12 Απρ 2010

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ


Αγιογραφίες στο κεντρικό τέμπλο της εκκλησίας μας με ημερομηνία Ιούνιος 1858
Το μοναδικό ξύλινο τέμπλο της εκκλησίας μας με ημερομηνία 1891

Η εκκλησία μας είναι αφιερωμένη στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος (6 Αυγούστου) παρότι έχει καθιερωθεί να γίνεται μεγάλο πανηγύρι για την Υψωση του Τιμίου Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου. Η εικόνα που είναι αφιερωμένη στη Μεταμόρωση του Σωτήρος (δίπλα στο δεξιό ψαλτήρι) είναι καλυμένη με ασημένια δημιουργία που έχει ημερομηνία 1923. Αυτό σημαίνει ότι η φωτογραφία που είναι πίσω από την ασημένια δημιουργία είναι πολύ παλιότερη.
Παλιά μεταλλική αγιογραφία του Αγίου Γεωργίου που έχει αφαιρεθεί από το ομώνυμο μοναστήρι και φυλάσσεται στον γυναικονήτη της εκκλησίας των Καλυθιών

Εικόνα της Παναγίας Ελεούσας που φυλάσσεται στον γυναικονήτη της εκκλησίας των Καλυθιών και έχει ημερομηνία στην ασημένια προστασία της 1832

ΤΙ ΩΡΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ;


Οι πρώτοι τουρίστες πο έρχονται στα μέρη μας πρέπει να μετανοιώνουν για την επιλογή τους. Αντικρίζουν ελάχιστα μαγαζιά ανοικτά, σκουπίδια και μπάζα παντού, συνεργεία να κάνουν ανακαινίσεις και λίγες επιλογές για ψώνια, φαγητό, διασκέδαση.
Υπάρχουν όμως και εικόνες που πραγματικά προκαλούν θλίψη για την ετοιμόητα της περιοχής μας ως τουριστικό θέρετρο.
Σε κεντρική στάση λεωφορείων επί της Ρόδου-Λίνδου υπάρχει αυτή η κατάσταση σχετικά με τις ώρες δρομολογίων. Λες και θέλουμε να διώξουμε τους επισκέπτες από το νησί. Αδιαφορία για τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους τουρίστες.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Στις Πηγές Καλλιθέας θα πραγματοποιηθεί η δράση ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ στις 17 Απριλίου, ημέρα Σάββατο και ώρα 11.00-14.00. Διοργανωτές είναι οι «Πηγές Καλλιθέας ΑΕ» και το Αναλυτικό Εργαστήριο Ρόδου «Δημήτρης Ιω. Οικονομίδης», με την στήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και τη συμμετοχή της επιτροπής περιβάλλοντος.

Είναι μεγάλη η ανάγκη για συστηματική συλλογή του άχρηστου χαρτιού στο νησί μας. Ο κόσμος είναι πολύ ευαισθητοποιημένος και αναζητά λύση, γι’ αυτό ανταποκρίνεται μαζικά και με ενθουσιασμό στις πρωτοβουλίες φορέων και ιδιωτών. Οι δράσεις που πραγματοποιούνται έχουν μεγάλη επιτυχία και η πίεση που ακολουθεί είναι μεγάλη λόγω της επιθυμίας να για επανάληψη. Με τη συμμετοχή σε μια δράση ανακύκλωσης, τόνοι χαρτιού (που θα κατέληγαν στη χωματερή) συλλέγονται και αποστέλλονται στην Αθήνα για ανακύκλωση.

Προσκαλούμε λοιπόν τους συμπολίτες μας και όλα τα παιδιά για τη συλλογή χαρτιού το οποίο θα αποστείλουμε προς ανακύκλωση. Αναλυτικότερα συγκεντρώνουμε: άχρηστα βιβλία, καταλόγους, εφημερίδες, περιοδικά, κόλλες Α4. Παρακαλούμε να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μη πεταχτούν βιβλία που μπορεί να έχουν κάποια άλλη αξία. Η ενέργεια της ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ έχει εθελοντικό χαρακτήρα για όσους συμμετέχουν και παρακαλούμε για τη διευκόλυνση της μεταφοράς, τα προς ανακύκλωση υλικά να είναι τακτοποιημένα σε δέματα ή σε χαρτοκιβώτια. Ο χρόνος πραγματοποίησης της εκδήλωσης δεν θα παραταθεί πέρα από τις 14.00, γιατί τα υλικά θα φορτωθούν στο ωράριο εργασίας της μεταφορικής εταιρίας.

Τα χρήματα που θα εισπραχθούν για το χαρτί που θα αποσταλεί για ανακύκλωση θα αποδοθούν στον ΥΣΡ/Ενυδρείο για την αγορά εξοπλισμού που είναι απαραίτητος στις ερευνητικές του δραστηριότητες με θέμα το περιβάλλον.

Στηρίζουμε και συμμετέχουμε σε εθελοντικές δράσεις όπως η Ανακύκλωση, η Προστασία του Περιβάλλοντος, η Εξοικονόμηση Ενέργειας. Πιστεύουμε στην συμμετοχή των ενεργών Πολιτών, που επιθυμούν να δρουν, να παράγουν και να δημιουργούν χωρίς χειραγώγηση.
Χορηγοί εκδήλωσης: Εμμ. Παπαδημητρίου Α.Ε. – Magnus Magister, Σ. Γ. Τσιμέτας & Σία Ο.Ε.
Χορηγοί επικοινωνίας: Ραδιόφωνο Λυχνάρι, Moore, Οικολογικά της Ροδιακής

Ενδεικτικά τεχνικά στοιχεία: από το Βιβλίο "Φυσικό Περιβάλλον" - Άτλας των Επιστημών, Έκδοση της "Καθημερινής", διαβάζουμε:
1.Για να τυπωθούν οι Κυριακάτικες εφημερίδες στις ΗΠΑ κόβονται 50,000 δέντρα.
2. Ένας τόνος ανακυκλωμένου χαρτιού χρειάζεται για να παραχθεί το 0,5% των 400,000 λίτρων νερού που απαιτούνται για την παραγωγή ενός τόνου χαρτιού πρώτης ποιότητας.
3. Δαπανάται επίσης το 1/3 της ενέργειας!
Για περισσότερες πληροφορίες – οδηγίες μπορείτε να επικοινωνείτε:
Πηγές Καλλιθέας, τηλ 22410 65691, info@kallitheasprings.gr , www.kallitheasprings.gr
Δημήτρης Οικονομίδης, τηλ 22410 28638) - chemenvi@rho.forthnet.gr
Επιτροπή περιβάλλοντος Νομαρχίας Δωδ/σου, 22413 63123

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Θέματα γενικού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Καλυθιών το βράδυ της Τετάρτης. * Εγκρίθηκαν οι χώροι συγκέν...