4 Μαΐ 2020

"ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ"

Tην επαναλειτουργία του πυρηνελαιουργειου που βρίσκεται στην περιοχή Κάκκαρη Καλυθιών ζητά με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται αναλυτικά τα ακόλουθα:
Σε Δελτίο Τύπου του Συλλόγου μας στις 27/12/2019 τονίσαμε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο νησί μας κατά την ελαιοκομική περίοδο 2019-2020 από τη μη λειτουργία του υφιστάμενου πυρηνελαιουργείου. Εκτός από την ταλαιπωρία και την οικονομική ζημιά των παραγωγών και των επιχειρήσεων που δεν λειτούργησαν, ανυπολόγιστες ήταν οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από την ανεξέλεγκτη διάθεση υγρών και στερεών αποβλήτων (κατσίγαρος και ελαιοπυρήνας). Για του λόγου το αληθές δημοσιεύσαμε και χαρακτηριστικές φωτογραφίες. Δυστυχώς για άλλη μια φορά, οι υπεύθυνοι παρέμειναν απλοί παρατηρητές. Παραγωγοί και περιβάλλον εξακολουθούν να βιώνουν μια άνευ προηγουμένου κατάσταση. Παραμένουν απροστάτευτοι χωρίς επιλογές άμυνας. Για το λόγο αυτό πριν από μερικές μέρες ζητήσαμε από το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου με επιστολή που κοινοποιήθηκε και στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου, να προβεί σε ελέγχους στα ελαιοτριβεία που λειτούργησαν κατά την ελαιοκομική περίοδο 2019-2020.
Γιατί πρέπει να λειτουργήσει το πυρηνελαιουργείο
Σε κάθε περίπτωση ο ελαιοπυρήνας θα πρέπει να οδηγείται σε πυρηνελαιουργείο ενώ για τα υγρά απόβλητα θα πρέπει να υπάρχει κατάλληλη επεξεργασία και διάθεση σύμφωνα με τη νομοθεσία (ΚΥΑ 127402/1487/Φ15/2016 – ΦΕΚΒ 3924/07-12-2016). Σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται η ανεξέλεγκτη διάθεση και απόρριψη στο περιβάλλον των στερεών και υγρών ελαιουργικών αποβλήτων.

Το πυρηνελαιουργείο επεξεργάζεται τον ελαιοπυρήνα ο οποίος παραμένει μετά την αφαίρεση του ελαιολάδου από τον ελαιόκαρπο στα ελαιοτριβεία. Στο πυρηνελαιουργείο με τη διαδικασία της ξήρανσης εξατμίζεται το νερό και με την εκχύλιση (απόσταξη) και διαχώριση αφαιρείται το λάδι, το πυρηνέλαιο όπως ονομάζεται, το οποίο έχει διάφορες χρήσεις. Το ξηρό πλέον υπόλειμμα που ονομάζεται πυρηνόξυλο αποτελεί καύσιμη ύλη με θερμαντική ικανότητα περίπου ίση με το ένα τρίτο (1/3) του πετρελαίου θέρμανσης και χρησιμοποιείται σε βιομηχανίες, θερμοκήπια αλλά και σε οικιακούς λέβητες. Το πυρηνόξυλο είναι μια βιομάζα ιδιαίτερα φτηνή και οικονομική για τις βιομηχανίες και τις οικίες που παράγεται στον τόπο μας, δίνοντας δουλειά και κέρδος τοπικά με μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, είναι δηλαδή μια ανανεώσιμη φυσική βιομάζα που παράγεται σε ετήσια βάση από τα ελαιόδεντρα.
Τι είναι ο ελαιοπυρήνας και γιατί είναι επικίνδυνος;
Ο ελαιοπυρήνας είναι αλεσμένος ελαιόκαρπος από τον οποίο έχει ληφθεί το 90% περίπου του ελαιολάδου με τη μέθοδο της φυγοκέντρισης στα ελαιοτριβεία, είναι δηλαδή ένα μίγμα πυρηνέλαιου, πυρηνόξυλου και νερού, πλούσιο σε πολυφαινόλες. Ο ελαιοπυρήνας περιέχει υψηλό οργανικό και ανόργανο φορτίο, το οποίο είναι δύσκολο στη διαχείρισή του και μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα.
Η απόρριψη αυτού αλλά και των υγρών αποβλήτων στο περιβάλλον δημιουργεί κινδύνους μόλυνσης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα και υποβάθμισης του εδάφους και κατά συνέπεια ολόκληρου του περιβάλλοντος. Αυτό οφείλεται κύρια στη σύσταση των πετρωμάτων που βρίσκονται στην κοίτη των ποταμών, των λιμνών και των χειμάρρων. Μεγάλο ποσοστό εξ’ αυτών, συνίσταται από πετρώματα με μεγάλη διηθητικότητα, κάτι που διευκολύνει την ανεμπόδιστη πορεία των υγρών αποβλήτων και των προϊόντων της έκπλυσης των στερεών αποβλήτων. Πολύ επικίνδυνη βέβαια είναι η κατάληξη αυτών σε υγρούς αποδέκτες και σε πόσιμο νερό.
Η μακροχρόνια επιφανειακή διάθεση των αποβλήτων χωρίς την κατάλληλη διαχείριση τους υποβαθμίζει σημαντικά τις εδαφικές ιδιότητες και ενισχύσει το ρυπαντικό φορτίο των υδροφόρων και γειτονικών υδατικών συστημάτων. Ειδικότερα για τα υδατικά συστήματα, αποτελέσματα αναλύσεων δείχνουν ότι υπάρχει σχετική αύξηση της παρουσίας φαινολικών ενώσεων σε νερά των πηγών στην ευρύτερη περιοχή των χώρων διάθεσης των αποβλήτων.
Επομένως η επεξεργασία αυτών των ελαιουργικών αποβλήτων, στερεών και υγρών, είναι απολύτως απαραίτητη. Από την άλλη πλευρά, η εκμετάλλευσή τους είναι μια καλή οικονομικά και περιβαλλοντικά τακτική.
Η κατάσταση σήμερα
Τέσσερις μήνες μετά τις επισημάνσεις μας, η χώρα μας βιώνει μια άνευ προηγουμένου υγειονομική κρίση που απειλεί βαθύτατα την οικονομική ζωή στο νησί μας. Είναι πλέον εμφανές και στους πιο αδαείς ότι η φετινή τουριστική περίοδος, αν δεν χαθεί ολοσχερώς, θα είναι πολύ φτωχή με ό,τι αυτό σημαίνει για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Θα περίμενε λοιπόν κανείς το αυτονόητο, να αναλαμβάνονται δηλαδή πρωτοβουλίες ώστε να μην χάνονται σοβαρές επενδύσεις που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα, οι οποίες θα δώσουν και κάποιο οικονομικό διέξοδο σε μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας.
Όμως, βλέπουμε και πάλι μια στασιμότητα στο θέμα της επαναλειτουργίας του πυρηνελαιουργείου, και μάλιστα από φορείς που θα έπρεπε να πρωτοστατούν σε αυτή την προσπάθεια. Η καθυστέρηση αυτή θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην ίδια ακριβώς κατάσταση με πέρσι. Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις για μια καλή ελαιοκομική χρονιά κατά το 2020-2021, η εξέλιξη θα είναι χειρότερη, καθώς η αποκατάσταση της μονάδας δεν είναι ούτε εύκολη ούτε γρήγορη. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη αυτή;
Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος ζητάει από τους φορείς οι οποίοι εμπλέκονται στη διαδικασία επαναλειτουργίας του πυρηνελαιουργείου, και ειδικά από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου και τις αρμόδιες Υπηρεσίες Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, να επιταχύνουν τις διαδικασίες ώστε η εταιρεία που δημιουργήθηκε για να επαναλειτουργήσει τη μονάδα αυτή να είναι σε θέση να το κάνει από την πρώτη ημέρα της ελαιοκομικής περιόδου. Να επισημάνουμε ότι η εταιρεία αυτή είναι η μοναδική που ενδιαφέρεται και δεν βλέπουμε ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο μπαίνουν τόσα πολλά εμπόδια.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

Με κοινή επιστολή του ΣΕΤΕ και των 13 κλαδικών ενώσεων μελών προς τον πρωθυπουργό, τίθενται συγκεκριμένα μείζονα θέματα για τον Τουρισμό και ζητούνται άμεσες ενέργειες από την κυβέρνηση.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή, που κοινοποιείται στους Γρηγόρη Δημητριάδη, Γενικό Γραμματέα Πρωθυπουργού, Χρήστο Σταϊκούρα, Υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βρούτση, Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Χάρη Θεοχάρη, Υπουργό Τουρισμού και Άκη Σκέρτσο, Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, υπάρχουν 4 σημαντικά θέματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και συγκεκριμένα, η θεσμοθέτηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων λειτουργίας, η μείωση του ΦΠΑ, η επιδότηση της εργασίας και η κατάργηση της προκαταβολής φόρου.


Προς: Κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη, Πρωθυπουργό
Κοιν. Κύριο Γρηγόρη Δημητριάδη, Γενικό Γραμματέα Πρωθυπουργού
  Κύριο Χρήστο Σταϊκούρα, Υπουργό Οικονομικών
  Κύριο Γιάννη Βρούτση, Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Χάρη Θεοχάρη, Υπουργό Τουρισμού
  Κύριο Άκη Σκέρτσο, Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό

Αθήνα, 4 Μαΐου 2020

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Σε συνέχεια του διαγγέλματός σας την Τρίτη, 28 Απριλίου, χαιρετίζουμε τη συνέχιση της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλει η κυβέρνησή σας και η κοινωνία για να διαφυλαχθεί το υγειονομικό κεκτημένο. Τα δεδομένα των επόμενων εβδομάδων θα καθορίσουν τελικά και τη διαδικασία επανεκκίνησης της οικονομίας και άρα και του τουρισμού.

Στον ΣΕΤΕ, σε κοινή συνεδρίαση με τους προέδρους των 13 πανελλήνιων ενώσεων – μελών του, που εκπροσωπούν όλους τους κλάδους του τουρισμού, διατυπώσαμε την κοινή μας πεποίθηση και βούληση να κινηθούμε σε ένα πλαίσιο ρεαλισμού και αξιοπιστίας, θέτοντας καταρχήν τα πιο ουσιώδη ζητήματα που αφορούν οριζόντια τον τομέα. Τα επιμέρους θέματα και αιτήματα του κάθε κλάδου, θα τεθούν στα αρμόδια υπουργεία και ο ΣΕΤΕ θα είναι αρωγός όπου χρειαστεί. Με ορίζοντα λοιπόν επανεκκίνησης των τουριστικών επιχειρήσεων τις αρχές Ιουνίου, εφόσον αυτό καταστεί εφικτό από τα υγειονομικά δεδομένα, κάτι που όλοι ευχόμαστε και ελπίζουμε, πρέπει να έχουν ξεκαθαριστεί τα ακόλουθα τέσσερα ζητήματα:

1. Υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας: Είπαμε και στην προηγούμενη επιστολή μας, ότι
τουρισμός/μεταφορές δε θα μπορέσουν να λειτουργήσουν, χωρίς κοινά ευρωπαϊκά πρωτόκολλα για ελεγχόμενες υγειονομικά μετακινήσεις. Επειδή με την πάροδο του χρόνου βλέπουμε ότι η κοινή ευρωπαϊκή δράση καθυστερεί και οι διακρατικές συμφωνίες φαίνονται πλέον πιο πιθανές, πρέπει εντός Μαΐου, να έχουμε καταλήξει σε εθνικά υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας, για το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων. Τα πρωτόκολλα αυτά πρέπει να είναι ρεαλιστικά και βιώσιμα, πάντα εντός των υγειονομικών δεσμεύσεων και να μπορούν να εφαρμοστούν και από μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν την πλειονότητα του τομέα μας. Ήδη έχουμε ενημερώσει τους συνεργάτες σας, το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΔΥ, ότι έως τις 11.05.20 θα παραδώσουμε ολοκληρωμένο σχέδιο να επεξεργαστείτε με τους συμβούλους σας, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι εγκαίρως.

2. Προγράμματα επιδότησης εργασίας και εργαζομένων, τουλάχιστον για όλο το 2020: Στο πλαίσιο της λογικής του “burden sharing”, έτσι όπως το εξηγήσατε σε πρόσφατη συνέντευξή σας στην “Κ”, για να μπορέσουν να διατηρηθούν θέσεις εργασίας σε ένα περιβάλλον σχεδόν μηδενικών εσόδων για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να προκύψει άμεσα πρόγραμμα επιδότησης της απασχόλησης, που θα μοιράζει το κόστος εργασίας μεταξύ επιχείρησης, κράτους και εργαζόμενου, με τρόπο δίκαιο και σύμφωνα με τις αντοχές, ανάγκες και δυνατότητες των μερών. Ήδη, παρόμοια προγράμματα εφαρμόζονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Επιπλέον, πρέπει να έχουμε υπόψιν, ότι δεδομένου ότι πολλές από τις εποχικές επιχειρήσεις δε θα καταφέρουν να λειτουργήσουν φέτος, μεγάλο μέρος των περίπου 700.000 εργαζομένων του τουρισμού (στοιχεία του Q3 2019), θα παραμείνει άνεργο. Χρειάζεται λοιπόν δίχτυ προστασίας και διεύρυνση του ταμείου ανεργίας, αλλά και κίνητρο λειτουργίας επιχειρήσεων, έστω και για μικρό μέρος της σεζόν, προκειμένου να ανακοπεί το κύμα ανεργίας.

3. Μείωση του ΦΠΑ από 01.06.20 και για όσο χρόνο χρειαστεί να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος: της διαμονής στο 6%, όλης της εστίασης στο 13%, της υπηρεσίας του τουριστικού πακέτου στο 13%, των εγχώριων μεταφορών στο 13% και του θαλάσσιου τουρισμού στο 13%. Παρότι κατανοούμε τη δυσκολία της δημοσιονομικής άσκησης, θεωρούμε, ότι ειδικά για το 2021 και εφόσον η πανδημία έχει αντιμετωπιστεί ιατρικά διεθνώς, οι ανταγωνιστικοί συντελεστές ΦΠΑ θα μας επιτρέψουν να διεκδικήσουμε μερίδιο αγοράς, από ανταγωνιστές που στη διαχείριση της πανδημίας υστέρησαν πολύ σε σχέση με εμάς, αλλά θα επιστρέψουν δυνατοί και με πολύ χαμηλότερους από εμάς συντελεστές, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανταγωνιστικότητα των τιμών.

4. Μη καταβολή προκαταβολής φόρου εισοδήματος για το 2020. Το μέτρο δεν έχει καμία δημοσιονομική επίπτωση και εκτός αυτού, το 2021 με το σύνολο των επιχειρήσεων ζημιογόνο, ο συμψηφισμός προκαταβολής-ζημιών θα είναι αναγκαστικός. Άρα, η άμεση εφαρμογή θα τονώσει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων τώρα που την έχουν απόλυτη ανάγκη.

Σας ευχαριστούμε θερμά για τις έως τώρα ενέργειές σας και προσβλέπουμε στην ανταπόκρισή σας για να συνεχίσει ο τουρισμός να στηρίζει την κοινωνία, την οικονομία, τη χώρα.

Με εκτίμηση,

Γιάννης Ρέτσος, Ευτύχιος Βασιλάκης  Πρόεδρος ΔΣ , Αντιπρόεδρος ΔΣ
Γρηγόρης Τάσιος Πρόεδρος ΠΟΞ,  Α΄ Αντιπρόεδρος ΣΕΤΕ
Λύσανδρος Τσιλίδης  Μέλος ΔΣ ΗΑΤΤΑ,  Αντιπρόεδρος ΣΕΤΕ
Παναγιώτης Τοκούζης Πρόεδρος ΣΕΤΚΕ,  Αντιπρόεδρος ΣΕΤΕ
Άρης Μαρίνης Πρόεδρος ΓΕΠΟΕΤ
  Μιχάλης Σακέλλης  Πρόεδρος ΣΕΕΝ
  Αντώνης Στελλιάτος  Πρόεδρος ΕΠΕΣΤ
Ιωσήφ Μαστοραντωνάκης Πρόεδρος ΕΕΑΕ
Σταύρος Κατσικάδης Πρόεδρος ΕΜΑΕ
Δημήτρης Μαγγιώρος Πρόεδρος ΣΤΕΕΑΕ
Ρένα Τόλη Πρόεδρος HAPCO
Μιχάλης Φλεριανός Πρόεδρος ΣΑΑΕ
Στέφανος Σιδηρόπουλος Πρόεδρος ΣΕΤΕΥΔΑ


Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, της Διεύθυνσης της Α' Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και της εξέ...