26 Αυγ 2008

Η ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΤΡΑΟΥΝΟΥ (και όχι Τραγανού)

Ερευνα της «ΠΡΟΟΔΟΥ» στην παραλία Τραγανού

Η μαγεία της θάλασσας


Την περασμένη Κυριακή η «Πρόοδος» βρέθηκε στην παραλία Τραγανού, στο 17ο χλμ. της Ε.Ο. Ρόδου-Λίνδου. Μια υπέροχη θάλασσα, μια πεντακάθαρη ακτή, που προσφέρει όλες τις ανέσεις στους λουόμενους.
ΚαθΆ όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου η παραλία Τραγανού κατακλύζεται από Ελληνες και ξένους. Ειδικά το Σαββατοκύριακο η παραλία ασφυκτιά από ντόπιους επισκέπτες. Συναντήσαμε αρκετούς από αυτούς που μίλησαν για τις εντυπώσεις τους, με φόντο το βαθύ γαλάζιο της θάλασσας.
Στην παραλία Τραγανού υπάρχουν έξι τουαλέτες, πενήντα μέτρα από τον αιγιαλό. Ολες πεντακάθαρες. Μάλιστα υπάλληλοι της καντίνας, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καθαρίζουν αυτές τις τουαλέτες.
Κάτι που πρώτη φορά συναντήσαμε σε παραλία της Ρόδου είναι η περιβαλλοντική συνείδηση που καταγράφεται εκεί.
Οι μαθητές του 12ου Δημοτικού Σχολείου Καλυθιών έχουν βάλει το δικό τους χρώμα εκεί. Ξύλινες πινακίδες, ζωγραφισμένες από τα παιδιά του σχολείου, με μηνύματα για την προστασία της φύσης, της θάλασσας και του περιβάλλοντος, αφυπνούν τους λουόμενους.
Επίσης και οι καμπίνες είναι ζωγραφισμένες με γήινα χρώματα. Το βαθύ μπλε της θάλασσας και του ουρανού, το απέραντο γαλάζιο, κάτι που τραβάνε αμέσως την προσοχή, καθώς βρίσκονται στην είσοδο της παραλίας Τραγανού.
Βότσαλα
Η βοτσαλωτή παραλία, σύμφωνα με αυτούς που συναντήσαμε εκεί είναι η καλύτερη της Ρόδου, συνδυάζει πολλά θετικά μαζί.
Η θάλασσα είναι πεντακάθαρη, όπως επίσης και η ακτή. Προσφέρει ηρεμία, καθώς δεν υπάρχουν οχλούσες δραστηριότητες. Οι διάδρομοι που οδηγούν στη θάλασσα, όπως οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες, είναι ολοκαίνουργια.
Δεν εντοπίσαμε ούτε ένα σκουπίδι. Υπάρχουν καλάθια απορριμμάτων και φιλική εξυπηρέτηση από τους εργαζόμενους στην παραλία και την καντίνα. Ολοι τους βρίσκονται εκεί εδώ και χρόνια. Δεν εργάζονται απλά, αλλά δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να την κρατήσουν καθαρή.
Στην παραλία Τραγανού υπάρχει φυλάκιο με στρατιώτες της 95 ΑΔΤΕ. Μάλιστα εκεί κάνουν τις διακοπές τους υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του στρατού.
Στην παραλία χρέη ναυαγοσώστη ασκούν άνδρες του στρατού, που υπηρετούν στο φυλάκιο της Τραγανού.
Πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα τελευταία δέκα χρόνια δεν έχει σημειωθεί περιστατικό πνιγμού εκεί. Μόνο κάποια λιποθυμικά επεισόδια, λόγω υψηλής θερμοκρασίας.
Την Κυριακή που περπατήσαμε στην παραλία βρίσκονταν περισσότεροι από 2.000 επισκέπτες. Συναντήσαμε εκατοντάδες Ροδίτες και Ροδίτισσες, επισκέπτες από την Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, τη Σαντορίνη, τη Λάρισα, τις Σέρρες και από άλλα μέρη της Ελλάδας.
Παράδεισος
Είναι ένα μέρος που συναντήσαμε οικογένειες από όλη τη Ρόδο. Μας μίλησαν αρκετοί απΆ αυτούς.
Πρώτος μίλησε ο κ. Γιώργος Παπαγεωργίου, 22 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος-ποδοσφαιριστής, ο οποίος μας είπε: «Ερχομαι στην παραλία της Τραγανού εδώ και 7 χρόνια. Οποτε μπορώ και βρίσκω ελεύθερο χρόνο. Πρωί, μεσημέρι και βράδυ. Μου αρέσει πολύ το περιβάλλον, η ατμόσφαιρα, δεν έχει καθόλου φασαρία και έχει κόσμο. Είναι ωραία στον παράδεισο.
Ακόμα μίλησε ο Ανδρέας Μακρυδημήτρης, ιδιωτικός υπάλληλος και γνωστός ποδοσφαιριστής: «Δεν έχω λόγια να σου περιγράψω. Είσαι εδώ και βλέπεις τι απολαμβάνουμε. Οι Ροδίτες είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε μέρη όπως η παραλία Τραγανού. Καταρχάς όλα είναι πεντακάθαρα. Πήγανε να δεις τις τουαλέτες».
Ο Στέργος Κωστής, 21 ετών, από το Δ.Δ. Καλυθιών, οδηγός βαρέου οχήματος, είπε: «Ερχομαι εδώ από τότε που ήμουν πολύ μικρός. Δεν πάω σε άλλη θάλασσα. Είναι η καλύτερη, η πιο καθαρή και απολαμβάνουμε όλη τη δροσιά της θάλασσας. Εχω κάνει πολλούς φίλους εδώ».
Η Ολγα Αθανίτου, 26 ετών και ο Δημήτρης Κάτσικας, 32 ετών, από την Αθήνα, εργάζονται στην Οικονομική Εφορία Νέας Ιωνίας Αθηνών και γεμάτοι ενθουσιασμό θέλησαν να μοιραστούν την απόλαυση και ηρεμία που βιώναν: «Είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε στη Ρόδο. Είναι υπέροχο. Είμαστε 10 μέρες εδώ και θέλουμε να μετακομίσουμε στο νησί. Είναι ένας φανταστικός τόπος διακοπών. Πήγαμε στη Λίνδο, στους Πεύκους, την Τσαμπίκα, το Χαράκι, τα Στεγνά, το Φαληράκι και βέβαια εδώ, κολλήσαμε! Η πιο ωραία παραλία. Καταρχάς μας υποδέχθηκαν με τον καλύτερο τρόπο. Στην καντίνα μας πρόσφεραν νερό, λόγω της ζέστης.
Ο Ολγα Αθανίτου χαμογελούσε καθΆόλη τη διάρκεια της συζήτησης. «Είμαι ευτυχισμένη. Πρώτη φορά στη Ρόδο, αλλά σίγουρα όχι η τελευταία. Ο Παναγιώτης ξέχασε να σου πει για την παραλία του Αντονι Κουίν. Και εκεί είναι φανταστικά, αλλά εδώ όλα είναι τέλεια. Εδώ υπάρχει. Ο,τι πρέπει για το άγχος της καθημερινότητάς μας».
Μετά από περισσότερα 20 άτομα λουόμενους στην παραλία Τραγανού που συναντήσαμε, κανένας δεν εξέφρασε κανένα παράπονο. Ουτε μια διαμαρτυρία, ούτε ασχήμια, παράπονο.
Ολοι έδειχναν να απολαμβάνουν τη θέα, τη θάλασσα και την ομολογουμένως απερίγραπτη ηρεμία που επικρατεί εκεί... Είναι μια παραλία-ποίημα. Μακάρι να διατηρηθεί έτσι. Ενα παράδειγμα προς μίμηση. Απλά επισκεφθείτε την...!

ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΔΗΜΟΥΣ

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των ΝΕΩΝ η μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης προβλέπει αναλυτικά για το νησί της Ρόδου, τρεις δήμους:1. Δήμος Πεταλούδων με Καμείρου και Αταβύρου2. Δήμος Αφάντου με Αρχαγγέλου, Λινδίων και Νότιας Ρόδου και 3. Δήμος Ροδίων και Καλλιθέα και Ιαλυσό.
Οτι και να γίνει δεν γλιτώνουμε τα χρέη του δήμου Ροδίων.

ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ



Αυτή είναι η απάντηση του Περιφερειάρχη που προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης στο δήμο Καλλίθέας.

ΑΘΛΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ


Αυτό είναι το δημοσίευμα της ΡΟΔΙΑΚΗΣ με την επιστολή των Αθηναίων δημοσιογράφων. Τι έχει να απαντήσει η δημοτική αρχή; Νοιάζεται άραγε; Για τα λύματα στους ποταμούς έκανε κάτι;
Μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας...

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, της Διεύθυνσης της Α' Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και της εξέ...