15 Αυγ 2008

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΠΑΘΗΜΑΤΑ

Θα διαβάζετε στις εφημερίδες και θα βλέπετε στα τηλεοπτικά κανάλια όσα κάνουν οι Αγγλοι στα Μάλια της Κρήτης και τον Λάγανα Ζακύνθου. Οι δύο περιοχές έχουν πάθει, ότι ακριβώς και το Φαληράκι. Βέβαια είναι φανερό ότι κάποιες εικόνες είναι στημένες με τις κάμερες να ζητάνε από τους τουρίστες να "ξεβρακωθούν".
Το χειμώνα είχε γίνει σύσκεψη των δημάρχων παρουσία και του Βρετανού πρέσβη και όταν ο δήμαρχός μας Γιάννης Ιατρίδης ρωτήθηκε γιατί έδωσε το παρών αφού το Φαληράκι δεν αντιμετωπίζει πλέον τέτοια προβλήματα απάντησε ότι "είμαι ο πιο έμπειρος και γι' αυτό με καλούν. Μου ζήτησαν συμβουλές και τους έδωσα".
Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι οι δήμαρχοι Μαλιών και Λάγανα (Λαγουδάκης και Κομμιώτης) είτε ακολούθησαν τις συμβουλές του Ιατρίδη και έπαθαν ότι έπαθαν είτε δεν τις ακολούθησαν και έπαθαν ότι έπαθαν....
Για τα παθήματα του Φαληρακίου να δούμε ποιος θα απολογηθεί; Γιατί η επικαλούμενη εμπειρία δεν προέβλεψε τα όσα έγιναν;

ΠΡΙΝ 55 ΧΡΟΝΙΑ




Γίνεται πολύ λόγος για τη δημόσια περιουσία της Δωδεκανήσου που διαχειρίζονται οι "κακοί" Αθηναίοι. Ψάχνοντας το ψηφιακό αρχείο της δημόσιας Βιβλιοθήκης βρίσκει κανείς δημοσίευμα της εφημερίδας ΠΡΩΙΑ, τον Σεπτέμβριο του 1953 που αναφέρει ότι η Καλλιθέα δεν πρέπει να παραχωρηθεί στον δήμο (μάλλον στην τότε Κοινότητα Κοσκινού) επειδή έχει πολλά έσοδα, αλλά στον Οργανισμό Διαχειρίσεως Δημοσίων Κτημάτων που μπορεί να κάνει το καλύτερο για τον τόπο μας. Αν παρατηρήσετε όσα γράφει η εφημερίδα για τον Στρατηγό Παπάγο και την άριστη διαχείριση του θέματος των σταφυλιών, βγαίνει εύκολα το συμπέρσμα ότι η εφημερίδα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των ισχυρών στρατηγών που έκαναν κουμάντο στη χώρα...

ΕΝΑ ΚΕΡΑΚΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ


Μεγάλη ημέρα σήμερα για την Ελλάδα μας και την Ορθοδοξία καθώς γιόρτάζει η Παναγία. Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος εκατοντάδες πιστοί συγκεντρώθηκαν στο μοναστήρι της Ελεούσας που βρίσκεται εντός του στρατοπέδου.
Εκεί που όλοι πηγαίναμε μικροί εκδρομές με το σχολείο.
Τι καλά θα ήταν αν έφευγε το στρατόπεδο και μπορούσε να αξιοποιηθεί ο χώρος υπέρ της τοπικής κοινωνίας. Φανταστείτε να φιλοξενούσε εκεί ένα Πανεπιστήμιο...
Δυστυχώς οι φωτογραφίες απαγορεύονται και έτσι το μοναστήρι της Παναγίας Ελεούσας είναι το μοναδικό που απουσιάζει από τη φωτογραφική μας συλλογή.
Ισως το απογευματάκι να προσπαθήσω, κρυφά να τραβήξω μερικές φωτογραφίες εξετωρικά και εσωτερικά του ναού.
Η μονή της Ελεούσας έχει θαυμάσιες τοιχογραφίες και δύο ιπποτικά οικόσημα στην είσοδό της καθώς νωπογραφίες που χρονολογούνται από το 1781.
Η Παναγία, το ιερότερο από τα πρόσωπα της Ορθοδοξίας, δοξάζεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και στις χώρες τις διασποράς, όπου διαμένουν οι απόδημοι Έλληνες.

Η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της χριστιανοσύνης

Στις 15 Αυγούστου χιλιάδες πιστών με την ψυχή γεμάτη ελπίδα και κατάνυξη, προστρέχουν στα αμέτρητα προσκυνήματα, όπου λιτανεύονται οι θαυματουργές εικόνες της Παναγίας για να μαρτυρήσουν τη πίστη τους στο πρόσωπο της μητέρας του θεανθρώπου και να την ικετέψουν να μεσολαβήσει στον Υιό της για τη σωτηρία της ψυχής τους, αφού, σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση η Παναγία λίγο πριν τη μετάστασή της στους Ουρανούς υποσχέθηκε ότι δεν θα σταματήσει να φροντίζει για όλον τον κόσμο και θα γίνει η μεσίτρια στον Υιό της για τη σωτηρία της ανθρωπότητας.
Η Παναγία, όμως, δεν έχει μόνο θρησκευτική σημασία για τους Έλληνες αλλά και εθνική, αφού πολλές φορές το πρόσωπό της έχει συνδεθεί με τους αγώνες του έθνους και έτσι ο ελληνικός λαός την τιμά και τη σέβεται περισσότερο από κάθε άλλο ιερό πρόσωπο.

Μεγάλη η Χάρη Της!

Η φωτογραφία της Παναγίας είναι από το Μοναστήρι του Αϊ Γιάννη

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, της Διεύθυνσης της Α' Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και της εξέ...