23 Απρ 2010

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ,

Επειδή η Νομαρχιακή Αρχή Δωδεκανήσου, προφανώς δεν θεωρεί ότι ο κλάδος μας ο οποίος εκπροσωπεί περισσότερες από 2.000 επιχειρήσεις στα Δωδεκάνησα και κατά κυριότητα τα ξενοδοχειακά καταλύματα στα μικρά νησιά του νομού, πρέπει να συμμετέχει στην ΟΚΕ και ως εκ τούτου δεν είχαμε την ευκαιρία να παραβρεθεί εκπρόσωπός μας στην σύσκεψη της Παρασκευής θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε με την παρούσα επιστολή για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας ειδικά σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Ως γνωστόν τα καταλύματα που εκπροσωπεί η Ομοσπονδία μας διανύουν μια παρατεταμένη περίοδο κρίσης τα τελευταία επτά χρόνια εξαιτίας της άστοχης πολιτικής που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση και που είχε ως αποτέλεσμα την αλόγιστη επιδότηση δημιουργίας νέων πεντάστερων ξενοδοχειακών μονάδων στην περιοχή μας που οδήγησε στον κορεσμό και στον οικονομικό αθέμιτο ανταγωνισμό απέναντι στις επιχειρήσεις μας. Το οικονομικό πλήγμα που δέχθηκε η περιοχή μας από τη δημιουργία επιπλέον πεντάστερων ξενοδοχείων ήταν τεράστιο, αφού για να καταστούν βιώσιμες αναγκάζονται να μειώσουν τις τιμές σε επίπεδα κλινών κατώτερης κατηγορίας και να εφαρμόσουν το σύστημα all inclusive το οποίο όπως αποδεικνύεται καθημερινά δεν στηρίζει την τοπική οικονομία. Αντιθέτως τα ενοικιαζόμενα καταλύματα στηρίζουν με τη δραστηριότητά τους την τοπική οικονομία, αφού παρέχουν μόνο την υπηρεσία της διαμονής και αφήνουν ελεύθερο τον επισκέπτη να κινηθεί στην αγορά.
Η Ομοσπονδία Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Δωδεκανήσου στηρίζει την απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει το φορολογικό καθεστώς των μικρών επιχειρήσεων που ίσχυε έως τώρα στον κλάδο μας εφαρμόζοντας πλέον την τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων διότι είμαστε σίγουροι πως με την αλλαγή αυτή οι επιχειρήσεις μας θα πληρώσουν λιγότερους φόρους.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Για να ανακάμψει και να εξυγιανθεί ο κλάδος μας πιστεύουμε ότι
είναι η ανάγκη να αλλάξουν οι όροι ένταξης και χρηματοδότησης μέσω του ΕΣΠΑ των ενοικιαζομένων δωματίων με σημαντικότερο την επαναφορά του ορίου των 15.000 ευρώ ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε τις επιχειρήσεις μας και να κάνουμε ανταγωνιστικό το προϊόν μας σε μια περίοδο που αυτό καθίσταται αναγκαίο και επιβλητικό. Σε διαφορετική περίπτωση θα επωφεληθούν πάλι οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και θα απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων όπως συνέβη και με το Γ΄ΚΠΣ. Ζητάμε να εξεταστεί σε συνεργασία και με τους κοινοβουλευτικούς μας εκπροσώπους η δυνατότητα θέσπισης ειδικών ρυθμίσεων ώστε να διευκολυνθεί ο κλάδος μας στις διαδικασίες ένταξης και απορρόφησης και επιπλέον να διερευνηθεί η δυνατότητα δέσμευσης κονδυλίων αποκλειστικά για την εξυγίανση και ανάπτυξη των ενοικιαζομένων δωματίων ανεξάρτητα από τον ξενοδοχειακό κλάδο κι αν αυτό δεν είναι δυνατόν, τότε να ληφθεί μέριμνα ειδικά για τα καταλύματα της Ρόδου και της Κω που δοκιμάζονται περισσότερο τη δύσκολη αυτήν περίοδο. Εξάλλου δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πλέον η Ρόδος αλλά και η Κως είναι προορισμοί μαζικού τουρισμού και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια είναι αυτά που στηρίζουν την τοπική οικονομία. Δυστυχώς είναι η τελευταία ευκαιρία του κλάδου να στηριχθεί, κι αυτό θα γίνει μόνο μέσα από το ΕΣΠΑ και γι αυτό θα πρέπει όλοι οι συναρμόδιοι φορείς να συνεργαστούμε για να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν θα ανεχθούμε άλλο την προκλητική αδιαφορία των αρμοδίων, η οποία και μας οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο.

Με το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, η Ρόδος εξακολουθεί να παραπέμπει σε εργοτάξιο παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι όλα θα ήταν έτοιμα για να υποδεχθούμε τους νέους τουρίστες. Οι πρώτοι επισκέπτες γι’ άλλη μια φορά θα δουν την άσχημη πλευρά της Ρόδου, με τους υπευθύνους να σφυρίζουν αδιάφορα την ώρα που η απαράδεκτη εικόνα του νησιού μας κάνει το γύρο του κόσμου μέσω του διαδικτύου. Ήρθε επιτέλους η ώρα να αναλάβει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση τις υποχρεώσεις της αντί να ασχολείται μόνο με τους διαξιφισμούς για τον «Καλλικράτη». Οι δήμαρχοι πρέπει να καταλάβουν ότι φέρουν μεγάλο μερίδιο της ευθύνης για την κατάσταση όπως έχει σήμερα διαμορφωθεί, αφού τόσα χρόνια δεν ασχολήθηκαν με τα βασικά προβλήματα της καθημερινότητας και δεν κατάφεραν να εξωραΐσουν την εικόνα του νησιού μας που αρχίζει σιγά-σιγά να αποδομείται και να μην θυμίζει σε τίποτα την άλλοτε ναυαρχίδα του τουρισμού για την οποίαν όλοι ήμασταν υπερήφανοι.

Σήμερα κάθε άλλο παρά υπερήφανοι αισθανόμαστε για την εικόνα της Ρόδου και για το λόγο αυτό ζητάμε την παρέμβαση σας για την ολοκλήρωση επιτέλους των μεγάλων έργων υποδομής, όπως το λιμάνι, η μαρίνα, το γκολφ, το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ που βαλτώνουν και μας θέτουν όλους προ των ευθυνών μας. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου, όπου κι εκεί η κατάσταση είναι απαράδεκτη και για το λόγο αυτό θα πρέπει και η ΤΕΔΚΔ να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού συμβάλλουν ουσιαστικά στην ενίσχυση της τουριστικής εγχώριας κίνησης, ωστόσο τα Δωδεκάνησα έχουν την μικρότερη απορροφητικότητα εξαιτίας του υψηλού κόστους μεταφοράς και για το λόγο αυτό πιστεύουμε ότι θα πρέπει να επιδοτηθεί επιπλέον και το σκέλος της μεταφοράς ώστε νησιά μας να καταστούν ανταγωνιστικά.

Δυστυχώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας είναι πολλά και αδύνατον να χωρέσουν σε μια επιστολή. Ευελπιστούμε ότι θα μας δοθεί σύντομα η ευκαιρία να συναντηθούμε κατ΄ ιδίαν και να σας μεταφέρουμε την πραγματική εικόνα της περιοχής μας η εξυγίανση της οποίας απαιτεί και τη δική σας συνδρομή με δεδομένο ότι γνωρίζουμε την αγάπη που έχετε για τον τόπο μας.

Μετά τιμής
Ο Πρόεδρος
Τοκουζης Παναγιώτης

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ


H ασπρόμαυρη φωτογραφία είναι αναμνηστική από τις εργασίες μελών της αδελφότητας Καλυθιών (σωματείο εθελοντικής προσφοράς στο χωριό) για την αναστύλωση του μοναστηρίου του Αγίου Γεωργίου (δεκαετία του '50).






Εικόνες από τον σημερινό εορτασμό στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στις Καλυθιές

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ-ΜΙΚΑΣ ΙΑΤΡΙΔΗ


Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς δέχθηκε την Πέμπτη στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, τη Βουλευτή Δωδεκανήσου κα. Μίκα Ιατρίδη.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν ο συντονισμός και η καλύτερη οργάνωση της Εθνικής Συνδιάσκεψης του κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Απριλίου 2010 στη Ρόδο, παρουσία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, με θέμα την απουσία μέτρων στήριξης και προβολής του τουριστικού προϊόντος στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες.
Η Εθνική Συνδιάσκεψη αποτελεί σταθμό της πορείας μας προς το 8ο Τακτικό Συνέδριό μας που θα επικυρώσει τα συμπεράσματα ενός βαθύτατου, δημοκρατικού διαλόγου με την κοινωνία, που σηματοδοτεί το καινούριο ξεκίνημά της Νέας Δημοκρατίας.
Οι Δημοτικές Συνελεύσεις της ΝΟ.Δ.Ε Δωδεκανήσου, αρχίζουν από τον δήμο Αφάντου , το Σάββατο 24 Απριλίου 2010 και ώρα 6.00 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων <<ΠΕΛΛΟΥ>> στο τέρμα της οδού Περνού. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθούν:
Στον Δήμο Αρχαγγέλου, το Σάββατο 24 Απριλίου 2010 και ώρα 7.30 το βράδυ, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Στον Δήμο Ιαλυσού, την Κυριακή 25 Απριλίου 2010 και ώρα 6.00 το απόγευμα, στο Αμφιθέατρο Λυκείου.
Στον Δήμο Καλλιθέας, την Κυριακή 25 Απριλίου 2010 και ώρα 8.00 το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο Αγίου Νεκταρίου στο Φαληράκι.
Τέλος, στον Δήμο Ροδίων, την Δευτέρα 26 Απριλίου 2010 και ώρα 7.30 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων στο <<ΑΚΤΑΙΟΝ>> θα πραγματοποιηθεί Συνέλευση Κομματικών Στελεχών του Νομού, με την παρουσία στελεχών του Τομέα Κινητοποίησης της Γραμματείας Οργανωτικού και τη συμμετοχή του Αναπληρωτή Γραμματέα Οργανωτικού Αιγαίου –Κρήτης Γιώργου Λουλουδάκη, του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Χρήστου Κασαλιά και του Τομεάρχη Νίκου Μπακογιάννη.
Η ΝΟ.Δ.Ε Δωδεκανήσου, καλεί όλα τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος να συμμετάσχουν στις ανάλογες προαναφερόμενες διοργανώσεις, για την κατάλληλη προετοιμασία σε επίπεδο Νομού, ενόψει της προσυνεδριακής Συνδιάσκεψης και της αφίξεως του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά.


ΑΠΟ ΨΗΛΑ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ

To blog έχει την τύχη να φιλοξενεί αεροφωτογραφίες της περιοχής μας που τράβηξαν σε πτήση με μονοκινητήριο αεροπλάνο ο πιλότος Λέλης Σαββιού και ο "συνκυβερνήτης" Χρήστος Αργυρού
Στο βίντεο διακρίνονται αρχικά, τα λατομεία στο βουνό Λούκα και στην συνέχεια οι Καλυθιές, το Φαληράκι, οι παραλίες Τραουνού, Αντονι Κουίν, Λαδικό, το ύψωμα Ερημόκαστρο και τέλος η ευρύτερη περιοχή Κοσκινού.
Τα ξενοδοχεία Elysium και Palladium από ψηλά



Αεροφωτογραφίες των Καλυθιών
Τα πρώην λατομεία Κοσκινού
Σε πρώτο πλάνο η παραλία Αντονι Κουίν
Το λιμανάκι των Αγίων Αποστόλων
Η παραλία των γυμνιστών

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Θέματα γενικού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Καλυθιών το βράδυ της Τετάρτης. * Εγκρίθηκαν οι χώροι συγκέν...