚΗ ΣΕ ΚΑΛΥΘΙΕΣ-ΦΑΛΗΡΑΚΙ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Θερμή υποδοχή του υποψήφιου Δημάρχου Στράτου Καρίκη και των υποψήφιων συμβούλων της παράταξης «ΡΟΔΙΩΝ ΟΡΑΜΑ» στις Καλυθιές και στο Φαληράκι

Δεκτός με ενθουσιασμό έγινε το βράδυ της Κυριακής από τους κατοίκους των Καλυθιών ο υποψήφιος δήμαρχος Ρόδου και επικεφαλής της παράταξης «ΡΟΔΙΩΝ ΟΡΑΜΑ», Στράτος Καρίκης.
Ο κ. Καρίκης περιόδευσε στο χωριό μαζί με ομάδα 40 και πλέον υποψήφιων συμβούλων και συνομίλησε σε πολύ θετικό κλίμα με τους κατοίκους  και τους επιχειρηματίες για τις ανάγκες και τα προβλήματα που υπάρχουν σε όλους τους τομείς. Ο υποψήφιος δήμαρχος ανέλυσε τις βασικές αρχές του προγράμματος της παράταξης «ΡΟΔΙΩΝ ΟΡΑΜΑ» για την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου όλων των πολιτών και τους στόχους για την ισόρροπη ανάπτυξη του νησιού. Τόνισε δε ότι αυτή η επαφή με τους πολίτες δεν περιορίζεται στην προεκλογική περίοδο, αλλά θα συνεχισθεί και την επομένη των εκλογών με στόχο τον άμεσο εντοπισμό των προβλημάτων στις κατά τόπους περιοχές και την επίλυσή τους.



ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΕ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΑΣ

To blog προβάλλει όλες τις υποψηφιότητες από τις Καλυθιές για τις δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές. Οι υποψήφιοι που θέλουν να ενημερώσουν τους κατοίκους του χωριού για τις θέσεις τους μπορούν να επικοινωνήσουν με το mail του blog (kalithies@gmail.com) ή στο τηλέφωνο 6983027926.

"ΕΧΩ ΠΑΘΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΘΙΕΣ"


Αγαπητοί συγχωριανοί,
Αγαπώ το χωριό μου, έχω πάθος με αυτό, θέλω να ζω εδώ και θέλω να δω το παιδί μου να μεγαλώνει σε υγιείς και ασφαλείς συνθήκες.
Οι εκλογές της 18ης Μαΐου είναι η ευκαιρία για να αλλάξουμε τον τόπο μας. Για να ξεφύγουμε από τη μιζέρια και την αναξιοκρατία.
Νέα διοίκηση για να βρούμε λύσεις ώστε οι Καλυθιές να είναι καθαρές και νοικοκυρεμένες.
Νέα διοίκηση για να αποφασίζουν οι Καλυθενοί, και όχι άλλοι, για το χωριό.
Οφείλουμε να αναδείξουμε τις ομορφιές μας, τα μοναδικά σοκάκια στις Καμαρίτσες. Πρέπει τα παλιά σπίτια να μεταμορφωθούν σε  μνημεία παρελθόντος και να πάψουν, για λίγα ευρώ, να γίνονται στέκια αγνώστων και περαστικών.
Οι Καλυθιές χρειάζονται κατοίκους που θα αγαπήσουν το χωριό και θα μπορέσουν να προσφέρουν στην αναβάθμισή του. Δεν χρειάζονται άλλους «προβληματικούς». Το παλιό χωριό είναι πανέμορφο, πρέπει να το γνωρίσουμε και να το προβάλουμε στους επισκέπτες μας. Καθαροί δρόμοι, όμορφες γειτονιές και λουλούδια παντού είναι το όραμά μου.
Πρέπει ως Καλυθενοί να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ καλύτερες υπηρεσίες υγείας. Καλύτερο εξοπλισμό στο ιατρείο μας. Ιατρική παρουσία σε καθημερινή βάση για έναν τόπο στον οποίο ζούνε 5000 ψυχές. Οι ηλικιωμένοι μας πρέπει να έχουν εύκολη και άμεση πρόσβαση σε ιατρούς, εξετάσεις και φαρμακευτική συνταγογράφηση.
Πρέπει ως Καλυθενοί να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ καλύτερη και συχνότερη συγκοινωνία. Τα δρομολόγια από και προς την πόλη ΠΡΕΠΕΙ να πυκνώσουν γιατί μόνο έτσι θα προσελκύσουμε ποιοτικούς μόνιμους κατοίκους στη θέση όλων εκείνων που έχουν υποβαθμίσει τις γειτονιές μας.
Πρέπει ως Καλυθενοί να βρούμε τρόπους ώστε στο κέντρο του χωριού να δημιουργηθεί ένας χώρος ασφάλειας και διασκέδασης για τα μικρά παιδιά. Δεν μπορεί τα παιδιά να παίζουν ανεξέλεγκτα στην πλατεία ανάμεσα σε αυτοκίνητα και μηχανάκια. Ο κίνδυνος παραμονεύει και πρέπει να παρθούν ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ. Παρατηρώντας το πρόβλημα δεν το λύνουμε. 
Οπως πρέπει να μπει ένα τέρμα με τη γελοιότητα των μονοδρομήσεων. Η βρίσκουμε τρόπο να εφαρμοστούν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της εποχής Ιατρίδη ή της καταργούμε τελείως όπως έχουν κάνει όλοι οι οδηγοί στην πράξη.
Οφείλουμε να ενθαρρύνουμε τους νέους να ασχοληθούν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Πρέπει να τους δώσουμε εφόδια και κίνητρα για να μην αλωνίζουν με τα μηχανάκια ολημερίς και να μην τριγυρνούν με έναν καφέ στο χέρι.
Ζητούμενο της εκλογικής μάχης είναι η επιλογή των προσώπων που θα μπορέσουν να αλλάξουν τον τρόπο διοίκησης της περιοχής μας προς όφελος των πολιτών που κατοικούν και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε Καλυθιές και Φαληράκι. Η πολιτική διοίκηση και ο σχεδιασμός για σοβαρά θέματα όπως ο τουρισμός δεν μπορούν να γίνονται με βάση προσωπικές σχέσεις και πολιτικά πάρε-δώσε.
Η δημοτική αρχή που θα προκύψει θα πρέπει, επιτέλους, να κάνει σοβαρό σχεδιασμό για το παρών και το μέλλον του Φαληρακίου στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Καμία δημοτική αρχή δεν ασχολήθηκε σοβαρά με το τι θέλουμε και πως θα το κάνουμε πράξη στον τουρισμό μας. Ειδικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια η διοίκηση Κουσουρνά ασχολήθηκε με το Φαληράκι μόνο μέσα από την καθημερινότητα (αποκομιδή σκουπιδιών και καθαριότητα παραλιών στο ξεκίνημα κάθε καλοκαιριού).
Οι πολιτικοί δεν είναι εργάτες, είναι τα πρόσωπα που δίνουν κατευθύνσεις, εφαρμόζουν κανόνες ισοτιμίας και σχεδιάζουν την επόμενη μέρα μέσα από διάλογο και συνεργασία.  
Ακανθώδη ζητήματα όπως η καθαριότητα του τόπου μας δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο προεκλογικών υποσχέσεων. Για να ξαναγίνει ο τόπος μας καθαρός θα πρέπει να υπάρξει ειλικρινή συζήτηση μεταξύ κατοίκων, επιχειρηματιών και δημοτικής αρχής. Τα μεγάλα λόγια πριν τις εκλογές θα τα… πάρει ο αέρας. 
Μέσα από αυτές τις γραμμές  θέλω να δεσμευτώ για κάποια απλά θέματα που μπορούν να προωθηθούν στο δημοτικό συμβούλιο του ενιαίου δήμου και με ελάχιστο κόστος να βελτιώσουν την εικόνα των χωριών μας αλλά και ολόκληρου του νησιού.
* Τοποθέτηση μηχανημάτων gps σε όλα τα δημοτικά αυτοκίνητα ώστε να καταγράφονται καθημερινά οι διαδρομές τους. Παράλληλα θα υπάρχει ακριβής καταγραφή των χρόνων που απαιτούνται για την αποκομιδή των απορριμμάτων.
* Επανεξέταση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και των μονοδρομήσεων στις Καλυθιές αφού στην πράξη ελάχιστοι υπακούν στα σήματα που τοποθετήθηκαν πριν πέντε χρόνια.
 Καθιέρωση γραφείου και τηλεφωνικού αριθμού καταγραφής προβλημάτων. Ο δημότης δεν θα χρειάζεται να έχει «μέσο» αντιδήμαρχο ή πρόεδρο τοπικού συμβουλίου για να υποδεικνύει προβλήματα και να απαιτεί λύσεις. Με ένα τηλεφώνημα σε συγκεκριμένο αριθμό θα γίνεται η καταγραφή και αξιολόγηση των προβλημάτων που με αυστηρή προτεραιότητα θα προωθούνται στα αρμόδια συνεργεία προς επίλυση.
 Συνεργασία με την εκκλησιαστική επιτροπή Καλυθιών και την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου για την ανάδειξη της θρησκευτικής Ιστορίας των μοναστηριών σε Καλυθιές και Φαληράκι με καταγραφή ημερομηνιών κτισίματος των μονών και αγιογράφησης των πολύτιμων εικόνων. Τα μοναστήρια μας πρέπει να καθαριστούν εσωτερικά ώστε να αναδειχθεί η πλούσια αγιογραφία τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το μοναστήρι του Προφήτη Αμώς που οι τοίχοι του είναι μαύροι από τα κεριά των πιστών. Τα μοναστήρια μας, λόγω της παλαιότητάς τους, μπορούν να αποτελέσουν σημεία προσέλκυσης τουριστών όπως οι Ρώσοι που αποτελούν λάτρεις της Ορθοδοξίας. Το μοναστήρι της Παναγίας Ελεούσας παραπέμπει στο μακρινό 1741 ενώ στην Εκκλησία Μεταμορφώσεως Καλυθιών υπάρχουν εικόνες από το 1830! Επίσης σε συνεργασία με την εκκλησιαστική επιτροπή πρέπει να αξιοποιηθούν συγκεκριμένοι χώροι όπως η έκταση Μητροπολίτης στο Φαληράκι και στρατόπεδο Ελεούσας στις Καλυθιές. Το ΕΣΠΑ διαθέτει ειδικά κονδύλια για ανάδειξη εκκλησιαστικών μνημείων.
 Ο τρόπος λειτουργίας του Καλλικρατικού δήμου έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην καθημερινή καθαριότητα και συντήρηση  σημείων που βρίσκονται εκτός οικιστικού ιστού. Σημεία όπως η παιδική χαρά στη λιμνούλα Αγίου Ιωάννη, η παιδική χαρά στο γυμνάσιο, το ανοικτό γήπεδο μπάσκετ Αγίου Μηνά κ.α. θα πρέπει να παραχωρηθούν σε συλλόγους του χωριού που με τη βοήθεια εθελοντών και χορηγών θα τα αναδείξουν και θα τα παραχωρήσουν προς χρήση στους κατοίκους.
* Προώθηση των υπαρχόντων μελετών για ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων σε Σαραντάπηχο, Ερημόκαστρο και την κατασκευή μονοπατιού πρόσβασης στο σπήλαιο Αγίου Γεωργίου. Ο τουρισμός μας μπορεί να κερδίσει πολλά εάν συνδυάσουμε τις υπέροχες παραλίες και τον καυτό ήλιο με την ιστορία αιώνων που υπάρχει σε Καλυθιές και Φαληράκι.
* Σε συνεργασία με το Χορευτικό Εργαστήρι Η ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ μπορούν να καθιερωθούν μαθήματα παραδοσιακών χορών και για τουρίστες. Πρέπει να δοθούν κίνητρα στους επισκέπτες ώστε να βγουν εκτός ξενοδοχειακών μονάδων all inclusive, να γνωρίσουν και να αγαπήσουν την τοπική μας κοινωνία ώστε να αποτελέσουν τους καλύτερους διαφημιστές του Φαληρακίου
.
 Καταγραφή των Καλυθενών (πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς μετανάστες) που ζουν μόνιμα ή περιστασιακά (φοιτητές) σε άλλες χώρες ώστε να αξιοποιηθούν για την προβολή του τουριστικού μας προϊόντος.
* Καταγραφή των τοπικών παραγωγών αγροτικών προϊόντων (φρούτα, λαχανικά, μέλι, γάλα, τυρί κτλ) με παραχώρηση χώρου σε κεντρικό σημείο για την πώλησή τους. Παράλληλα διοργάνωση σεμιναρίων ώστε τα νέα παιδιά να στραφούν στην καλλιέργεια της γης και να πάψει το μονοπώλιο του τουρισμού στον επαγγελματικό προσανατολισμό.
*   Συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό για την ποσοτική και ποιοτική βελτίωση των παραγόμενων προϊόντων των ελαιοδέντρων (λάδι και βρώσιμη ελιά)και εύρεση τρόπους διάθεσης τους σε ανταγωνιστικές τιμές.
* Κατάθεση προτάσεων στη ΔΕΥΑΡ για μείωση των τελών έργων στους λογαριασμούς νερού και ισότιμη χρέωση με τις άλλες περιοχές του νερού. Επίσης σε κτηνοτρόφους και αγρότες η χρέωση του νερού θα πρέπει να μειωθεί σε σημαντικό βαθμό για να δοθούν κίνητρα απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα. Η αξία του νερού θα πρέπει να μειωθεί και σε τουριστικές επιχειρήσεις (ειδικά για τις πισίνες) αφού το νερό είναι εργαλείο δουλειάς και όχι διασκέδασης.
* Δέσμευση ώστε η κατασκευή δρόμων και η τοποθέτηση ηλεκτροφωτισμού να γίνεται με βάση αξιοκρατικά στοιχεία και πραγματικές ανάγκες και όχι με βάση προσωπικές σχέσεις που έχουν ως αποτέλεσμα την εξάρτηση του δημότη από τον πολιτικό. 
* Ηθική ενίσχυση των πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων του χωριού για να συμμετέχουν στις δράσεις τους ΟΛΑ τα παιδιά του χωριού. Οι σύλλογοι μας έχουν αποδείξει ότι μπορούν να βελτιώσουν το χωριό. Ο δήμος πρέπει να τους αγκαλιάσει ΟΛΟΥΣ.
 
Στις 18 Μαΐου αποφασίζουμε για το μέλλον μας. Το παρών μας είναι προβληματικό. Ας αλλάξουμε την εικόνα του τόπου μας. Ας διώξουμε τη μιζέρια από το χωριό και ας καλωσορίσουμε την ελπίδα. 

Με εκτίμηση
Τάσος Κώστας, διαχειριστή του kalithies.blogspot.com
Υποψήφιος με την παράταξη "ΡΟΔΟΣ, ΠΟΡΕΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ" του υποψηφίου δημάρχου Γιώργου Υψηλάντη.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

  Πανελλήνια διάκριση του 2ου Δ.Σ. Καλυθιών στον μαθητικό διαγωνισμό σχολικής εφημερίδας, που διοργάνωσε ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός “ΟΡΙΖΟΝΤ...